Dünya

24 dakika boyunca kalbi durduktan sonra hayata döndürülen kadın, "ikinci yaşamına" nasıl başladığını anlattı

Canaday'ın beyin aktivitesi, 30 dakikadan fazla bir süre epileptik bir nöbet geçirmiş olmasına rağmen normal çıkmıştı

15 Aralık 2023 08:20

Lauren Canaday isimli bir kadın, 24 dakika boyunca kalbi durduktan sonra hayata döndürüldü. Canaday, "Sanki ilk hayatım Şubat ayında sona erdi ve ikinci hayatıma uyandım" dedi. 

Reddit'teki "Bana Her şeyi Sor" oturumunda "ikinci yaşamına" nasıl başladığını anlatan Canaday, hayata nasıl döndürüldüğünün ayrıntılarını anlattı. Canaday, şunları yazdı: 

"Geçtiğimiz Şubat ayında evde ani kalp durması yaşadım. Kocam 911'i aradı ve kalp masajına başladı. Acil yardım ekiplerinin beni hayata döndürmesi 24 dakika sürdü. Yoğun bakım ünitesinde 9 gün kaldıktan sonra 'bilişsel olarak sağlam' olduğum ve MRI'larda görünür bir beyin hasarı olmadığı açıklandı"

Canaday'ın beyin aktivitesi, 30 dakikadan fazla bir süre epileptik bir nöbet geçirmiş olmasına rağmen normal çıkmıştı. 

Canaday, sağlık görevlilerinin kalp durmasını, yoğun bakım ünitesine kabul edilirken test sonucu pozitif çıkan COVID'den kaynaklanan komplikasyonlara bağladığını söyledi.

"2 gün komada kaldım ve uyandığımda entübe edildiğim için kafam çok karışıktı ve birkaç gün daha kısa süreli hafızam yoktu" diyen Canaday, "Bir hafta öncesine veya yoğun bakımda geçirdiğim zamanın çoğuna dair hafızamı asla geri kazanamadım ve yaklaşık bir ay öncesini de hatırlamıyorum" ifadelerini kullandı. 

"İkinci hayatıma uyandım"

Canaday, "yeniden dirilmesinin" kişiliği üzerinde de kalıcı etkileri olduğunu söyledi ve şöyle açıkladı:

"Yemek tercihlerim değişti ve arkadaşlıklarımı/ilişkilerimi etkileyen farklı önceliklerim var. Kocama olan sevgim gerçekten arttı ama belki biraz kahramana tapma durumu söz konusu olabilir.

"Sanki ilk hayatım Şubat ayında sona erdi ve ikinci hayatıma uyandım."

Yaşadığı deneyimi "Independence Ave" adlı anı kitabında ve Substack'te anlatan Canaday, klinik açıdan Lazarus etkisi olarak adlandırılan durumu yaşadı.

Nedeni tam olarak bilinmeyen bu nadir etki, "kalp durması nedeniyle öldüğü ilan edilen bir hastanın aniden yaşam belirtileri göstermesi" ve aslında hiç ölmemiş olmasına rağmen ölümden dönmüş gibi görünmesiyle ortaya çıkar. Ancak insanların çoğu "dirildikten" sonra uzun süre yaşayamaz. 1982 ile 2018 yılları arasında belgelenen 65 vakadan sadece 18'i tamamen iyileşti.