Kültür-Sanat

22. Ozanın Günü ve Homeros Okuması başlıyor: İki tanınmış Çinli şair, Bozcaada’da şafak vakti Homeros okuyacak

02 Ağustos 2023 20:24

Bu yıl 22'nci kez yapılacak “Ozanın Günü ve Homeros Okuması” etkinliği için tanınmış Çinli şairler Cao Shui ile Yang Lian, Bozcaada'ya gelecek. Bugüne kadar Homeros okumalarında kullanılan 23 dile bu kez Çince de ekleniyor.

Ozanın Günü ve Homeros Okuması, bu yıl yine çok yönlü şiir şölenine ev sahipliği yapacak. Haluk Şahin, Cevat Çapan ve Manfred Korfmann tarafından başlatılan "Homeros Okuması", yıllar içinde uluslararası bir kimlik kazandı. 2012 yılında okumalara katılan ünlü Japon şairi Mutsuo Takahashi’den sonra bu yıl katılacak olan Çinli şairlerle bu kimliğini güçlendirecek

Başından itibaren Bozcaada Belediyesi ve ada halkı tarafından desteklenen Homeros Okuması, 5-6 Ağustos tarihlerinde Bozcada'daki Salhane’de yapılacak. 

Etkinlikte, Çinli şairler Cao Shui ile Yang Lian, kendi şiirlerini ve Homeros’un dizelerini okuyacak. Etkinliğin ana teması ise Doğu-Batı ayrışımı olacak.

Yılın şairi Fatin Hazinedar’ı ise şair Cevat Çapan tanıtacak. Çinli şairlerin çevirmeni şair Nurduran Duman olacak. 

Etkinlikte, tiyatro yazarı Pembe Akgün de son oyunu İlios’un şarkılarından bir bölüm sunacak. Akgün'e sahnede Yasin Özcan eşlik edecek.

Etkinliğin programı şöyle:

5 Ağustos 20.45 - Açılış ve şiir okumaları - Salhane
6 Ağustos 06.00 - Gün doğumunda Homeros Okuması, İlios’un Şarkıları -Salhane
6 Ağustos 11.00 - Panel: “Doğu-Batı Ayrışması” - Kasaba Aral

Konuk şairlerden Cao Shui 1982 doğumlu, Pekin’de yaşıyor. Kendisini “Avrasya’nın şairi” olarak tanımlıyor. Yedi şiir kitabının yanı sıra 10 roman, üç deneme kitabı yayınlamış, çok sayıda televizyon ve film senaryosu yazmış. Çin Yazarlar Derneği’nin üyesi olan Cao Shui haftalık bir şiir dergisinin de editörü.

Yang Lian, 1955 doğumlu. Şiirleri nedeniyle Kültür Devrimi sırasında sıkıntılar çekmiş, daha sonra Yeni Zelanda’ya gitmiş ve çok üretken edebi kariyerine orada devam etmiş. Dünyanın çeşitli yerlerinde ve Çin’de çok sayıda ödül alan Yang Lian son yıllarda Londra ve Berlin’de yaşıyor. Şiirlerinden bazıları 15 cilt haline İngilizce yayınlanmış.