"Pastacı Kız"dan şirket sahipliğine... Gündemden düşmeyen Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu hakkında çarpıcı iddialar

23 Derece'nin kurucusu Gökhan Özbek, günlerdir gündemden düşmeyen Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun özel hayatından kısa sürede zenginleşmesine ve Patiswiss işçi eylemlerine kadar birçok iddiayı, yayınladığı tweet serisiyle masaya yatırdı.

23 Nisan 2024 01:16

137

"Pastacı Kız"dan şirket sahipliğine... Gündemden düşmeyen Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir?

237

Sosyal medyada bir kullanıcının yaptığı Patiswiss marka “küflü çikolata” paylaşımına verdiği yanıtın ardından Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu, gündemde kalmaya devam ediyor. Tunaoğlu son olarak markanın yönetim kurulu başkanlığından istifa ettiğini açıklamıştı. 

337

23 Derece'nin kurucusu Gökhan Özbek, Tunaoğlu hakkında çeşitli iddiaların bulunduğu bir tweetsel yayınladı. Özbek, Tunaoğlu'nun özel hayatından kısa sürede zenginleşmesine ve Patiswiss işçi eylemlerine kadar birçok konuyu masaya yatırdı. İşte Özbek'in paylaşımları:

437

"Dünden beri sosyal medyanın 1 numaralı gündemi Patiswiss ve onun muhteşem(!) CEO'su her ne kadar istifa etse de sahibi Elif Aslı Yıldız kimdir? Yüzlerce milyon dolarlık ciroya sıradan bir pastaneciyken sadece 35 ayda bir firma nasıl ulaşır? Üstelik neden hiç vergi vermez? İşte 2014'deki haliyle elif Aslı Yıldız... Hikayemiz başlıyor..."

537

"Kendisi aslında zeki bir kız. 2009 yılında Başkent Üniversitesi elektrik- elektronik mühendisi olarak mezun oluyor. Her ne kadar imla bilgisi sıfır olsa da pratik zekası oldukça yüksek. 2011-2013 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi'nde endüstri mühendisliği üzerine master yapıyor. 2009'da mezun olduktan sonra Türkiye'nin önde gelen savunma firmalarından Karel Savunma'da mühendis olarak işe başlıyor."

637

"Hırslı, tutkulu ve başarıya susamış genç bir kız portresi var karşımızda... Karel Savunma'da da kısa sürede yükseliş hikayesi devam ederken, özel hayatında da kısa sürede mutluluğu yakalıyor... Herkese açık Instagram profilinden de 2014'e kadar geriye gittiğimizde ilk eşi ve çocuğun babası olan Deniz Polat ile de destansı bir aşk yaşıyor. Ve ne ilginçtir bu fotoğrafları da hiç silmemiş. Özel hayatıdır bizi ilgilendirmez ama hikayemiz de tam burada başlıyor..."

737

"Kendisinin Hürriyet Gazetesi Kelebek ekine verdiği röportajdan anlıyoruz ki 5 yaşından itibaren pasta- börek işlerine düşkün bir kız çocuğuymuş. Ama mühendis olmuş. 2015'de ne oldu bilmiyoruz, zaten kendisi röportajlarında bu detayı bir türlü açıklamıyor ama mühendisliği bırakıp "pastacı kız" olmaya karar veriyor. "Pastacı Kız" ünvanını da kendisi koyuyor kullandığı sosyal medya hesaplarında ama kesmeyecek bu ünvan onu... Ve bugünün çikolata devi Elif Hanım'ın ilk eseri internete düşüyor. Eşi ve çocuğu için yaptığı sanırım keki Instagram'da 1 Kasım 2014'de paylaşıyor... Film gibi hayat da burada başlıyor..."

837

"Bu ekmek fotoğrafından sonra yeni doğmuş çocuğu için sanırım kariyerine ve planlarına 1 yıl ara veriyor. Çok da bir şey paylaşmıyor. Herkese açık profilinden hiç birisi silinmediği için sizler de görebilirsiniz... Yıl 2016 oluyor bizim mühendis hanım hayallerinin peşinden gitmek için Ankara'nın en lüks semtlerinden Çayyolu'nda 200 metrekareyi aşkın bir lüks pastane- bistro açmak istiyor. Finansal kaynağı nedir bilmiyoruz ama bu sektörde olanlar iyi bilirler ki bugünün koşullarında bile onlarca milyon TL'lik bir yatırımdan bahsetmemiz mümkün. Evdeki mütavazı mutfağının fırınından üstelik çalışmadan birden 10'larca milyon yatırımlık bir pastane açmak herkesin harcı değil. Biz devam edelim..."

937

"Ve tarih 28 Ocak 2016 ile bizim mühendis hanım bir Instagram postu ile sahalara dönüyor. Sanıyorum logo tasarımını da kendisinden esinlenmiş ki pastanenin adını "KARAMELİ" koyuyor... Artık pastacı kız olmaya kesin karar vermiş ve icraatlarına devam ediyor. Dönemin koşullarında ne kadar harcadı bilmiyoruz ama Ankaralılar bilir ki o mekan öyle küçük bir yer değil... Neyse biz devam edelim..."

1037

"Tarihler 28 Nisan 2016'ı gösterdiğinde bizim pastacı kız Elif işyerini açıyor. Fotoğraftan da anladığımız kadarıyla kendisi dahil 13 kişi büyük bir aşkla kolları sıvıyorlar. O tarihlerdeki paylaşımlardan da anlıyoruz ki pastacı kızımız hala evli ve bir yandan da çocuğunu büyütmeye, bir yandan da ilk göz ağrısı olan Karameli'ne yoğun mesai harcıyor. Öğrencilerin doğum günü pastaları, mayalı ekmek satışları vesaire... ama daha o günlerde öyle popüler falan değil. Asıl devamında ilginç şeyler olacak... Çünkü Karameli markası adeta paraşüt gibi havadan Ankara piyasasına düşüyor. Geçmişi yok, sermayesi yok vesaire..."

1137

"Pastacı kızımız Elif Hanım gece gündüz çalışıyor. Sosyal medya hesabından ise her faaliyetini an an paylaşıyor. Kaderin garip cilvesi olsa gerek bu pastacı kızımızın büyük işletmesi açıldığında sadece 1004 takipçisi var. Bakmayın şimdi 1.3 milyon takipçisi olduğuna. (Orası da ayrı bir hikaye anlatacağım ama konu dağılmasın) Velhasıl açıldıktan 1 yıl sonra işletmesini şahıs şirketine çevirme kararı alıyor. Bunun nedeni bilmemekle birlikte sosyal medya paylaşımından  eşi Deniz Polat'tan ayrılmaları olarak yorumladım... İşte artık tek başına kalan Elif Aslı Yıldız'ın önlenemez yükselişi de bu şirket kuruluşu ile başlıyor..."

1237

"Eski eşi Deniz Polat da kendisi gibi mühendis olduğundan savunma sanayinde işine devam ederken Elif Aslı Yıldız boş durmuyor. Fakat bir eksiği var. Kimse ama kimse Elif Aslı Yıldız'ı tanımıyor. Hele Ankara firmaları, işletmeleri... Oysa bizim Elif Aslı Yıldız'ın hayalleri var ve hepimizin hayallerinden çok büyük. O yüzden 18 Mayıs 2017'de yanlış okumadınız 3000'inci takipçisine siyez ekmeği ilan ederek çalışmalarına devam ediyor..."

1337

"Keramet sanırım 2017'de pastacı kız bir yandan ekmek çıkarıyor, bir yandan pasta yapıyor ve bir yandan da çikolatacı olmaya karar veriyor... Event event geziyor. Ankara'da rüştünü ispatlama derdinde ve çikolata fabrikası almak istiyor. Şaka değil fabrika almak istiyor... Hem de hemen..."

1437

"Karameli'ni açınca doğal olarak maliyetleri kısmak için tedarikçileri devreden çıkarmak isteyen pastacı kızımız Ankara'nın en büyük çikolata fabrikasına gidiyor... Gözüne kestiriyor bu fabrikayı... Zafer Hacıosmanoğlu'na ait fabrikadan çikolata almak isterken birden fabrika almak istiyor... Bilenler bilir Nin Çikolata'nın sahibidir Zafer Bey... 3 bin 500 metrekare alana kurulmuş Türkiye'nin en büyük fabrikasıdır. Zaten Elif Aslı Yıldız daha sonra Linkedin paylaşımında bundan bahsedecek. Ama hikayemizde henüz fabrikayı almadı ve biz devam edelim..."

1537

"Bizim hırslı pastacı kız bir yandan fabrikayı almaya çalışırken, Ankara'nın en lüks AVM ve semtlerinde şubeler de açmaya başlıyor... Üstelik daha 1 yılını doldurmadan... İlk şubesini de Gordion'da açıyor. 23 Ocak 2018'de... Kaynak ve finansman modelini de masaya yatıracağız merak etmeyin biz hikayeye devam edelim..."

1637

"Artık iş tamam fabrikayı alma vakti gelmiştir. alacağı fabrikayı Zafer Hacıosmanoğlu'nun ağzından dinlemenizi rica ediyorum. Fikir sahibi olmanız açısından... Siz bunu dinlerken biz de filmlere konu olacak yükseliş hikayesine devam edelim. Devam ediyoruz..."

1737

"Karameli firması kendi adına tescil edilmesinden sonra şubeleri olan bir kuruluş olarak yoluna devam ediyor. Bir anda kamu kurumlarında THY, MKE, Tarım Kredi Kooperatiflerine giriyor. Hepsi sadece 213 günde... Ve beklenen gün geldi. Ankara'nın en büyük, Türkiye'nin sayılı çikolata fabrikalarından #PatisWiss de Elif Hanım'ın markalarından birisi haline geliyor. Tarih: 28 Kasım 2017... Satış ne kadara oldu bilmiyoruz ama milyonlarca dolarlık bir tesisten bahsediyoruz..."

1837

"Bazı takipçilerimiz soruyor, babadan kalma olabilir mi 7 aydaki bu astronomik yükselişin nedeni? Olamaz, zira Elif Aslı Yıldız'ın babası Ankara Ulus'ta kendi mütavazı ofisinde muhasebecilik yapmaktadır. Biz devam edelim. Bu yükselişin başka bir nedeni var..."

1937

"Artık şubeler bir bir açılıyor... Gordion, Kent Park derken Alacaatlı... Ankara'yı bilenler bilir ne demek istediğimi..."

2037

"Biraz yavaşladım. Maalesef biraz önce de tweet attım, hesabımı ele geçirmek isteyen bazı sevimli dostlarımız var. Onun için önlem aldım. Bu fotoğrafa iyi bakın arkadaşlar. 14 Aralık 2018'de Elif Aslı Yıldız 1 fabrikası, 4 şubesi olmasına rağmen daha sonra ilk kez kapağına çıkacağı MAG Dergisi'nin davetinde personelleriyle çikolata ikram ediyor... Hala kariyer basamakları eksik..."

2137

"Kariyeri için yeni bir sosyal medyaya ihtiyacı var. Üstelik daha elit, daha reel bir mecra olan Linkedin'i keşfediyor. Zira bu zenginliğini önce Ankara, sonra Türkiye'nin öğrenmesi gerekiyor. Keza orayı en çok kullanan kişi oldu. Bir "Ekşi Sözlük" yazarının Elif Aslı Yıldız için "Linkedin'in Demet Akalın'ı" benzetmesi yapması boşuna değildi. Hatta bir ara Instagram'dan da daha aktif kullandı. Zaten bu hızlı yükselişi orada sonlandırdı. Biraz önce aldığım ekran görüntüsünde de yönetim kurulu üyesi olarak profilini güncelledi."

2237

"Kariyer basamaklarını ışık hızıyla tırmanmaya devam eden Elif Aslı Yıldız iş dünyası ile de doğrudan temas için iş örgütlerine de üye oldu. GGYD gibi... Oysa aynı pastacı kız savunma sanayinde çalışırken sendika paylaşımı yapmasına şaşıran var mıdır? Sendika demişken, işçi sendikalarına yaptıklarının elbet hesabını da soracağız..."

2337

"Karameli markası artık görünür değildi ve 18. ayında 2. fabrikasını açtı bizim pastacı kız... 2019'da tıpkı 2017 ve 2018 gibi Aslı Hanım'a astronomik yükseliş fırsatı veriyordu."

2437

"Sosyal medya paylaşımlarına bakınca 2019 yılında ilk yurtdışı çıkışı Kiev oluyor. Sonra da Dubai... Artık yeni bir evreye girdik..."

2537

"Tam pandemi öncesi artık Ankara'da davetlerin ve panellerin genç girişimci kadını diye boy göstermeye başlıyor. Fakat Covid-19 bu yeni evreye engel olacak sandığımızda başka bir mucize gerçekleşecek..."

2637

"Tüm Türkiye gibi Elif Hanım da evde kalıyor. Ama çok değil. Sonuçta hayalleri var ve zaman onun için hızlı akıyor... Evde pasta börek videoları çekerken, pandemi ilanından sadece 14 gün sonra Bein Medya (Futbolseverler iyi bilir bu Katarlı grubu) Elif Aslı Yıldız'ı kadrosuna katmaya karar veriyor..."

2737

"Bein Gurme'de ardı ardına "Elif'in Çikolata Fabrikası" isimli programdan tam tamına 35 bölüm çekiyor. Hepsi de Bein Gurme kanalının Youtube hesabında mevcut... Kariyer tırmanışı devam ediyor..."

2837

"Sakin başladığını iddia ettiği 2022 yılı da Elif Hanım için astronomik değerlerde yükselişe devam ettiği yıllardır... İstanbul şubesini açar. Dahası Bein Gurme kanalı kendisini kesmez kendi Youtube kanalını kurar. Fakat o da ne? Çok değil 3 bininci takipçiye siyez ekmeği veren Elif Aslı Yıldız'ın bir anda Instagram hesabı 1 milyon takipçiyi geçer. Yine de bir sorun vardır. 1 milyon takipçisi vardır ama beğeniler 100-200 bandındadır. Anlayacağınız bot hesaplarla şişirilir. Ne yalan söyleyeyim 50-100 bin takipçi kasanı duymuştum ama 1 milyonu da ilk kez gördüm..."

2937

"Yukarıda bahsetmiştim tam pandemi öncesi konferans ve panel sürecine girdiğini ama pandemi hızını kesmişti. İşte bizim pastacı kız daha doğrusu çikolatacımız kariyer planlarına devam eder... TEDX'den TOBB'a..."

3037

"TOBB kısa sürede hızlı büyüyen bu firmaya iki ayrı ödül verir. 1- kadın istihdamını en çok artıran ( Türkiye 1.) 2- en hızlı büyüyen kadın girişimcisi ( Türkiye 1.) Tabii bu kadar hızlı büyüyen Elif Hanım'ın başka bir yönü daha ortaya çıkar. Çalışanlar ve hakları! Haksız işten atılma iddiaları, sendikaya üye olanların zorla e-devlet şifreleri toplatılma iddiaları, bitmeyen mesailer, emek sömürüsü iddiaları... Tabii medya bu iddiaları asla görmedi, görmez de..."

3137

"Birden rüzgar A Haber'den yöne eser. Elif Aslı Yıldız neredeyse kadrolu olacak şekilde sürekli A Haber kanalında boy göstermeye, ekonomi yorumlamaya, çikolatayı anlatmaya başlar..."

3237

"Ve artık o kadar büyümüştür ki 4 fabrikası vardır Elif Aslı Yıldız'ın... Ve o meşhur röportajda kendisi de Instagram hesabında yayınladı, 2022 yıl sonuna kadar hedefi tam tamına 250 milyon dolardır! Rakamı tekrar okudum, tekrar okudum. Hatta kendisi okumamıştır diye düşündüm ama 20 ülkeye ihracat yapan, 4 fabrika, onlarca satış noktası olan birisinin cirosu ne kadar olabilir bilemedim. Sonuçta benim için 10 milyon TL ile 10 milyon dolar arasında fark yok. Çünkü bir arada görmedim! Farkını bilemiyorum..."

3337

"Artık yürü ya kulum hikayesidir. Bir pastane ile başlayan serüven 12 büyük şirkete sadece 39 ayda gelmiştir... Bugün kolayca erişebilen şirketlere bakılınca artık başka boyuta geçmemiz gerekiyor..."

3437

"Elif Aslı Yıldız boş durmaz, o süre zarfında A-Haber'de o röportajdan o programa koşar hepsi de Instagram hesabında var zaten... Fakat bu tempoda özel hayatına da devrim yapar. KAREL Savunma'nın sahiplerinden, Türkiye'nin önde gelen işadamlarından ve kendisinden 32 büyük Ali Sinan Tunaoğlu ile tutkulu bir aşka yelken açar... İşin ilginç yanı ise Sinan Bey'i ilk çalıştığı işyerinden tanıyor olmasıdır.... 2 Mayıs 2023'de de bu aşkı tüm sosyal medya mecralarında ilan eder..."

3537

"Çok değil 3.5 yılda ışık hızıyla yükselen bir kariyer ve aşağıdaki vergi tablosu... Vergi uzmanı değilim. Fakat 4 fabrikanın, 750 çalışanın, 10'larca satış noktası, 25 ülkeye ihracat, milyonlarca dolar ciro ve 2022'de tahakkuk eden 41 bin TL'lik vergi... İşte bu noktada uzmanlardan yardım alarak, bu dosyayı farklı bir boyuta taşıyoruz..."

3637

"Şu ana kadar paylaştığım tüm bilgi ve belgelerin hepsi açık kaynaklardan 18 saat içinde elde ettiğim enformasyonlardır. bu işin teknik, hukuki, ticari ve sosyal boyutu ile ilgili uzman görüşlerimiz ve yorumlarımızı geldiği andan itibaren bu bilgiseli alıntılayarak yayınlayacağız... Hem biraz olsun mola verelim. Zira dün geceden beri uykusuzum... Soru ve yorumlarınızı okuyacağım. Yine Elif Hanım'ın üniversite kariyeri ile ilgili gelen ihbar DM'lerini YÖK'ten teyit edeceğim. Yine bu şirketlerin kuruluş sözleşmelerini tek tek ele alacağım. Sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim... Şimdilik bu kadar ama devamı gelecek..."

3737

"DM kutuma onlarca ihbar mesajı gelmiş konu ile ilgili. Eski çalışanlarının iddiaları ciddi boyutta... Bunların hepsini tek tek ele alacağım şüpheniz olmasın..."