Gündem

ABD Büyükelçisi Flake: ABD, bir Türk şirketinden üç mühimmat hattı satın aldı; cephanenin dolmasında Ankara-Washington işbirliği rol oynayacak

14 Şubat 2024 15:27

T24 Dış Haberler

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, ABD'nin Türk bir savunma firmasında üç mühimmat hattı satın aldığını ifade etti. 

Utah merkezli Deseret News için bir köşe yazısı kaleme alan Flake, Türkiye'nin savunma sektörünün içinde olduğu dönüşümün ABD'nin savunma ikmal zinciri ve NATO'nun gücü için çok önemli olduğunu ifade etti. 

Flake, ABD Savunma Bakanlığı'nın Texas eyaletinde Türk bir savunma şirketinden alınmış üç mühimmat hattı kurmakta olduğunu belirtti. 

Büyükelçi, "ABD-Türkiye savunma işbirliği sayesinde gelecek sene ABD'de yapılan 155 mm'lik mermilerin yüzde 30'u Texas'taki fabrikalardan gelecek" dedi. 

Flake, ABD'nin cephanesinin Ukrayna'ya yapılan yardımlar sebebiyle azaldığını vurgulayarak, Türk savunma sektörüyle yapılan işbirliğinin sorunun çözülmesinde rol oynayacağını belirtti. 

"Türkiye'yle güçlü ilişkiler ABD'nin çıkarınadır" başlıklı yazasında Flake, "İki ülkede de hükûmetler değişebilir ama coğrafya değişmez. Bu sebeple Kongre'nin Türkiye'ye 40 yeni F-16 savaş uçağı ve 79 modernize edilmiş F-16 satışını onaylaması hem ABD hem de Türkiye için önemlidir. Ülkelerimizin ikili ilişkilerimize ve kolektif çıkarlarımıza bağlılığını kanıtlıyor" ifadelerini kullandı. 

Flake, Türkiye'nin ABD'nin hasımlarıyla Washington'ın kuramadığı türde bir iletişim de kurduğunu ifade etti:

"ABD olarak Türkiye'den dünyanın birçok yerinde nüfuzlarını, tarihi bağlarını ve ekonomik gücünü kullanmasını bekliyoruz. Çünkü Türkiye'nin bizim hasımlarımızla yapamadığımız şekillerde ve yerlerde müzakere etme yeteneği var. Örneğin Türkiye, Gazze'deki savaşın çözümünde rol oynamak için iyi bir noktada."