Dünya

AB liderlerinden ilk kez Gazze'de 'acil insani ara' çağrısı: Yardımlar bölgeye girsin, ateşkesin önü açılsın

Perşembe akşamı attıkları adımlarla hem AB hem de ABD, İsrail'in üzerindeki baskıyı artırdı

22 Mart 2024 07:21

T24 Dış Haberler

Avrupa Birliği liderleri, uzun süre sonra İsrail'e yaklaşım konusundaki anlaşmazlıklarını aşıp Gazze'de "acilen ileride kalıcı ateşkesin önünü açacak bir insani ara" verilmesi için çağrıda bulundu.

Brüksel'deki zirvede perşembe günü geç saatte yayımlanan deklarasyon ile AB liderleri, ekim ayından bu yana ilk kez Orta Doğu hakkında bir deklarasyon konusunda fikir birliğine varmış oldu. 

AB, deklarasyonda Hamas'ın tüm İsrailli esirleri "şartsız" olarak serbest bırakmasını talep etti, ancak AB liderleri İsrail'e yaptıkları saldırıları durdurması çağrısını buna bağlı kılmadı. Brüksel'de Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, "AB'nin 27 üyesi de Orta Doğu hakkında güçlü ve birleşik bir ortak açıklamayı kabul etti. Gazze'ye tam ve güvenli insani yardım erişimi için de çağrı yapıldı" diye konuştu. 

8 paragraflık yazıda AB liderleri, "Gazze'ye yeteri kadar yardım girmemesinin oluşturduğu kıtlık riski konusunda derin endişe duyduklarını" ifade etti.

Peş peşe atılan adımlarla perşembe akşamı hem AB, hem de ABD İsrail'in üzerindeki baskıyı artırdı. ABD tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde oylanmak üzere hazırlanan karar tasarısında Gazze'de tüm esirlerin serbest bırakılmasıyla bağlantılı olarak acilen ateşkes sağlanması talep ediliyor. 

ABD'nin hazırladığı karar tasarısında, "Tüm taraflarda sivilleri korumak için acil ve sürdürülebilir bir ateşkesin sağlanması, gerekli insani yardımın sevkiyatı, çekilen acının azaltılması ve söz konusu ateşkesin geri kalan tüm esirlerin serbest bırakılmasıyla birlikte sağlanması önem taşıyor." ifadeleri kullanıldı.

Karar tasarısı, bugün BMGK'da oylanacak. 

The Guardian'a konuşan Avrupalı bir diplomat, ABD'nin karar tasarısında dilini değiştirmesinin, AB deklarasyonunda fikir birliği sağlanmasının önünü açtığını vurguladı. 

Gazze'deki insani felaket her geçen gün derinleşmeye devam ederken, İsrail'in insanların sığındığı Refah kentine saldırı planı yapmaya başlaması uluslararası endişeyi daha da artırdı. Yeni bir Birleşmiş Milletler uygu görüntüleri analizine göre İsrail saldırılarının başlamasından bu yana Gazze'deki binaların yaklaşık yüzde 35'i yıkıldı veya hasar gördü. Bölgedeki ölü sayısı ise 32 bine yaklaştı.