Dünya

AB Zirvesi: Ukrayna ve Moldova ile katılım müzakerelerini başlatma, Gürcistan'a aday ülke statüsü kararı

Zelenski, sosyal medya platformu X'te yaptığı bir paylaşımda, "Bu Ukrayna için bir zafer. Tüm Avrupa için bir zafer. Motive eden, ilham veren ve güçlendiren bir zafer" ifadesini kullandı

15 Aralık 2023 07:42

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderleri, Ukrayna ve Moldova ile AB üyelik müzakerelerini başlatma ve Gürcistan'a aday ülke statüsü verme kararı aldı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski Brüksel'deki zirvede alınan kararı ülkesi ve Avrupa için bir "zafer" olarak niteledi.

Zelenski, sosyal medya platformu X'te yaptığı bir paylaşımda, "Bu Ukrayna için bir zafer. Tüm Avrupa için bir zafer. Motive eden, ilham veren ve güçlendiren bir zafer" ifadesini kullandı.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'in sözcüsü ise kararın oybirliğiyle alındığını söyledi.

Moldova ile müzakereler başlatılıyor

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, AB'ye katılım yolunu Ukrayna ile paylaşmanın bir onur olduğunu söyledi. "Ukrayna'nın Rusya'nın acımasız işgaline karşı cesur direnişi olmasaydı bugün burada olamazdık" dedi.

Ukrayna ve Moldova, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı işgalini başlatmasının ardından AB'ye katılmak üzere başvuruda bulundu. Her ikisine de geçtiğimiz Haziran ayında adaylık statüsü verilmişti.

Dün alınan karar Ukrayna ve Moldova'nın AB üyesi olacağı anlamına gelmiyor. Çünkü üyelik müzakereleri yıllar alıyor.