Dünya

34 yaşındaki Eğitim Bakanı Gabriel Attal, Fransa Başbakanı olarak atandı: Gelmiş geçmiş en genç başbakan oldu

Attal ayrıca Fransa'nın ilk açık kimlikli eşcinsel başbakanı oldu

09 Ocak 2024 14:54

T24 Dış Haberler

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkenin 34 yaşındaki Eğitim Bakanı Gabriel Attal'ı başbakan olarak atadı. Modern tarihin en genç Fransız başbakanı olan Attal, dün istifa eden Elisabeth Borne'un yerine geçecek. Attal ayrıca Fransa'nın ilk açık kimlikli eşcinsel başbakanı. 

Görev değişikliği, Macron'un bu yılın sonunda yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde ikinci görevine yeni bir ivme kazandırmaya çalıştığı bir dönemde gerçekleşti.

Haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Fransa'yı temsil edecek olan Attal, 20 ay görevde kaldıktan sonra bugün başbakanlık görevinden istifa eden Elisabeth Borne'un yerini aldı.

Gabriel Attal, daha önce hükümet sözcülüğü ve kamu hesapları bakanlığı gibi çeşitli görevlerde bulundu. Kariyerinin başlarında Sosyalist Parti üyesi olan Attal, daha sonra Emmanuel Macron'un partisine katıldı. 

Attal, Fransa'nın en genç ve ilk açık kimlikli eşcinsel başbakanı oldu. 

Borne neden istifa etti?

Borne, görevde olduğu sürede parlamentoda çoğunluk sağlamakta zorluk çekti ve ülkede Aralık ayında yeni göçmen yasası ile yaşanan krizin ardından istifa edebileceği tahmin ediliyordu.

62 yaşındaki Borne, 1991-1992 yıllarında görev yapmış olan Édith Cresson'dan sonra Fransa'nın ikinci kadın başbakanı olmuştu.