Dünya

ABD Ara Seçimleri: Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu sağlamaktan bir sandalye uzakta

15 Kasım 2022 14:34

T24 Dış Haberler

ABD'de 8 Kasım Ara Seçimleri'nde bazı bölgelerde sayımlar devam ederken Cumhuriyetçi Parti, Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu Demokratlar'dan almaktan bir sandalye uzakta.

Associated Press, pazartesi günü geç saatte Temsilciler Meclisi'nde devam eden yarışlardan üçünü Cumhuriyetçi Parti'nin kazandığını duyurdu. Bu sonuçlara göre California'da Cumhuriyetçiler Michelle Steel ve Ken Calvert tekrar seçildi.

New York'ta ise Cumhuriyetçiler emekli olan John Katko'nun sandalyesini korumayı başardı. Eski donanma mensubu Cumhuriyetçi Brandon Williams, Demokrat Francis Conole'yi yendi.

Bu sonuçların ardından ABD'nin yasama organı Kongre'nin alt meclisi olan Temsilciler Meclisi'nde 217 sandalyeye ulaşan Cumhuriyetçiler'in çoğunluğu sağlaması için bir seçimi daha kazanması yetecek.

Salı günü itibariyle Temsilciler Meclisi'nde sonucu belli olmayan çoğu California eyaletinde 14 yarış bulunuyor. Bu yarışların 4'ünde Cumhuriyetçiler, birinde ise Demokratlar önde.

AP'nin elindeki sonuçlara göre Demokratlar'ın Temsilciler Meclisi'nde mevcut olarak 204 sandalyesi bulunuyor. Demokratlar çoğunluğu kaybedince, Nancy Pelosi de Temsilciler Meclisi başkanlığını kaybedecek. New York Times'ın aktardığına göre Cumhuriyetçi Kevin McCarthy, meclisin başkanlığı için yeterli oyu toplama adına çalışmalarını aktardı. 

Demokratlar Kongre'nin üst kanadı Senato'da ise çoğunluğunu korumayı başarmıştı.