Kültür-Sanat

1,5 milyon dolar değerindeki heykeli kamyonete yükleyerek çaldı 

Fotoğraf: 10 Haber

24 Eylül 2023 21:13

Los Angeles’taki bir sanat müzesinden 114 kiloluk, 1,5 milyon dolar değerindeki Buda heykeli çalındı. Güvenlik kamerasına yansıyan hırsızlık anlarında, hırsızın yaklaşık 25 dakikadan kısa süren bir operasyonla Buda heykelini kamyonete yükleyerek çaldığı görünüyor. 

10 Haber’de yer alan habere göre; tarih 18 Eylül, yer Los Angeles, Barakat Sanat Galerisi. 114 kiloluk, 1,5 milyon dolar değerindeki Buda heykeli o gün başına geleceklerden habersizdi. Galeriyi gezmeye geldiği düşünülen biri, kiralık minibüsünü otoparkın önüne park etti. İçeri girebilmek için bir delik açtı, galerideki Afrika ahşap oymalarını, Japon pişmiş toprak çatı kiremitlerini ve çeşitli taş heykelleri hızlıca geçtikten sonra hedefine yaklaştı: Tarihi Japon Buda heykeline. Şahıs, yaklaşık 25 dakikadan kısa süren bir operasyonla ele geçirdiği heykeli tekerlekli bir araçla kamyonete yükleyerek çaldı.

Sanat galerisinden yapılan açıklamada heykelin Japonya’nın Edo Dönemi’ne (1603-1867) kadar uzandığı söylendi. Galerinin sahibi Fayez Barakat, yerel basına yaptığı açıklamada, heykelin çok değerli olduğunu belirterek ürünün tek örneği eseri 55 yıldan daha uzun bir süre önce satın aldığını açıkladı.

Galeri müdürü Paul Henderson ise hırsızın parçayı satmasının zor olacağını söylüyor. Henderson, şöyle konuştu: 

“Bu eski bir eser olduğu için, bu parçayı satabileceğiniz hiçbir yer yok. Piyasaya gidemezsin. Bir rehinci dükkanına götürüp birkaç bin dolara satamazsın, bu mümkün değil. Yani, çok ilginç. Müze soygunu türü bir şey gibi, şu anda bu nesneyle ne yapacaksın? Dürüst olmak gerekirse hepimiz çok meraklı ve gerçekten şaşkınız.”

Los Angeles Polisi ise henüz kimsenin gözaltına alınamadığını, çevredeki güvenlik kamerası kayıtlarının incelendiğini duyurdu.