Dünya

ABD Başkanı Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden'a ikinci dava: Vergi kaçakçılığıyla suçlanıyor

Savcılar, Hunter Biden'ın 2016 ve 2019 yılları arasında en az 1,4 milyon dolar federal vergi ödemediğini söylüyor

08 Aralık 2023 14:23

T24 Dış Haberler

ABD Adalet Bakanlığı, Başkan Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden hakkında vergi kaçakçılığı da dahil olmak üzere 9 federal vergi suçlamasıyla itham etti.

Hunter Biden hakkındaki iddianame büyük jüri tarafından hazırlandı ve Biden'in iş ilişkilerini araştırmak üzere başsavcı Merrick Garland tarafından atanan özel danışman David Weiss tarafından Kaliforniya'daki federal mahkemeye sunuldu.

Savcılar Hunter Biden'ın, Joe Biden'ın başkan yardımcısı olarak son yılını ve 2020 başkanlık kampanyasının başlangıcını kapsayan 2016 ve 2019 yılları arasında en az 1,4 milyon dolar federal vergi ödemediğini söylüyor.

Suçlamalar neler?

Adalet Bakanlığı, Hunter Biden'ın "vergi faturalarını ödemek yerine savurgan bir yaşam tarzı için milyonlarca dolar harcadığını" ve "bu vergilerin bir kısmını veya tamamını ödeyecek fonlara erişimi olmasına rağmen" dört yıl boyunca vergileri zamanında ödemeyi "kasten başaramadığını" söyledi.

İddianamede, "2016 ile 15 Ekim 2020 tarihleri arasında sanık bu parayı uyuşturucuya, eskortlara ve kız arkadaşlara, lüks otellere ve kiralık mülklere, egzotik arabalara, giysilere ve kişisel nitelikteki diğer eşyalara, kısacası vergileri dışında her şeye harcadı" denildi.

Ayrıca Hunter Biden'ın 2018 vergi beyannamesine "Şubat 2020 itibariyle karşı karşıya olduğu çok önemli vergi yükümlülüğünü azaltmak" için "sahte ticari kesintiler" dahil ettiğini söyledi.

Hunter Biden'ın avukatı Abbe Lowell, davaya ilişkin "Gerçeklere ve yasalara dayanarak, Hunter'ın soyadı Biden'dan başka bir şey olsaydı, Delaware'deki ve şimdi de Kaliforniya'daki suçlamalar yapılmazdı" yorumunda bulundu. 

Hunter Biden'a ikinci suçlama; Başkan Biden zor durumda mı?

Dün açıklanan iddianame, Adalet Bakanlığı'nın Eylül ayında Hunter Biden'ı yasadışı silah bulundurmakla suçlamasının ardından bu yıl kendisine yöneltilen ikinci suçlama oldu. Hunter Biden bu yılın başlarında hem silah hem de vergi soruşturmalarıyla ilgili olarak federal savcılarla bir savunma anlaşmasına varmıştı, ancak bu anlaşma bozuldu ve Weiss'ın suçlamalarda bulunmasının önünü açtı.

Adalet Bakanlığı, vergi suçlarından hüküm giymesi halinde Hunter Biden'ın en fazla 17 yıl hapis cezasına çarptırılabileceğini söyledi.

Bu dava, 2024'te yeniden seçilmeyi hedefleyen Başkan Biden için bir darbe olarak nitelendirildi. Yeni iddianame, Temsilciler Meclisi'nde önümüzdeki hafta başında Joe Biden hakkında ailesinin iş ilişkileri temelinde bir görevden alma soruşturması başlatılması için yapılması beklenen oylamanın öncesinde geldi.