Dünya

33 yıldır kendini İkinci Dünya Savaşı'nda ölen Sovyet askerlerinin cenazelerini bulmaya adayan bir Rus: Konstantin Dobrovolski

Yıllar boyunca binlerce Sovyet askerinden geride kalanları topladıktan sonra geçtiğimiz bahar aylarında oğlu Wagner grubunun bir parçası olarak Bahmut yakınlarında savaşırken öldü

12 Eylül 2023 16:13

T24 Dış Haberler

Konstantin Dobrovolski, son 33 yıldır Sovyetler Birliği'nin İkinci Dünya Savaşı'nda kaybettiği askerlerinin cenazelerinin kalıntılarını arıyor. 

70 yaşındaki Dobrovolski kendini, gönüllülerden oluşan küçük bir ekiple birlikte Sovyet savunma hattının en kuzeyinde öldüğüne inanılan 100 binden fazla Sovyet askerinin cenaze kalıntılarını bulmaya, tanımlamaya ve yeniden gömmeye adamış durumda.  

"Mantarlardan daha fazla ceset vardı"

Guardian'dan Pjotr Sauer'e konuşan Dobrovolski, "80'li yılların başında bu işe başladığımızda mantarlardan daha fazla ceset vardı. Biz 20 bin askerin kalıntılarını bulduk" dedi. 

Ancak konuyu hızla Rusya'nın Ukrayna işgaline getiren Dobrovolski, "Her gün savaşın korkunç sonuçlarıyla yüzleşiyorum. Görünen o ki ulusumuz tarihten doğru dersi almamış" yorumunda bulundu.

Nazi Almanya'sına karşı kazanılan Sovyet zaferiyle Rusya'nın Ukrayna'yı işgali arasında paralellik olup olmadığı sorulan Dobrovolski, "Kesinlikle saçmalık. Bu iki savaş tamamen farklı. Babalarımız ve dedelerimiz kahramanca ülkemizi savunuyorlardı, başka bir ülkeyi işgal etmiyorlardı. Sınırlarımız 1991 yılında çizildi. Ukrayna'da ne işimiz var? Bu çılgınlık ve durması gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

Dubrovolski'nin bulduğu Sovyet askeri cenazelerinin çoğu askeri mezarlıklara gömülüyor

Geçen yıl işgalin başlamasından kısa bir süre sonra, Moskova sokaklarında Ukrayna'daki savaşa desteği artırmak için ortaya çıkan "Bizimkileri geride bırakmayız" sloganını hatırlatan Dobrolovski, şunları söyledi: 

"Etrafıma bakıyorum ve tüm bu cesetleri görüyorum ve sonra kimsenin geride kalmadığını haykıran bu sözde vatanseverleri görüyorum. Benimle birlikte sahada bir gün geçirmeli ve bu unutulmuş askerlere bakmalılar. Savunucularımızı bile doğru dürüst gömememişken nasıl vatanseverlikten bahsedebiliyorlar?"

Dobrovolski, işgalin Rus vatandaşları arasında gördüğü açık destek karşısında şoke olduğunu ancak pek de şaşırmadığını söyleyerek "Bir süredir savaşın ve ölümün asil ve güzel bir şey olduğuna inandırılıyorduk. Toplumda çok fazla nefret var" dedi.

Oğlu Ukrayna savaşında öldü 

Dobrovolski için Ukrayna işgalinin kişisel bir yanı da vardı. Yıllar boyunca binlerce Sovyet askerinden geride kalanları topladıktan sonra geçtiğimiz bahar aylarında oğlu Wagner grubunun bir parçası olarak Bahmut yakınlarında savaşırken öldü.

Oğlu Sergei, Ukrayna'da 6 ay kalması karşılığında kendisine özgürlük vaat edilen hapishaneden Wagner'e kaydolmuştu.

Dobrovolski, "Gitmesini engellemek için her şeyi yapmaya çalıştım, ona 'ne yapıyorsun oğlum, bu tek yönlü bir bilet' dedim. Ama başaramadım" dedi. 

Sergei'ye veda etme şansı bulamadı ancak oğlunu, öldüğü bildirilmeden günler önce Ukrayna ordusu tarafından sosyal medyada yayınlanan drone görüntülerinden tanıdığını söyledi.

Dobrovolski, oğluyla ilgili "Ukraynalıları öldürüp öldürmediğini bilmiyorum. Bir baba olarak onu gömmek benim görevimdi ama onun kararını yargılıyorum" dedi ve "Savaş sona erdiğinde, Bakhmut'a kendim gideceğim, dizlerimin üzerine çökeceğim ve Ukrayna halkından özür dileyeceğim" diye ekledi.