Gündem

21. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü tüm engellemelere rağmen yapıldı

Fotoğraf: İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası/Twitter

25 Haziran 2023 15:15

İstanbul Valiliği'nin yasak ve polisin yoğun güvenlik önlemine rağmen bu yıl 21. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Nişantaşı'da yapıldı. 

Geçtiğimiz hafta (18 Haziran) Trans Onur Yürüyüşü öncesi İstanbul Valisi Davut Gül, “İzinsiz gösteri yapan gruplara asla müsaade edilmeyecek” diyerek Onur Haftası’ndaki yürüyüşlerin yasaklandığını açıklamıştı.

İstanbul’da 21. Onur Yürüyüşü gerekçesiyle polis ekipleri İstiklal Caddesi, Taksim Meydanı ve Cihangir'e çıkan bütün sokakları bariyerlerle kapattı. Şişli ve Kurtuluş civarında da yoğun önlemler aldı. 

Cihangir Mahallesi

Bu yılki temasını “Dönüyoruz!” olarak duyuran İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası komitesi, sosyal medya hesabından konum belirtmeden çağrı yapmış ve yürüyüşün saat 15.00'te yapılacağını duyurmuştu.

Taksim Meydanı'nın ve İstiklal Caddesi'nin yürüyüşe kapatılmasının ardından yürüyüş saatine dakikalar kala sosyal medya hesabından paylaşım yapan komite, "Aşırı pahalı oat shaken latteni al, Burberry çantanı tak bekle, zenginlere yemeğe geldik!" diyerek LGBTİ+'ları Nişantaşı'ndaki Mıstık Parkı'na çağırdı.

Sloganların atıldığı, gökkuşağı bayrağının açıldığı eylemde grup basın açıklamasının ardından farklı noktalara dağıldı.

Eyleme Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekilleri Özgül Saki ve Kezban Konukçu destek verdi.

113 kişi gözaltına alındı

Polis dağılan gruplara çeşitli noktalarda müdahale ederek onları gözaltına aldı.

113 kişinin gözaltına alındığını belirten İstanbul Valisi Davut Gül, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Milli geleceğimiz, aile kurumunu milli ve manevi değerlerimizle yaşatmaya bağlıdır. Aile kurumunu zayıflatacak hiç bir etkinliğe müsade etmeyeceğiz. Propaganda yapmak maksadıyla eylem yapan 113 kişi gözaltına alındı. Eleştirmek için bile olsa lütfen eylemlerini paylaşmayınız" ifadelerini kullandı.

Gözaltına alınanlardan bazıları, Vatan Caddesi’ndeki Emniyet Müdürlüğü’nde ifadeleri alındıktan sonra sağlık kontrolünden geçerek serbest bırakıldı.

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Arkadaşlarımızı almaya başladık" dedi.

31. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Basın Açıklaması

21. İstanbul Onur Yürüyüşünü gerçekleştiriyoruz.

Bu yıl DÖNÜYORUZ temasıyla bizleri uzaklaştırmaya çalıştığınız alanlarımızdayız. Çay içme etkinliklerimizi dahi yasaklayanların unuttuğu bir şey var ki; hep buradaydık, bir sabah Haliç köprüsünde, bir gece Boğaz köprüsünde, ansızın Harbiye’de.

Devlet ve devletin kolluk kuvvetleri tarafından işkenceye maruz bırakılan lubunyaların öfkesini kuşandık, öfkemizin sizi yakacağını bildiriyoruz.. Biz alanlarımızdan gitmeyeceğiz, siz bize alışacaksınız. Bugün bütün yasaklarınıza rağmen ve size inat buradayız.
Mücadelemizin tek bir yürüyüşe, tek bir haftaya sığmayacağını bildiriyor,her yürüyüşümüzün onur yürüyüşü olduğunu yüksek sesle haykırıyoruz.

Türkiye, Kürdistan ve Suriye’yi etkileyen 6 Şubat’taki depremde gördük ki lubunyalar afet alanlarında dahi devlet eliyle yalnızlaştırılmaya çalışılıyor. Faşist ideolojilerinizle derinleştirmeye çalıştığınız ırkçılığı, homofobi ve transfobiyi, korku politikalarıyla biz LGBTİ+’ları alanlardan uzaklaştırma çabalarınızı tanımıyoruz. Rant siyasetinizle talan etmeye çalıştığınız alanlarımıza dönüyoruz. Türkiye ve Kürdistan’daki nefret siyasetinize karşı her nefesimizde tekrar haykırıyoruz: dönüyoruz, buradayız, gitmiyoruz.

Seçim sonrası gördük ki, balkon konuşmasında yine ilk bizler hedef gösterildik. Yürütülen bu nefret ve inkar siyasetini kabul etmiyoruz. Bütün yasaklamalara, kriminalize etmelere, baskılara, sindirme politikalarına rağmen bizler herkes için, insanca bir yaşamı savunmaya, demokratik yaşamda ısrarcı olmaya devam edeceğiz. Bu ısrarı kendi geleneğimizden aldığımız kadar her hafta ters kelepçeyle Galatasaray Meydanı’nda gözaltına alınan Cumartesi Anneleri’nden, Ülker sokak direnişinden alıyoruz.

LGBTİ+’lara, Kürtlere, kadınlara, mültecilere, orospulara, işçilere karşı iktidar tarafından yürütülen sistematik saldırılarla beraber; Cumhur ittifakı tarafından hayatlarımız kriminalize ediliyor. Bir gecede İstanbul sözleşmesinden çıkanlara, bizleri kriminalize edenlere söylüyoruz; Size asla boyun eğmeyeceğiz! Yaşamlarımızdan, varoluşlarımızdan vazgeçmeyeceğiz! .

Devletin en üst kademesinden en alt kademesine kadar bizi hedef gösterdiniz. Ama bugün de BURADAYIZ. Bizimle baş edemediniz, edemeyeceksiniz.

LUBUNYALARLA BAŞ EDEMEZSİNİZ!

Fotoğraf: Mert Can Bükülmez

Gazetecilere abluka

Polis gazetecileri abluka altına aldı. Ablukaya alınan gazeteciler arasında, T24 editörleri Candan Yıldız ve Hazal Sipahi de yer aldı. Bianet editörü Evrim Kepenek ise polis tarafından iteklenerek alandan uzaklaştırılmaya çalışıldı.

Birçok eylemde basın mensuplarını tehdit etmesiyle gündeme gelen İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Hanifi Zengin ile Candan Yıldız arasında tartışma yaşandı. Gazeteciler Yıldız ve Sipahi bir süre devam eden tartışmanın ardından serbest kaldı.