Ekonominin nabzı | Finans yazarlarının gündeminde ne var?

Ekonomi yazarlarının piyasadaki gelişmelere ilişkin analizlerini ve değerlendirmelerini, merak edilen sorulara ilişkin cevaplarını sizler için derledik. İşte ekonomi yazarlarının bugün yazdığı yazılardan öne çıkanlar...

19 Nisan 2024 09:39

14

Alaattin Aktaş - Ekonomim: Yurt dışı yerleşiklerin ya da yabancı yatırımcıların Türk menkul kıymetlerine ilgi göstermeye başladıkları, hisse senedi ve devlet iç borçlanma senedinde net alım yaptıkları ne zaman dile getirilse bunu yazanlar bir kesim tarafından anında “sıcak paracı” olmakla eleştirilir. Neymiş efendim; yabancı gelip bizim yüksek faizimizden yararlanıp sonra çekip gidecekmiş! Ya ne olacaktı?  Ne yani bizim kara kaşımıza, kara gözümüze mi gelecekti?  O paraya, o dövize ihtiyacımız var mı, var! “Yabancı Türk menkul kıymetlerine ilgi göstermeye başladı” demek bir yabancı güzellemesi, bir sıcak para güzellemesi değildir, çaresizliğimiz yüzünden o paraya mecbur kaldığımızın ifade edilmesidir.       

24

Murat Muratoğlu - Sözcü: Maaşların azlığı yetmemiş olacak ki, kıdeme göz koydular. Göreceksiniz kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, iş güvencesi ve işe iade davası açma hakkı yavaş yavaş kırpılacak. Zenginin ekonomiyi övdüğü, fakirin ise dibi gördüğü bir ülkede, normal olarak bir grup gayet mutlu mesut işinde, gücünde... Kimileri çöpten yemek toplama taktikleri ile hayatlarını idame ettirme peşinde...

34

Şeref Oğuz - Ekonomim: “Faiz sebep enflasyon sonuç” diyerek; tarihimizin en maliyetli iktisadi deneyinin “rekor faiz, rekor enflasyon” durağına vardık. İş işten geçtikten sonra faiz silahını devreye soktuk fakat çoktan havuz suyunu ciğerlere çekmiş olduk. Oysa faiz silahını yerinde kullanan dünya enflasyonu dizginleyebildi.         

44

Naki Bakır - Dünya: Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) cari fiyatlarla milli gelir büyüklüğüne göre dünya sıralamasında Türkiye 2023 yılında bir basamak yükselerek 18’inci olurken, satın alma gücü paritesine (SAGP) göre ise 11’inci sıradaki yerini korudu. IMF projeksiyonlarında Türkiye’nin SAGP’ye göre milli gelirde 2027 yılında ilk 10’a gireceği öngörüldü. Türkiye, cari fiyatlarla dolar cinsinden kişi başına düşen milli gelirde ise 72’nci olurken SAGP’ye göre de 52’nci sırada yer aldı. IMF’nin Dünya Ekonomik Görünümü (World Economic Outlook) veri setinin Nisan 2024 güncellemesinde, 196 ülkenin 2022-2029 dönemine ait makro ekonomik göstergelerine ilişkin gerçekleşme ve projeksiyonlar revize edildi.