Çevre

ABD’de arıların ölümünde artış yaşandı

25 Haziran 2023 12:49

Son on iki ayda ABD’deki bal arısı kolonilerinin neredeyse yarısının öldüğü belirlendi. Arıcılıkla uğraşanların ise arıların nüfusunu dengelemeye çalıştığı ifade edildi.

Associated Press’in aktardığı haberde, ABD’nin Maryland ve Auburn Üniversiteleri’nde yapılan bir ortak araştırmaya göre ABD’deki bal arısı kovanları kayıtlara geçen en yüksek ikinci ölüm oranını yaşadı ve arıcılar kolonilerinin yarısına yakınını kaybetti. Nisan ayını yıl sonu kabul ederek önceki 12 ay boyunca yapılan gözlemlere dayanarak yapılan araştırmada, arı kolonilerinin yüzde 48’inin kaybedildiği tespit edildi. Buna rağmen bal arısı kolonilerinin sayısı nispeten sabit kaldı.

Arıcıların yeni koloniler oluşturmak için masraflı ve külfetli önlemler alarak ayakta kalabildikleri belirtildi. Araştırmanın baş yazarı Nathalie Steinhauer, arıcılık ticareti yapanların yeni kraliçe arılar bularak ya da satın alarak kovanları bölüp yeniden doldurmaları sayesinde genel arı kolonisi nüfusunun nispeten sabit kaldığını söyledi. Bunun pahalı ve zaman alıcı bir süreç olduğunu sözlerine ekledi.

Kâr amacı gütmeyen araştırma grubu Bee Informed Partnership tarafından finanse edilen ve yönetilen ankete göre, geçen yıldaki yüzde 48'lik kaybın bir önceki yılda yüzde 39'luk ve 12 yıllık ortalama olan yüzde 39,6'lık kayıptan daha yüksek, ancak 2020-2021 arasındaki yüzde 50,8'lik ölüm oranı kadar yüksek olmadığı belirlendi. Arıcılar, anketi yapan bilim insanlarına kış boyunca yüzde 21'lik kaybın kabul edilebilir olduğunu söylerken, ankete katılan arıcıların beşte üçünden fazlası kayıplarının bundan daha yüksek olduğunu söylediği ifade edildi.

Steinhauer, durumun 15 yıl önceki kadar kötü olmadığını çünkü arıcıların büyük kayıpların nasıl telafi edileceğini öğrendiğini söyledi. Durumun kıyamet gibi bir yere gitmediğini ancak iyiye de gitmediğini ifade etti.