Gündem

36 ÖDP'liye 'Ulaş Bardakçı' soruşturması

"Ulaş Bardakçı ve geçmişte kaybettiğimiz devrimcileri anmak asla suç olamaz"

28 Ağustos 2019 09:48

Özgürlük ve Demokrasi Partisi (ÖDP) üyesi 36 kişi hakkında, 1972'de öldürülen Ulaş Bardakçı'yı mezarında andığı için soruşturma başlatıldı. ÖDP'liler 'terör propagandası yapmak' ile suçlanıyor.

 

Özgürlük ve Demokrasi Partisi'nin (ÖDP) 36 üyesi Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) tarafından ifadeye çağrıldı. Partiden yapılan açıklamada, ifadeye çağrılan ve haklarında soruşturma başlatılan kişiler arasında Başkanlar Kurulu üyesi, İl ve İlçe Yönetim Meclisi üyelerinin de olduğu belirtildi. ÖDP, TEM tarafından başlatılan soruşturmanın nedeninin, 19 Şubat 2019’da, 1972 yılında öldürülen Ulaş Bardakçı’yı mezarı başında anmak olduğunu ifade etti.

Partiden yapılan açıklama şöyle:

“Terör örgütü propagandası yapma suçlamasıyla açılan soruşturma bir işgüzarlıktan başka bir şey değildir. Ellerindeki zor gücünü pervasızca kullanmaya alışan iktidar güçleri akılla açıklanmayacak saçma iddialarla muhalefeti soruşturmayı marifet sayıyor. Oysa ortaya koydukları iddialar, ileri sürdükleri gerekçeler nasıl bir çaresizlik içinden olduklarının kanıtından başka bir şey olamaz.

Açıklamaya dahi gerek duyulmayacak kadar aleni gerçek şudur ki, Ulaş Bardakçı ve geçmişte kaybettiğimiz devrimcileri anmak asla suç olamaz, suç sayılamaz, terörle anılamaz.

36 arkadaşımıza yönelik bu soruşturma saçmalığının davaya dönüştürülmeden kapatılmasını bekliyoruz.

Bu vesileyle başta Ulaş Bardakçı olmak üzere emperyalizme karşı ülkemizin bağımsızlığını, sömürüye karşı emekçi halkın özgür geleceği için mücadele etmiş tüm devrimcileri bir kez daha sevgi ve saygıyla anıyoruz. Mücadeleleri sürecek.”

Ulaş Bardakçı kimdir?

THKP-C ve Dev-Genç önderlerinden Ulaş Bardakçı 1972 yılının 19 Şubatı’nda İstanbul Arnavutköy’de polisler tarafından öldürüldü.

Ulaş Bardakçı, 1947 yılında Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimden sonra ODTÜ’ye girdi. Fikir Kulüpleri Federasyonu ve Türkiye İşçi Partisine katıldı. Ardından Devrimci Gençlik Birliği’nin (Dev-Genç) kuruluşunda yer aldı. ABD’nin Ankara büyükelçisi Robert Komer’in makam aracının ODTÜ bahçesinde yakılması eylemine katıldı. 1970 sonlarında Mahir Çayan’la birlikte THKP-C’nin kurulmasında yer aldı.

17 Mayıs 1971’de, THKO önderleri Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının serbest bırakılmaları talebiyle İsrail Başkonsolosu Ephraim Elrom’un kaçırılması eylemine Mahir Çayan ile birlikte katıldı. Başlatılan Balyoz Harekatı sırasında yakalandı. 29 Kasım 1971’de Maltepe Cezaevi’nden, THKP-C’den Mahir Çayan, Ziya Yılmaz ile THKO’ dan Cihan Alptekin ve Ömer Ayna ile birlikte tünel kazarak kaçtı. Ulaş Bardakçı, 19 Şubat 1972’de Arnavutköy’de saklandığı eve yapılan baskında vurularak öldürüldü.