Ekonominin nabzı | Finans yazarlarının gündeminde ne var?

Ekonomi yazarlarının piyasadaki gelişmelere ilişkin analizlerini ve değerlendirmelerini, merak edilen sorulara ilişkin cevaplarını sizler için derledik. İşte ekonomi yazarlarının bugün yazdığı yazılardan öne çıkanlar...

02 Mayıs 2024 10:11

14

Alaattin Aktaş - Ekonomim: Ekonomi yönetimi talebi kısarak enflasyonu düşürebileceğini sanıyor ama insanlar gıda maddelerinde ne kadar kısıntıya gidebilir ki?  Çok kaygı verici bir yön de enflasyonun kanıksanmış olması. Artık zamlara kimse şaşırmıyor. Hatta öyle bir kabullenmişlik ki, zam yapılmamışsa şaşkınlık yaşanıyor.    Maliyeti yükselen ve bunu kendi sattığı mal ve hizmetin fiyatına yansıtanlar açısından hiç sorun yok. Fiyat halkasının sonunda bulunan sabit gelirliler ise tıkanıp kalıyor.    

24

İbrahim Kahveci - Karar: Taban sınıf yoksulluğa mahkum edilirken birileri pastayı silip süpürür. Onların keyifleri iktidarla beraber çok yerindedir. Biraz şikayet eden olursa derhal Diyanet devreye girer ve camilerde fakirliğin erdeminden bahsedilir. Yetmez ise iktidar Vatan-Millet-Beka gibi söylemlerle kalıcı fakirliğin üstünü örter.

34

Erdal Sağlam - 10Haber: Burada en hassas nokta; Mayıs ayında da kötü enflasyon verisi gelirse, AKP içindeki tartışmaların iyice büyüyecek olması. Zaten Şimşek'e karşı AKP içinde önemli bir damar bulunduğunu, bu damardan sayılan Cumhurbaşkanlığı danışmaları ve bakanların görevde olduğu göz önüne alınırsa, Mehmet Şimşek'e karşı direncin büyümesi kaçınılmaz görülüyor. Zaten bir süredir "Bu kadar tedbir aldık, seçimi kaybetmemize neden oldu, enflasyonun düşeceği yok" sesleri yükseliyordu. Mayıs enflasyon rakamı da yüzde 4 civarında gelirse bu tartışmaların alevlenmesi kaçınılmaz. Cumhurbaşkanı'nın tavrı belirleyici olacaktır ama Şimşek'e muhaliflerin hala görevde tutulduğunu da unutmayalım. 

44

Naki Bakır - Dünya: Ekonomide dolarizasyonu azaltmak iddiasıyla başlatılan KKM’nin kamuya ilk iki yıldaki maliyeti 1 trilyon lirayı aşarken, liralaşma yönündeki etkisi ise yetersiz kaldı. BDDK verilerine göre, KKM öncesi Aralık 2021 sonu itibarıyla 5 trilyon 303,5 milyar lira olan toplam mevduat hacminin 3 trilyon 423,3 milyar lira ile yüzde 64,5’ini yabancı para ve 1 trilyon 880,2 milyar lira ile yüzde 35,5’ini TL mevduat oluşturuyordu.