Gündem

AB Konseyi, İstanbul Sözleşmesi'ne katılımı onayladı: Türkiye aday ülke, yasal mevzuata göre katılmak durumunda

01 Haziran 2023 16:39

Avrupa Birliği Konseyi’nin, Avrupa Birliği'nin İstanbul Sözleşmesi'ne katılımını onaylamasının ardından açıklama yapan Kadın Koalisyonu, "Türkiye AB'ye aday ülke, artık yasal mevzuata girdiğine göre Türkiye de katılmak durumunda" paylaşımında bulundu.

Avrupa Birliği Konseyi, Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile çıktığı İstanbul Sözleşmesi'ni onayladı. Konseyin internet sitesinde yer alan duyuruyu paylaşan Kadın Koalisyonu, sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Paylaşımda, şunlar kaydedildi:

"Kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetle mücadelede önemli adım. Konsey, Avrupa Birliği'nin kadınları şiddete karşı korumaya yönelik uluslararası anlaşma olan İstanbul Sözleşmesi'ne katılımını onayladı. Türkiye AB'ye aday ülke, artık yasal mevzuata girdiğine göre Türkiye de katılmak durumunda." 


"İmzacı devletlere yükümlülükler getiriyor"

"Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi", 2011 yılında İstanbul’da imzalandığı için adını "İstanbul Sözleşmesi" olarak aldı. Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan, 45 ülke ve Avrupa Birliği tarafından imzalanan bu sözleşme, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddeti önleme konusunda imzacı devletlere yükümlülükler getiriyor.

Türkiye, 20 Mart 2021'de İstanbul Sözleşmesi’nden cumhurbaşkanı kararı ile çıkmıştı. Kadın örgütlerinin tepkisini çeken karar, yargıya da taşınmış ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, sözleşmesinin fesih kararını Ocak ayında onaylamıştı.