Gündem

70 kişiye mezar olan Süeda Kent Sitesi raporunda asli kusurlu bulunmuştu; eski Kızılay şube başkanı müteahhit tahliye edilmiş

"Söz konusu binada proje, yapım ve iş bitimi aşamalarında ‘Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik’ esaslarına yeterince uyulmadığı görülmüştür”

18 Nisan 2024 08:53

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde büyük yıkımın yaşandığı illerden Adıyaman’da, dönemin Kızılay Adıyaman Şube Başkanı Mehmet Murat Bulut’un müteahhitliğini üstlendiği Süeda Kent Sitesi yıkılırken 70 kişiye mezar oldu. Geçen yıl mart ayında tutuklanan Bulut ve ortağı Muhittin Büyük’ün 7.5 ay sonra tahliye edildiği öğrenildi.

Cumhuriyet’ten Cengiz Karagöz’ün haberine göre, Adıyaman 3. Sulh Ceza Hâkimliği’nin 3 Kasım 2023 tarihli kararında Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ait bilirkişi raporunun içeriği, dosya itibarıyla delillerin toplandığı ve delil karartma şüphesinin olmadığı ifade edilerek iki şüpheli hakkında da adli kontrol ve yurtdışı çıkış yasağıyla tahliye kararı verildi.

Kararda, “Bu aşamada şüphelilerin delilleri karartma ihtimallerinin ortadan kalkması ve delillerin büyük ölçüde toplanmış bulunması, tutuklamanın bir tedbir oluşu, şüphelilerin sabit ikametgâh sahibi oldukları ve kaçma şüphelerinin bulunduğuna dair dosyaya yansıyan somut bir delil bulunmadığı” ifadelerine yer verildi.

Cumhuriyet, Süeda Kent Sitesi’ne ilişkin KTÜ’nün hazırladığı bilirkişi raporuna ulaştı. Bilirkişi raporunda, yapım sorumlusu müteahhit, şantiye şefi, yapı denetim firması yetkilileri, statik uygulama denetçileri, uygulama denetçisi ve kontrol elemanı asli kusurlu bulundu. Raporda, “Söz konusu binada proje, yapım ve iş bitimi aşamalarında ‘Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik’ esaslarına yeterince uyulmadığı görülmüştür” denildi.