Kültür-Sanat

22. Vehbi Koç Ödülü Genco Erkal ve Dostlar Tiyatrosu'na verildi: Tek dileğim, 15 Mayıs'ta, 21 yıldır üzerimize çöken bu karabasandan kurtulmak!

Genco Erkal, Vehbi Koç Ödülü parasını, "depremzedelere ve kız çocuklarının eğitimine" bağışladı

22. Vehbi Koç Ödülü için Kuruçeşme Divan'da tören düzenlendi

04 Mayıs 2023 19:58

T24 Kültür Sanat

Türkiye'nin ilk özel vakfı olan Vehbi Koç Vakfı Ödülleri'nin 22.si, tiyatronun büyük ustası Genco Erkal ve kurucusu olduğu Dostlar Tiyatrosu'na verildi. Ödül kararını Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, açıkladı. Genco Erkal, alkışlar arasında ödülün parasal karşılığını "depremzedelere ve kız çocuklarının eğitimine bağışladıklarını" açıkladı. Erkal, "11 gün sonra, 15 Mayıs sabahı 21 yıldır ülkeye çöken karabasandan kurtulmayı" diledi.

Başkanlığını Prof. Filiz Ali'nin yaptığı Seçici Kurul'unda Prof. Dikmen Gürün, Ersen Gürsel, Prof. Ahu Antmen ve Alin Taşçıyan'ın yer aldığı 22. Vehbi Koç Ödülü için Kuruçeşme Divan'da tören düzenlendi. Davete sanat, iş ve medya dünyasından çok sayıda isim katıldı. Katılanlar arasında, Genco Erkal, Ömer M. Koç, Ali Koç, Rahmi Koç, Semahat Arsel, Müjdat Gezen, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı, Prof. Yılmaz Büyükerşen, İpek Kıraç, Aydın Doğan, Işıl Doğan, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Mehmet Ali Yalçındağ, eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan, avukat Aslı Kazan, T24 Genel Yayın Yönetmeni Doğan Akın, İdil Laslo, Prof. Dr. Üstün Ergüder, Görgün Taner, Zeynep Miraç Özkartal Taner, Cem Boyner, Ümit Nazlı Boyner, Sedat Ergin, Cansu Çamlıbel, Zeynep Oral, Özden Toker, Gülsün Bilgehan, Zeynep Bilgehan, Güneri Cıvaoğlu, İhsan Yılmaz, Gila Benmayor, Şelale Kadak ve Hüsamettin Özkan da yer aldı.

Müjdat Gezen (solda), eski İstanbul Barosu Başkanı avukat Turgut Kazan

Ödül töreni, ilk kez Gülriz Sururi'nin sahnelediği ve Edith Piaf'ın hayatını anlayan "Kaldırım Serçesi"nin yeni sahnesinde rol alan sanatçı Tülay Günal'ın piyanoda Yiğit Özatalay eşliğindeki performansıyla başladı.

Törenin sunuculuğunu, Koç Üniversitesi öğrencileri ve Koç Üniversitesi Tiyatro Kulübü öğrencileri İdil Dal ve Utku Yılhan'ın yaptı.

Daha sonra sahneye gelen Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Koç Holding kurucusu dedesi Vehbi Koç'un "Ülkem varsa ben de varım, demokrasi varsa biz de varız şiarıyla ülkesine hizmet ettiğini" anlattı.

Aslı Kazan, Genco Erkal, Turgut Kazan, Sedat Ergin (sağdan sola)

"2023 fevkalade özel bir yıl" diye Ömer M. Koç. Atatürk'ün "Hepiniz mebus olabilirsiniz ama sanatçı olamazsınız" sözlerini hatırlattıktan sonra, 22. Vehbi Koç Ödülü'nün Genco Erkal ve Dostlar Tiyatrosu'na verildiğini açıklası.

Ömer M. Koç, Genco Erkal'ın "demokrasi, insan hakları ve düşünce özgürlüğünün bayraktarlarından olduğunu, düşüncelerinden ödün vermediğini, Dostlar Tiyatrosu'nun 55. yıllık şerefli tarihinde sanatla toplumu buluşturduğunu" anlattı.

"Ülkemizin sadece ekonomik büyümesine değil, toplumsal kalkınmasına da katkıda bulunmayı sürdürüyoruz."

Ömer M. Koç, Divan Kuruçeşme’de düzenlenen ödül töreninde yaptığı konuşmasına, “Pandeminin ardından 3 sene sonra yeniden bir araya gelerek düzenlediğimiz bu anlamlı törende sizlere burukluk hissetmeden hitâp edebilmeyi çok arzu ederdim. Lâkin Şubat ayında yaşadığımız büyük deprem felâketinin acıları henüz çok taze. Bir kez daha, bu acı hâdisede hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı, yaralılarımıza âcil şifâlar dilerim” diyerek başladı. 

Ömer M. Koç sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Vehbi Koç, yaşamı boyunca ‘Ülkem varsa ben de varım. Demokrasi varsa hepimiz varız’ şiârıyla, çağdaş ve müreffeh bir Türkiye ülküsüne hizmet etti. Kendi ifadesiyle ‘İnsânî ve millî bir vazife addederek zevkle yaptığı’ hayır işleri, 54 sene evvel son derece sağlam fikrî ve iktisâdî temeller üzerinde kurduğu, ülkemizin ilk özel vakfı olan Vehbi Koç Vakfı tarafından ne mutlu ki daha da büyütülerek sürdürülüyor. Vakfımız bünyesinde, her biri kendi faaliyet alanlarında mükemmeliyet merkezi addedilen eğitim, sağlık ve kültür kurumlarımızla, ayrıca yine bu alanlarda desteklediğimiz projelerle, ülkemizin sadece ekonomik büyümesine değil, toplumsal kalkınmasına da katkıda bulunmayı sürdürüyoruz."

"Seçici kurulumuz bu seneki ödülümüzü kıymetli tiyatro sanatçımız Genco Erkal ve Dostlar Tiyatrosu’na lâyık gördü"

"2023 fevkalâde özel bir yıl… Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün zamanının çok ötesinde ve Türkiye için hâlâ tek geçerli yol olan çağdaş vizyonuyla kurduğu Cumhuriyetimizin 100’üncü yaşını kutlayacağız’’ diyen Ömer M. Koç şunları kaydetti: ‘’Büyük Önder’in: ‘Hepiniz mebus olabilirsiniz, vekil olabilirsiniz, hattâ reis-i cumhur olabilirsiniz, fakat sanatkâr olamazsınız’ ve ‘Bir millet sanattan ve sanatkârdan mahrumsa, tam bir hayata mâlik olamaz’ vecîzeleri, O’nun Cumhuriyet değerleriyle özdeş muâsır medeniyet algısını ve sanata, sanatçıya, kültüre verdiği  desteği açıkça gösteriyor. Vehbi Koç Ödülü’nü böylesine anlamlı bir yılda, kültür ve sanat alanında duayen kabul edilen bir memleket sevdalısına ve kendisinin de kurucularından olduğu çok kıymetli bir sanat kurumuna takdîm edecek olmaktan büyük memnuniyet ve gurur duyuyoruz. Seçici kurulumuz bu seneki ödülümüzü kıymetli tiyatro sanatçımız Genco Erkal ve Dostlar Tiyatrosu’na lâyık gördü. Kendilerini candan tebrik ediyorum.’’

"Geniş halk kesimlerini tiyatronun aydınlığıyla buluşturmayı başarmıştır’’

Ömer M. Koç, “Genco Erkal, 64 yıllık sanat hayatı boyunca hepimizi hayran bırakan tiyatro oyunculuğunun yanı sıra, demokrasi, insan hakları ve düşünce özgürlüğünün, ateşîn savunucularından ve bayraktarlarından oldu. İnandığı doğrulardan kat’iyyen şaşmadı; toplumcu söyleminden hiçbir zaman ödün vermedi. Genco Erkal’ın kendisi gibi çok kıymetli tiyatro oyuncuları olan Mehmet Akan, Şevket Altuğ, Atilla Alpöge, Ferit Erkal, Arif Erkin Güzelbeyoğlu ve Nurten Tunç ile birlikte 1969 yılında kurduğu Dostlar Tiyatrosu da ülkemizin örnek sanat kurumlarından biri oldu. Önümüzdeki sene 55’inci yaşını kutlayacak olan Dostlar Tiyatrosu, yaşanan her türlü zorluğa rağmen, yarım asrı aşkın zamandır perdelerini aralıksız açık tutmuş, baskı ve sansüre eleştirel yaklaşımını korumuş, geniş halk kesimlerini tiyatronun aydınlığıyla buluşturmayı başarmıştır’’ ifadelerini kullandı. 

Daha sonra Erkal'ın hayatının anlatıldığı belgeselin ardından, Genco Erkal, 22. Vehbi Koç Ödülü'nü Ömer M. Koçun elinden aldı.

Ödül için Vehbi Koç Vakfı'na teşekkür eden, "belgeselde hakkında dile getirilen övgülerden utandığını" söyledi. Erkal, "Tek dileğim, 10 gün sonra, 15 Mayıs'ta, 21 yıldır üzerimize çöken bu karabasandan kurtulmak ve aydınlık bir ülkeye ulaşmaktır" dedi. Erkal'ın bu sözleri, davetlilerin önemli bir bölümü tarafından alkışlandı.

 

Vehbi Koç Ödülü hakkında 

2002 yılından bu yana eğitim, sağlık ve kültür alanlarında takdim edilen Vehbi Koç Ödülü, topluma değer katan ve örnek olan hizmetleri tanıtmayı ve ödüllendirmeyi amaçlıyor. Ödülü alacak kişi veya kurum, söz konusu alanın önde gelen bilim insanları ve uzmanlarından oluşan bir Seçici Kurul’un önereceği üç aday arasından, Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu tarafından seçilmektedir.

 

Genco Erkal ve Dostlar Tiyatrosu hakkında

Tiyatro sahnesinde 64’üncü yılını dolduran Genco Erkal, tiyatro hayatına amatör bir topluluk olan Genç Oyuncular ile başlamıştır. Kurucularından olduğu Dostlar Tiyatrosu ise önümüzdeki yıl 55. yaşını kutlayacak. Tiyatro yaşamında toplumcu söyleminden ödün vermeyen ve devletten destek almadan ayakta duran Genco Erkal ve Dostlar; önceleri kadrolu bir ekiple faaliyet göstermiş, 1980 darbe döneminde zorunlu olarak “Prodüksiyon Tiyatrosu” anlayışını benimsemiştir. Her iki koşulda da topluluk perdelerini hiç ara vermeden açan, eleştirel yaklaşımını her daim koruyan Genco Erkal ve Dostlar Tiyatrosu; 2023 yılında Polonyalı yazar Ryszard Kapuscinski'nin faşizm karşıtı oyunu İmparator (Bir Otokratın Çöküşü) ile seyirciyle buluşuyor.