Gündem

8 yıl önce 50 milyon liraya yaptırılmıştı: Van’da adliye lojmanlarına, tamirat için 70 milyon lira daha harcanacak

16 Kasım 2022 15:54

Ruşen Takva - Van

Van’ın Edremit ilçesine bağlı Süphan mahallesinde 8 yıl önce yaptırılan adliye lojmanlarına, hâkim ve savcılar ‘güvenlik’ gerekçesiyle yerleşmek istemedi. Bunun üzerine Adalet Bakanlığı’nın 50 milyon liraya yaptırdığı 130 dairelik süper lüks lojmanlar önce Sağlık Bakanlığı'na ardından Milli Emlak’a ve son olarak Emniyet Müdürlüğüne devredildi. Devlet kurumlarının 8 yıldır kendi aralarında devrettiği lojmanlar, geçen bu süre içerisinde hırsızların ve uyuşturucu bağımlıların meskeni haline geldi. Bu yılın ağustos ayında lojmanlarda Emniyet personellerinin kalacağına karar verildi ve lojmanların bakım ve onarım işleri için 69 milyon 969 bin lira daha harcama kararı alındı.

2014 yılında yaklaşık 50 milyon liraya mal edilen konutlara hâkim ve savcılar güvenli bulmadıkları gerekçesiyle girmek istemeyince, yapı olduğu gibi kaderine terk edildi. O tarihten bu yana geçen sekiz yılda kurumlar binanın kullanım hakkını birbirine devrederken hırsızlar binayı her gün talan etmeye başladı. Lojmanların yapıldığı Süphan Mahallesinde yaşayan bir vatandaş; “Bu lojmanların çelik kapılarına kadar her şeyi tamamlanmıştı. Anahtar teslim haldeydi. Kimse gelmeyince, önce çelik kapıları sonra pencereleri eksilmeye başladı. En son bir sabah uyandığımda çatının dahi sökülüp kamyonlara yüklendiğini gördüm. Şimdi sadece kuru bir iskeleti kalmış durumda.” dedi.

Adalet Bakanlığı tarafından yapılan lojmanlarda kimin oturacağı yıllarca bulunamadı. Dolayısıyla 2017 yılında lojmanların hemen yanı başında bulunan ve bölgenin en büyük araştırma hastanesinin personellerinin kullanımı için Sağlık Bakanlığına devredilmesi istendi. Ancak Sağlık Bakanlığı da hırsızlığın ve uyuşturucu bağımlıların önüne geçemeyince, Milli Emlak’a devretme kararı aldı.

Milli Emlak ise bu yılın başında kapalı havuzu ve sosyal yaşam alanları olan 130 dairelik lüks lojmanları Van İl Emniyet Müdürlüğüne devretti. Van Valiliği emniyet personellerinin konutlara yerleşmesi için tamirat ve tadilat masrafları için yaklaşık 70 milyon daha harcama yapılmasına karar verdi. Yani 2014 yılında 50 milyon liraya yapılan lojmanlar 8 yıl sonra yeniden 70 milyon lira daha harcanarak 2023 yılında hizmete açılacak.