Gündem

55 milyon dolar, uzay yolculuğunun maliyeti değil, koltuk başına ödenen bedelin "tahmini" tutarı

20 Ocak 2024 14:12

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın yer aldığı uzay yolculuğu ile ilgili olarak, uçuşun maliyetinin 55 milyon dolar olacağı yönündeki haberlerle ilişkin, "Oysa bu miktar, uzay yolculuğunun maliyeti değil, Elon Musk’un sahibi olduğu Axiom Space firmasına ödenecek para" dedi. 

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu devam ediyor. Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Axiom-3 (Ax-3) mürettebatını taşıyan Dragon uzay aracı, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) başarıyla kenetlendi.

Gündem olan konuyu değerlendiren Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yolculuğu “ulusal başarı” olarak kullanılan uzay yolculuğunun maliyetinden bahsedilmediğini söyleyen Bildirici, "Resmi bir açıklama yapılmadığı gibi, iktidar medyasının bu bilgiyi öğrenmek ve aktarmak gibi bir girişimi olmadı" dedi. Bildirici, uçuşun maliyetinin 55 milyon dolar olacağı haberlerine ilişkin de bu miktarın uzay yolculuğunun maliyeti değil, koltuk başına ödenen bedelin "tahmini" tutarı olduğunu belirtti.

Bildirici'nin yazısından öne çıkan kısımlar şöyle:

Amaç bu yolculuğu “ulusal başarı” olarak topluma aktarmak ve propaganda için kullanmak olunca doğal olarak Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğunun maliyetinden hiç söz edilmiyor. Maliyetin belirsizliği, bu haberlerin temel sorunu. Resmi bir açıklama yapılmadığı gibi, iktidar medyasının bu bilgiyi öğrenmek ve aktarmak gibi bir girişimi olmadı.

Hürriyet’in “Türkiye uzayda”, Sabah’ın “Bu büyük gurur Türk milletinin” başlıklı sayfalarında tek satır bile olsa yolculuğun maliyetinden söz etme gereği duyulmaması, iktidar medyasının yaklaşımının somut örnekleriydi. İktidar medyasının haber sitelerinde, televizyon kanallarında da hep aynı tavır sergilendi; yolculuğun milyonlarca dolarlık ödeme karşılığında yapılıyor olmasının üzeri örtüldü.

70 milyon dolar

Muhalif medyada ise uçuşun maliyetinin 55 milyon dolar olacağı haberleri yayımlandı. Oysa bu miktar, uzay yolculuğunun maliyeti değil, Elon Musk’un sahibi olduğu Axiom Space firmasına ödenecek para. Ama o da ünlü havacılık sitesi Space.com’un, Ax-1 ile ilgili eski açıklamalara dayanarak yaptığı bir tahmin.

Şirkete yapılacak ödemeye öbür giderler eklendiğinde Gezeravcı’nın uzay yolculuğunun maliyeti daha da büyüyecek. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Lokman Kuzu, DW’ye “Görevin maliyeti biraz değişken. Ancak yapılacak görevin şu an için yaklaşık maliyetinin 70 milyon dolar civarında olduğunu söyleyebilirim” açıklaması yapmıştı.