Dünya

AB, Bosna Hersek ile üyelik müzakerelerinin başlamasına onay verdi

Bosna'nın uyum süreci kapsamında yıllar sürecek bir reformlar dönemine girmesi bekleniyor

22 Mart 2024 08:54

T24 Dış Haberler

Avrupa Birliği liderleri, 8 yılın sonunda Balkan ülkesi Bosna Hersek ile üyelik müzakerelerini başlatmayı kabul etti ancak fasıllar hakkında görüşmeler başlamadan önce daha fazla reformların gerçekleştirilmesi gerekeceğini vurguladı. 

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, perşembe günü Brüksel'de devam eden liderler zirvesi sırasında yaptığı X paylaşımında Bosna Hersek için, "Tebrikler! Sizin yeriniz bizim Avrupa ailemizde. Bugünün kararı AB üyeliğine giden yolunuzda çok önemli bir adım" yazdı. 

AB üyeliği müzakerelerinin başlaması, Bosna için tarihi bir adım olarak görülüyor. Kararın ülkede yıllardır istikrarsızlığa sebep olan etnik rekabet ve ayrılık tehditlerinin geride bırakılmasında rol oynayacağı umuluyor. 

Brüksel geçen hafta Bosna'nın gerekli bazı adımları tamamladığını ancak yargı ve seçimler konusunda reform ihtiyacının sürdüğünü söylemişti. 

Bosna'nın Avrupa entragrasyonu baş yetkilisi Elvira Habota, "Bu karar Bosna'nın vatandaşları, kurumları, yetkilileri ve tüm toplumu için bir iyimserlik gerekçesidir" dedi.

Rusya'nın Ukrayna'yı 24 Şubat 2022'de başlayan topyekun işgal girişimi, AB'nin genişleme süreçlerine daha çok önem vermesine sebep oldu. Üye ülkeler, aralık ayında Ukrayna ve Moldova ile müzakereleri başlatmaya hazırlanıyor. 

Müzakerelerin başlamasıyla Bosna, yüksek ihtimalle yıllar sürecek bir reform ve uyum sürecine girecek. 

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Bosna'nın artık AB'nin ortak dış ve savunma politikasıyla uyumlu olduğunu, göçmen akımlarını daha iyi yönettiğini ve para aklama ile terör finansmanı ile mücadele için yasalar kabul ettiğini ifade etti.