Dünya

AB, Gazze'ye yardım sevkiyatı için Güney Kıbrıs'tan bir deniz koridoru açacak

Von der Leyen "Bugün Gazze'de insani bir felaketle karşı karşıyayız ve Filistin'deki masum sivillerin yanındayız" dedi

09 Mart 2024 07:53

T24 Dış Haberler 

Avrupa Birliği (AB), Gazze'ye insani yardım sevkiyatı için bu hafta sonu Güney Kıbrıs'tan bir deniz koridoru açılacağını duyurdu. 

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von de Leyen, Güney Kıbrıs'ın Larnaka limanındaki tesisleri gezdikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Koridorun açılmasına artık çok yakınız, umarım bu Pazar günü" dedi. 

İspanyol arama ve kurtarma grubu Open Arms tarafından işletilen bir geminin, World Central Kitchen adlı yardım kuruluşu tarafından sağlanan gıdayı alarak Cumartesi günü yola çıkması bekleniyor.

Von der Leyen "Bugün Gazze'de insani bir felaketle karşı karşıyayız ve Filistin'deki masum sivillerin yanındayız" dedi.

ABD, AB ve bu çabaya dahil olan diğer ülkeler, Güney Kıbrıs tarafından Kasım ayından bu yana geliştirilen ve Gazze'ye güvenli sevkiyat yapılmasını sağlayacak bir mekanizmanın ana hatlarını çizen Amalthea Girişimi adlı bir öneri etrafında şekillenen deniz yardım koridorunu desteklediklerini resmen açıklamıştı. 

Avrupa Komisyonu Sözcüsü Balazs Ujvari, "Anladığım kadarıyla sevkiyat doğrudan Gazze'ye yapılacak ve elbette bunun üzerinde çalıştığımız bir takım lojistik zorlukları beraberinde getirdiğini biliyoruz" dedi.

Yardım görevlileri ABD'nin yüzer iskelesinin Gazze Şehri açıklarında inşa edilmesinin beklendiğini ancak Cumartesi günü yapılması beklenen pilot teslimatın varış noktasının burası olup olmayacağının netlik kazanmadığını söyledi. 

İsrail'den destek, "sıkı güvenlik kontrolü" uyarısı

İsrail deniz koridorunun açılmasını memnuniyetle karşıladığını söyledi, ancak her türlü kargonun sıkı güvenlik kontrollerine tabi tutulması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lior Haiat, X üzerinden yaptığı açıklamada "Kıbrıs'ın girişimi, güvenlik kontrollerinin İsrail standartlarına uygun olarak yapılmasının ardından Gazze Şeridi'ne insani yardımın artmasına olanak sağlayacaktır" dedi.