Dünya

AB liderleri, insan kaçakçılığını engellemek amacıyla Moritanya anlaşmasını açıkladı

09 Şubat 2024 09:24

T24 Dış Haberler

Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen ve İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, Kanarya Adalarında "insan kaçakçılığını engellemek" ve "yeni enerji ve altyapı projeleri başlatmak" amacıyla Moritanya ile 210 milyon euroluk bir ortaklık planlarını açıkladı. 

AB'nin sınır ajansı Frontex tarafından yakında yayınlanacak olan rakamların, Batı Afrika kıyılarından İspanyol adalarına tehlikeli bir yolculuk yaparak hayatlarını riske atan insanların sayısının geçtiğimiz yıl dramatik bir şekilde arttığını göstereceği tahmin edildi. 

AB liderleri, Moritanya Cumhurbaşkanı Mohamed Ould Ghazouani ile "Sahel bölgesinde güvenlik, göç ve istikrarı görüşmek üzere" bir araya geldi.

Von der Leyen, ülkesinin 150 bin mülteciye verdiği destekten dolayı Ghazouani'yi takdir etti ve ilkbaharda imzalamayı umdukları paketin bir parçası olarak insani yardım sözü verdi. Ayrıca Moritanya'nın AB ile birlikte rüzgar, güneş ve hidrojen enerjisi kaynakları geliştirmeyi umduğu kuzeyde, başkent ile ülkenin güneydoğusu arasında yeni bir yüksek voltajlı elektrik hattı ve iyileştirilmiş yollar için yatırım desteğini de duyurdu. 

Sınırın güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olmak üzere savunma güçlerinin eğitilmesi için de destek verileceğini söylendi. 

Sánchez, Moritanya'nın "demokratik hükümetlerin düşmesi, terör saldırılarının artması, mültecilerin ve ülke içinde yerinden edilmiş insanların sayısının artması ve bölgede zaten akut olan gıda güvenliği krizinin daha da kötüleşmesi" nedeniyle "İspanya ve Avrupa için çok önemli bir bölge olan Sahel'de istikrar için demokratik referans olarak temel bir rol" oynadığını belirtti. 

Batı Afrika ülkesi, güney komşusu Senegal ile birlikte, Kanarya Adaları'na ulaşmak isteyen binlerce insan için önemli bir çıkış noktası. Kaynaklar bu rotanın, insan kaçakçılarının yolcuları AB'ye doğru yüksek riskli yolculuklara çekmeleri için "en aktif" rota olduğunu açıkladı. 

İspanya İçişleri Bakanlığı'nın geçen hafta açıkladığı verilere göre, Ocak ayında 900 mil uzunluğundaki su yolu üzerinden 7 bin 270 kişi kaçırıldı. 2023 yılının aynı ayında bu sayı 566 idi.

Sánchez, iki ülke arasında sınır kontrolü konusunda mevcut işbirliğini güçlendirmek için çalışacağını söyledi.