Dünya

ABD Başkanı Biden, esrar bulundurma suçundan hüküm giyenlere af çıkarttı

07 Ekim 2022 08:09

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden, sırf esrar bulundurduğu için hüküm giyen binlerce kişiye af çıkardı. 

ABD hızla kasım ayındaki ara seçim sürecine doğru ilerlerken Biden, hiç kimsenin sadece esrar taşıdığı için hapiste olmaması gerektiğini savundu. Birçok kampanyacı, bu kararın ülke genelinde keyfi esrar kullanımının yolunu açabileceğini düşünüyor. 

Perşembe günü yaptığı açıklamada Biden, "İnsanları esrar bulundurdukları için hapse göndermek birçok hayatı baş aşağı etti. İnsanlar birçok eyaletin artık yasaklamadığı bir şey için demir parmaklıklar ardında" dedi. 

Esrar bulundurma nedeniyle oluşan suç sicilleri gerekçesiyle insanların iş, ev ve eğitim fırsatlarından faydalanamadığını belirten Biden, "Beyaz, siyah ve Hispanik vatandaşlar benzer oranda esrar kullansa da azınlık vatandaşları orantısız şekilde esrar bulundurmaktan yargılandı ve hapse atıldı" diye konuştu.

Biden, "Bu yanlıştan dönmenin zamanı geldi" dedi.

Biden'ın affı sadece "sırf esrar bulundurmaktan" suçlu bulunanları kapsayacak. Uyuşturucu ticareti yapanlar veya satanlar aftan faydalanamayacak. 

The Hill'in aktardığına göre yönetim yetkilileri, aftan 6 bin 500 kadar kişinin faydalanabileceğini söyledi.

ABD'de esrar mevcut olarak Kontrollü Maddeler Yasası Kapsamı'nda en yüksek seviye olan 1.Kademe'de bulunuyor. Bu ABD yasalarına göre esrarın eroin ve LSD ile aynı tehlikede bir uyuşturucu olarak görüldüğü anlamına geliyor. Biden, bu konunun da gözden geçirilmesi için Sağlık Bakanlığı'na çağrıda bulundu.