Gündem

2023 Nobel Ekonomi Ödülü, Claudia Goldin'e verildi

Amerikalı ekonomi tarihçisi Claudia Goldin, cinsiyete dayalı ücret eşitsizliğini ele alan çalışmaları nedeniyle 2023 Nobel Ekonomi Ödülüne layık görüldü

09 Ekim 2023 12:51

2023 Nobel Ekonomi Ödülü'nü "kadınların iş gücündeki yeri" ile ilgili çalışmalarından dolayı ABD'li Claudia Goldin kazandı.
 
Goldin, ABD Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu Ekonomi Çalışma Grubu'nda eş direktör. Goldin, daha çok kadın emeği üzerine yaptığı çalışmalarla biliniyor.

Goldin, yaklaşık 1 milyon dolarlık ödülün sahibi olacak. Ödül töreni 10 Aralık'ta düzenlenecek.

 

İstihdam piyasası alanında araştırma yapan kadın ekonomistlerin tanınması bağlamında bunun çok önemli bir ödül olduğunu vurgulayan Goldin, ancak ücret eşitsizliğinin halen devam ettiğini söyledi.

AFP ajansına yaptığı açıklamada Nobel için "Sadece benim için değil, bu alanda çalışma yapan ve bu kadar değişime rağmen hala neden bu kadar fark var anlamaya çalışan birçok kişi için çok önemli bir ödül" şeklinde konuştu.

Claudia Goldin kimdir?

1946'da doğan Claudia Goldin, şu anda Harvard Üniversitesi'nde Henry Lee Ekonomi Profesörü olan Amerikalı bir ekonomi tarihçisi ve çalışma ekonomistidir .

NBER'in Ekonomide Cinsiyet Çalışma Grubu'nun eş direktörlerinden biridir ve 1989'dan 2017'ye kadar NBER'in Amerikan Ekonomisinin Gelişimi programının direktörlüğünü yapmıştır. Goldin'in araştırması, kadın emeği de dahil olmak üzere çok çeşitli konuları kapsamaktadır.