Kültür-Sanat

12 Eylül hikâyesi anlatan Dilek Taşı dizisinin senaristi Can Sinan: O günleri yaşamış babamın anıları var

17 Eylül 2023 11:29

Gazeteci-müzisyen Sina Koloğlu, 12 Eylül hikâyesi anlatacak Dilek Taşı dizisinin senaristi Can Sinan ile gerçekleştirdiği görüşmeyi aktardı. Can Sinan, "O günleri yaşamış babamın anıları var" dedi.

Koloğlu'nun sosyal medya hesabı X'te yaptığı açıklamaları şöyle:

"Dilek Taşı Kanal D'nin bu sezon flaş dizisi. Bir 12 Eylül hikâyesi. Az sayıda 'siyasi içerikli' dizi yapılır ekranda. Özel bir durumu var bu dizi hikâyesinin. Senaryoyu yazan Can Sinan'ın babası 68 kuşağının köşe başlarını yaşamış, bir devrimci. Hatta anılarını 'Yaşadım Diyebilmek' kitabında topladı. Ve bir önemli ayrıntı, Can Sinan'a sordum; Aras Rona (Teoman Kumbaracıbaşı) reklamcı ve Şahin Tekgündüz ülkenin önemli reklamcılarından da biri. Hani reklama dair ilk adımları atan kuşaktan. 

Dizideki reklam şirketi babamın

Çocukluk ve gençlik yılları reklamcılarla geçmiş Can Sinan'ın. Ankara'da Maya Matbaası, İstanbul'da Ada Ajans, Merkez Ajans ve Par Ajans. 'Zaten dizideki ajansımızın adı da babamın kurucusu olduğu Par Ajans. Aras Rona karakterinin reklamcı oluşu bir tesadüf değil. Babamın yazdığı 'Yaşadım Diyebilmek' kitabının diziyi yazarken büyük etkisi oldu' diyor.

Yılmaz Güney benzer bir hapishanede kalmış

Yılmaz Güney ayrıntısı epey konuşuldu ilk bölüm. 'Bizim hayal ürünü olarak kurduğumuz cezaevine çok benzer bir yerde mahkummuş. Yine o dönemde yaşayan insanların anlattıklarına ve yazılanlara göre, tutuklularla da yakından ilgilenirmiş. O yüzden, Mustafa kızına kavuşmak için uğraşırken ona yardımcı olması için, Yılmaz karakterini kullandık.'

Figen'in anlattıkları gerçek mi?

Hikâyeyi bize Figen (#HazalSubaşı) anlatıyor. 'Anlatılanlar gerçekte yaşandı mı?' diye sordum. 'Figen'in yaşadıklarında gerçeklik payı var. Ama daha çok kurgusal demeliyim' diyor Sinan.

Bademci çok araştırdı

Salih Bademci farklı rollerin ruhunu veren özel oyunculardan biri. Can Sinan şöyle anlatıyor; 'Hazırlanırken mutlaka kendine has, kendine özgü metotları vardır. Bol bol araştırma yaptığını da biliyorum. Biz de Mustafa karakterini analiz etmek için, defalarca konuştuk. Ama temelde söyleyebileceğim, o kadar yetenekli bir aktör ki, her rolün altından rahatlıkla kalkabilir. Ben de kendisiyle çalıştığım için çok mutluyum.'"