Gündem

Dört kişinin öldüğü kazada TIR sürücüsü serbest bırakıldı

26 Haziran 2023 12:51

Mardin'in Derik ilçesinde, geçen yıl 33 dakika arayla 2 TIR'ın neden olduğu, 21 kişinin öldüğü kazaya ilgili beş sanığın yargılandığı davada, tutuklu iki şoförden Umut Gündüz’ün tahliye edilmesine ölenlerin yakınları ve avukatlar tepki gösterdi. 

20 Ağustos 2022’de Bahçelievler Mahallesi'ndeki bir akaryakıt istasyonunun yakınında meydana gelen kazada, Umut Gündüz yönetimindeki 34 NMB 53 plakalı gübre yüklü TIR, iki araca ve yayalara çarpıp devrildi.

Kazada, marketten çikolata alıp evlerine dönen Şervan (6) ve Mihriban Tanrısever (11) ile İbrahim Halil Has (80) ve İnan Berk (35) yaşamını yitirdi.

Çevredekiler de bölgede toplanıp, ekiplerin çalışmasını izlemeye başladı. Bu kazadan 33 dakika sonra yine gübre yüklü olan Yunus Şataflı yönetimindeki 73 SN 384 plakalı TIR, kaza yerindeki kalabalığın arasına daldı. TIR, çok sayıda kişiyi ezip, bir apartmana çarparak durdu. Bu kazada da 17 kişi yaşamını yitirdi.

Her iki kazada yaralanan altısı ağır 26 kişi hastaneye kaldırıldı. Kazalarda 11 araç ile üç iş yerinde de büyük hasar oluştu. Kazanın ardından gözaltına alınan TIR şoförleri Umut Gündüz ile Yunus Şataflı, tutuklandı.

Kazayla ilgili iddianame hazırlanarak dava açıldı. İddianamede, TIR şoförleri ile tutuksuz yargılanan şirket yetkilileri K.G., M.A. ve K.M.G. hakkında "bir veya birden fazla kişinin ölümüyle birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 20 Haziran’da görülen davanın ikinci duruşmasına tutuklu sanıklar TIR şoförleri Umut Gündüz ile Yunus Şataflı, bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Tutuksuz yargılanan firma yetkilileri K.G., M.A. ve K.M.G. ise duruşmaya katılmadı.

Mahkeme, verdiği aranın ardından tutuklu sanık Umut Gündüz’ün tahliyesine, sanık Yunus Şataflı’nın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 19 Eylül’e erteledi.