Kültür-Sanat

19. Akbank Kısa Film Festivali başlıyor; 36 ülkeden 88 kısa ve 3 uzun metraj film var

19. Akbank Kısa Film Festivali, 2 - 12 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek.

24 Nisan 2023 16:01

Kısa filmlerin yapımını özendirmek, bu alanda yeni yapımları teşvik etmek ve ülke sinemasına katkıda bulunan yeni sinemacıları destelemek amacıyla yola çıkan ve bu yıl 19. yaşını kutlayan Akbank Film Festivali, 2 - 12 Mayıs tarihleri arasında  gerçekleşecek. 

Festival, bu yıl hem Akbank Sanat binasında hem de çevrimiçi olarak takip edilebilecek. Festivalin çevrimiçi gösterimleri, filmonline.akbanksanat.com internet adresi üzerinden yapılacak.

71 ülkeden toplam 2237 kısa filmin başvurduğu Akbank Kısa Film Festivali; ‘Festival Kısaları’, ‘Dünyadan Kısalar’, ‘Genç Bakışlar’, ‘Kısadan Uzuna’, ‘Deneyimler’, ‘Belgesel Sinema’, ‘Perspektif’, ‘Özel Gösterim’ ve ‘Forum’ bölümlerinden oluşuyor.

Dünya festivallerinde yer almış birçok filmin yanı sıra çok sayıda Türkiye prömiyeri yapacak yeni filmlerin yer aldığı, 36 ülkeden 88 kısa ve 3 uzun metraj film festivalde seyirciyle buluşacak.

Festival konuklarından bazıları şöyle:

Festival’in 'Deneyimler' bölümünün konuğu, dünya sinemasının önemli isimlerinden Norveçli yönetmen Jonas Matzow Gulbrandsen. Yönetmenle yapılacak bir masterclass, uzun metraj fimi 'Valley Of Shadows' ve kısa mesaj filmleri 'Everything Will Be Ok' ve 'Darek' programda yer alıyor.

Jonas Matzow Gulbrandsen
Jonas Matzow Gulbrandsen

'Kısadan Uzuna' da bu yıl uluslararası alanda başarılı yapımlara imza atan genç yönetmen Umut Aral var. Yönetmenin deneyimlerini aktardığı bir söyleşi, ilk uzun metraj filmi 'İyi Oyun' ve ödüllü kısa filmleri 'Çarpışma' ve 'Otuzdört' festival programında.

Umut Aral
Umut Aral

'Belgesel Sinema' bölümünde çok sayıda seçkin belgeselin yanı sıra, Mahmut Fazıl Coşkun yönetmenliğindeki 'Crossroads' filmi programda yer alıyor. Yönetmen, filmin yapımcısı Bulut Reyhanoğlu ile yapacağı söyleşi ile belgesel film deneyimlerini festival takipçileriyle paylaşacak.

'Forum' bölümünde ise kısa filmlerin fikir aşamasından itibaren desteklenmesi amacıyla düzenlenen Kısa Film Senaryo Yarışması yer alıyor. Bu yıl 572 senaryonun başvurduğu yarışmada finale kalan 8 senaryo arasından en iyi senaryo festivalde belirlenecek. Festivaldeki 'Özel Gösterim' bölümü de İtalyan kısa filmlerine ayrıldı.

Detaylı program için TIKLAYIN