Gündem

2024 AB Araştırmacı Gazetecilik Ödülü başvuruları başladı

14 Mayıs 2024 16:02

Türkiye ve Batı Balkanlar'da araştırmacı gazeteciliği teşvik etmeyi amaçlayan "2024 AB Araştırmacı Gazetecilik Ödülleri" için başvuru süreci resmen açıldı. Ödül, "Batı Balkanlar ve Türkiye'de Haberciliğin Niteliğinin ve Bağımsız Gazeteciliğinin Güçlendirilmesi II" projesi çerçevesinde düzenleniyor. Araştırmacı gazetecilik alanında önemli başarılara imza atanlar, bu ödülle tanınacak ve onurlandırılacak.

Bu yılki yarışma, Türkiye'nin yanı sıra Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Karadağ, Sırbistan ve Kuzey Makedonya gibi ülkelerde de düzenleniyor. Adaylar, 1 Ocak 2023 ile 31 Aralık 2023 tarihleri arasında yayımlanmış haberlerle başvurabilecek. Yarışma, basılı, radyo, televizyon ve çevrimiçi platformlarda yayımlanan çalışmaları kapsıyor ve yenilikçi formatlar olan YouTube, TikTok, Instagram ve Podcast üzerinden yapılan yayınlar da kabul ediliyor.

Başvuruların değerlendirilmesi

Başvuruların değerlendirileceği ana temalar arasında organize suç, yolsuzluk, aşırılığın yükselişi, yabancı odakların etkisi, dijital alandaki temel hak ihlalleri ve AB entegrasyon sürecinde yaşanan zorluklar yer alıyor.

Ödül Fonları

  • Türkiye için ödül fonu toplam 10 bin Avro.
    • Birincilik ödülü: 5 bin Avro
    • İkincilik ödülü: 3 bin Avro
    • Üçüncülük ödülü: 2 bin Avro
  • Bölgesel ödül için ödül fonu toplam 10 bin Avro.
    • Birincilik ödülü: 5 bin Avro
    • İkincilik ödülü: 3 bin Avro
    • Üçüncülük ödülü: 2 bin Avro

Son başvuru tarihi ve başvuru kategorileri

Jüriler, kıdemli editörler, medya uzmanları ve gazetecilerden oluşacak. Katılımcılar, "yalnızca ulusal yarışma", "yalnızca bölgesel yarışma" veya "her iki kategori" için başvuru yapabilecekler. Ulusal jüri üyeleri, ulusal yarışmaya katılanlar arasında bölgesel etki taşıdığına inandıkları haberleri bölgesel yarışma için aday gösterebilecek.

Her iki ödül için de son başvuru tarihi 13 Haziran 2024, 23:59 TSİ'dir.

Daha fazla ayrıntı için [email protected] iletişim adresi kullanılabilir.