Dünya

30 yıldır aranan eski RAF üyesi Daniela Klette'nin izini bir araştırmacı gazeteci aylar önce 30 dakikada bulmuş!

Aylar önce yapılan bu araştırmada bulunan iz kanıtlanamadığı için iz sürmeye devam edilmedi

01 Mart 2024 10:32

T24 Dış Haberler

30 yıldan uzun süredir aranan eski RAF üyesi Daniela Klette'nin bu hafta başında Berlin'de tutuklanmasının yankıları sürüyor. Açık kaynakları kullanan bağımsız araştırma kolektifi Bellingcat için çalışan Kanadalı araştırmacı gazeteci Michael Colborne'nun standart araştırma yöntemlerini kullanarak Klette'yi bir capoeira stüdyosunun fotoğraflarında bulduğu ortaya çıktı.

Ancak iddiaya göre Alman ARD kanalının "Legion: Most Wanted" podcast programı için aylar önce yapılan bu araştırmada bulunan iz kanıtlanamadığı için iz sürmeye devam edilmedi. Dahası araştırmacı gazeteci Colborne, Daniela Klette'nin izini bulmasının 30 dakika sürdüğünü açıkladı. 

TIKLAYIN | Berlin polisi, eski RAF üyesi Daniela Klette'nin tutuklandığı apartman bloğunun boşaltılmasını istedi: "Binada şüpheli patlayıcılar var"

ZEIT Online'da Joscha F. Westerkamp'a konuk olan araştırmacı gazeteci Colborne, Daniela Klette ile ilgili ipucunu nasıl bulduğunu anlattı. Colborne, Klette'nin eski fotoğraflarını yüz tanıma yazılımına yüklediğini, sonuçların çoğunda sabıka fotoğraflarının çıktığını ancak çok daha yaşlı görünen bir kadını gösteren sonuçların da çıktığını söyledi. Colborne, "Bunlar bir capoeira stüdyosu ve Berlin'deki bir Alman-Brezilya kültür derneğine aitti" dedi.

TIKLAYIN | 30 yıldan uzun süredir aranan 65 yaşındaki eski RAF üyesi, Berlin'de yakalandı

Klette'nin yakalanmasında onun ihbarı mı etkili oldu?

Yüz tanıma sisteminde çıkan daha yaşlı kadının gerçekten eski RAF üyesi Daniela Klette olup olmadığını yüz karşılaştırma aracıyla analiz ettiğini söyleyen Colborne, "Ne yaparsam yapayım, araç bana her denemede büyük olasılıkla aynı kişi olduğunu söyledi. Ben de podcast'teki gazetecilere şöyle dedim: 'Bu fotoğrafların aynı kişiye ait olduğuna kesinlikle inanıyorum. Bunu takip etmenizi şiddetle tavsiye ederim'" dedi. 

Podcast ekibinin iz sürmekten vazgeçtiğini ve Klette'yi arama çalışmalarının başarısız olduğunu söyleyen Colborne, o zaman da doğru kişiyi bulduğundan emin olduğunu ifade etti. 

Klette'nin yakalanmasında çok önemli bir ihbarın rol oynadığı iddiasının hatırlatıldığı Colborne, ihbar sahibinin kendisi olmadığını söyledi. Colborne, "Bir gazeteci olarak kolluk kuvvetleriyle işbirliği yapmak benim işim ya da sorumluluğum değil. Fotoğraflar eski olduğu için acil bir durum olduğunu düşünmedim. Ama sanırım diğer insanlar da aynı anda aramaya dahil oldular. Podcast'teki gazeteciler bana olası bir ipucu olarak bir kişiden aldıkları bir fotoğrafı verdiler. O da capoeira web sitesindendi" dedi. 

Aranan diğer kişiyle ilgili de ipucu olabilir

Polisin Klette ile birlikte RAF'ın üçüncü kuşağından Ernst-Volker Staub ve Burkhard Garweg'i de aradığını hatırlatan ZEIT Online'ın onlarla ilgili bir ipucu bulup bulmadığına ilişkin sorusuna yanıt veren Colborne, şunları kaydetti: 

"Garweg olabilir. Ona benzeyen bir kişi Klette ile birlikte bu fotoğrafların bazılarında yer alıyordu. Ama onlar eski fotoğraflardı, yazılım konusunda o kadar şanslı değildim. Klette Berlin'de tutuklandığına göre, bu iki adam o civarda olsaydı şaşırmazdım. Belki biraz daha araştırma yaparım. Ama eminim Almanya'da başkaları da aynı şeyi yapıyordur"

"İpucunu bulmak 30 dakikamı aldı"

ZEIT Online'ın "Alman polisi 30 yıldır sizi arıyor. Klette'nin izini bulmanız ne kadar sürdü?" sorusuna Colborne, "30 dakika" yanıtını verdi. 

Araştırmacı gazeteci Colborne, sözlerini "30 yıldır kaçak olan ve Almanya'da pek çok polis memuru tarafından aranan bir kadın var. Ve Kanada'dan Almanca bilmeyen bir adam onun hakkında bir ipucu bulabildi. Alman ve uluslararası kolluk kuvvetleri bu tür vakalarda nasıl hareket ediyor? Haklarında tutuklama emri çıkarılmış yüzlerce Alman aşırı sağcı var. Bazılarını bulmak o kadar da zor olmasa gerek" diyerek sonlandırdı.