Dünya

ABD'de Cumhuriyetçiler, beklediklerinden zor da olsa Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu kazandı; Biden'ı 'parçalı bulutlu' günler bekiyor

17 Kasım 2022 07:32

T24 Dış Haberler

ABD Ara Seçimleri'nde "Kırmızı dalga" beklenirken anketlerin işaret ettiğinden uzak sonuçlar alan Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi'nde bekledikleri kadar rahat bir şekilde olmasa da çoğunluğu sağladı. 

Cumhuriyetçi Parti, bazı eyaletlerde sayımlar devam ederken yasama organı Kongre'nin alt meclisinde 218. sandalyesini kazanarak yeni dönemde çoğunluğu Demokratların elinden adlı. ABD Başkanı Demokrat Joe Biden, seçimlere giden 2 yılda bölünmüş bir Kongre ile çalışmak zorunda kalacak.

Bu sonuçla birlikte Demokrat Nancy Pelosi de Temsilciler Meclisi Başkanlığını kaybedecek. Temsilciler Meclisi'nde yeni dönemde Cumhuriyetçi Kevin McCarthy'nin tokmağı Pelosi'den devralması bekleniyor.

Temsilciler Meclisi'nin kontrolüyle birlikte Cumhuriyetçiler Afganistan'dan çekilme süreci, Koronavirüs pandemisi döneminde atılan adımlar ve oğlu Hunter Biden'ın ticari faaliyetleri konusunda Biden'a yönelik soruşturma başlatabilecek. 

Cumhuriyetçilerin çoğunluğu sadece birkaç sandalye ile elde edecek olmasının öngörülmesi ise birkaç Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesinin karşı çıkmasıyla partinin istediği bazı yasa tasarılarının geçmesinin önlenebileceğini gösteriyor. 

Demokratlar Kongre'nin üst kanadı Senato'da ise çoğunluğunu korumayı başarmıştı. İki partinin de 50 sandalyesi bulunsa da, Başkan Yardımcısı Kamala Harris aynı zamanda Senato Başkanı olduğu için eşitliği bozuyor. Bu vesileyle yeni dönemde Kongre'nin iki farklı kanadını iki parti yönecek, iki taraf için de yasa çıkarmak zorlaşacak. 

ABD'nin yasama sistemi nasıl işliyor?

ABD'nin yasama organı Kongre iki parçadan oluşuyor: alt kanat Temsilciler Meclisi ve üst kanat Senato. 

Kongre, federal seviyede yasalar üretiyor. Temsilciler Meclisi hangi yasalara oy verileceğini belirlerken Senato alt kanadın yolladığı yasaları onaylıyor veya bloke ediyor. Senato ayrıca Başkan'ın yaptığı atamaları da onaylamakla görevli. Bu ABD'nin yasama ve yürütme erki arasındaki önemli denetim mekanizmalarından biri. Dolayısıyla Senato'daki çoğunluk ve Başkan'ın partisi farklı olduğunda, atamalar zorlaşabiliyor. Senato'nun aynı zamanda nadiren kullansa da Başkan'ı soruşturma yetkisi var. Donald Trump döneminde bu iki kez yapılmıştı.

ABD'nin her eyaletinin iki senatörü bulunuyor. Senatörlerin görev süresi 6 yıl. Temsilciler Meclisi üyeleri ise eyalet içindeki daha ufak bölgeleri temsil ediyor, dolayısıyla 100 sandalyesi olan Senato'nun aksine 435 sandalyesi var. Temsilciler Meclisi üyesi üyelerinin görev süresi 2 yıl.