Gündem

10 Ekim katliamı davasına bakan mahkeme heyeti üçüncü kez değişti

18 Temmuz 2023 13:12

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) kararnamesiyle 10 Ekim katliamı davasına bakan Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanı ve bir üyesinin görev yeri değiştirildi. Bu, katliam davasındaki üçüncü heyet değişikliği oldu.

HSK kararnamesiyle adli ve idari yargıdaki 3 bin 423 hâkim ve savcının görev yerini değiştirdi. IŞİD’in 10 Ekim 2015'te Ankara Tren Garı’nda düzenlediği ve 103 kişinin ölümüyle sonuçlanan canlı bomba saldırısına ilişkin davaya bakan Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanı Kerim Coşkun Antalya’ya, üyesi Şeref Sezer de Elazığ’a atandı.

Böylece, yaklaşık 7 yıldır süren davaya bakan mahkemenin heyeti üçüncü kez değişmiş oldu. İlk olarak, davaya ilk bakan heyette mahkeme başkanı olarak görev alan Selfet Giray Yargıtay’a atanmış; Giray’ın yerine, aynı heyette bulunan Ömer Ünal getirilmişti. Daha sonra da Ömer Ünal ve heyetteki Erhan Karakaya Ankara Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Savcılığı’na, duruşma savcısı Adnan Gümüş de Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’ne atanmıştı.

10 Ekim davasında mağdur avukatları, her heyet değişikliğinde olayı ve dosyaları heyete tekrar tekrar anlatmak zorunda kalıyor. Heyet değişikliği, dosyadaki ilerleme açısından ve katliamda sorumluluğu bulunanları aydınlığa çıkaracak taleplerin anlaşılması için yapılan talepler konusunda avukatların işini zorlaştırıyor. Son heyet değişikliği de 7 yıldır süren yargılamanın daha da uzayabileceği anlamına geliyor.

10 Ekim katliamı avukatları, daha önceki heyet değişikliğinde şu açıklamayı yapmıştı:

“Dava boyunca bir kez savcı değişikliği olmuş; 27 Kasım 2020 tarihinde ise mahkeme başkanı, HSK Genel Kurulu tarafından Yargıtay’a üye olarak atanmış ve onun yerine heyetteki en kıdemli üye getirilmiştir. Ne var ki bugün gelinen noktada, 24 Aralık 2020 tarihli HSK kararnamesi ile duruşma savcısı da dahil olmak üzere heyetin tüm üyelerinin başka birimlere atanmış olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Bu kararla 4 yılı aşkın süredir peşine düştüğümüz katliamın sorumluları ile hesaplaşma inadımızın yargı ayağındaki tüm muhatapları, siyasal iktidar tarafından tek tek dosyadan uzaklaştırılmıştır. Yeni atanacak olan hâkimler, savcılar bu dosyayı sessizce kapatmaya çalışacaklarsa herkesçe bilinmelidir ki bizler, 10 Ekim Ankara katliamının hesabını sormaktan vazgeçmeyeceğiz. Bugüne kadar yılmadık, bundan sonra da yıldıramayacaksınız.” (ANKA)

TIKLAYIN | 20 ilin başsavcısı değişti: Kararname, 3 bin 423 hâkim ve savcıyı kapsıyor

TIKLAYIN | HSK kararları Resmi Gazete'de: Yükselmeye tabi 2 bin 636 hâkim ve savcının listesi yayımlandı