Dünya

43 yıl ile dünyanın en uzun süre görev yapan Cumhurbaşkanı yeniden seçildi

Ekvador Ginesi'ndeki seçimi altıncı defa Cumhurbaşkanı Obiang kazandı

27 Kasım 2022 10:12

Ekvador Ginesi’nde 43 yıl ile dünyanın en uzun süre görevde kalan cumhurbaşkanı olan Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, altıncı defa seçildi.

Ekvador Ginesi’ndeki seçimlerden altı gün sonra yapılan açıklamada 80 yaşındaki cumhurbaşkanının oyların neredeyse yüzde 95’ini aldığı belirtildi. 

lusal Seçim Komisyonu Başkanı Faustino Ndong Esono Eyang yaptığı açıklamada, resmi sonuçlara göre, cumhurbaşkanı seçiminin galibinin, 43 yıldır cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Obiang olduğunu bildirdi.

Seçime katılım oranının yüzde 98 olduğunu belirten Eyang, Cumhurbaşkanı Obiang’ın oyların yüzde 94,9’unu aldığını duyurdu.

Eyang, diğer adaylardan Sosyal Demokrasi için Birliktelik Partisinin (CPDS) adayı Andres Esono Ondo’nun 9 bin 684, Sosyal Demokrasi Koalisyon Partisinin (PCSD) adayı Buenaventura Monsuy Asumu’nun ise 2 bin 855 oy aldığını aktardı.

Yaklaşık 1,5 milyon nüfusa sahip ülkede 427 bin 661 seçmen Ekvator Ginesi’ni 7 yıl boyunca yönetecek cumhurbaşkanın yanı sıra, milletvekili, senato ve belediye seçimleri için de oy kullanmıştı.

İktidardaki Ekvator Ginesi Demokrat Partisi (PDGE), Meclisteki 100, senatodaki 55 sandalyenin tamamını kazandı.

Cunhurbaşkan Obiang, petrol zengini orta Afrika ülkesi Ekvador Ginesi’nde ,iktidarını 43 yıl sürmürmüş, önemli hükümet görevlerine aile üyelerini getirmişti.

Obiang, 1979 yılında bir askeri darbe sonrası göreve gelmiş ve birden fazla darbe girişimi atlatmıştı.