Araç alacaklar dikkat, zam yasağı geliyor: Piyasayı nasıl etkileyecek?

03 Mayıs 2024 09:06

17

Araç alacaklar dikkat, zam yasağı geliyor: Piyasayı nasıl etkileyecek?

27

Ticaret Bakanlığı, otomobil piyasasına yönelik yeni adımlar atmayı planlıyor. Sıfır araç fiyatlarında fahiş artışın önüne geçerek stokçuluğu önlemeyi amaçlayan bakanlığın hazırlığını sürdürdüğü yeni uygulamaya göre bayiler sıfır aracı yetkili satıcıya tahsis ettikten sonra vergisi ödendiği andan itibaren fiyatını artıramayacak. Peki yeni uygulama piyasayı nasıl etkileyecek? Söz konusu uygulama sıfır araç fiyatlarındaki artışı durdurmaya yetecek mi?

37

Milliyet’e konuşan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, “Yeni yönetmelikte ana maksat sektörün işleyiş esaslarını belirlemek olsa da içeriği ile fiyat seyrini korumak anlamında da olumlu etkileri olacaktır” dedi.

47

Ertemel, “Geçtiğimiz yıllarda özellikle sıfır araç tedarikinde sorun yaşanan dönemlerde teslim tarihi belirsiz olan ya da aylar sonrasına gün verilen araçlar için kapora alınabiliyordu. Yılda yüzbinlerce kişinin sıfır otomobil aldığı göz önünde bulundurulursa, teslim günü belli olmayan ya da aylar sonrasına gün verilen ürün için çok ciddi bedeller tahsil edilebiliyordu. Ticaret Bakanlığı bu konuyu da değerlendirerek, 45 gün içinde teslim edilecek durumda olan araçlar için kapora alınabileceği ve bu tutarın araç bedelinin en fazla %10’u kadar olacağını belirten maddeyi yeni yönetmeliğe ekledi. Bu madde ile konu ile alakalı olabilecek mağduriyetlerin zemini ortadan kaldırılmış oldu. Yine sıfır araçta tespit edilen fabrikasyon kusur olması durumunda ikame araç tahsis edilmesi gibi yeni maddeler de taslağa eklenmiş durumda” diye anlattı.

57

“Taslak yönetmelikteki önemli hususlardan bir tanesi de distribütörlerin uyguladığı fiyat artışlarına dair eklenen madde” diyen Ertemel, “Yine geçmiş yıllarda araç nihai tüketiciye ulaşana kadar zam gelmesi halinde bu tutar yetkili bayilere ve dolayısı ile son kullanıcıya yansıtılıyordu. Yeni madde ile birlikte distribütör tarafından yetkili bayiye fatura edilmiş otomobillerin fiyatlarında değişiklik olsa dahi, fatura edilmiş fiyat geçerli olacak” ifadelerini kullandı.

67

Ayrıca Ertemel’in aktardığına göre, eklenen bir diğer yeni madde ile birlikte bayinin son üç yılda gerçekleştirdiği satışların ortalaması alınarak kotanın üst limitinin bu ortalamaya göre belirlenmesi sağlandı.

77

Kaynak: https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/arac-alacaklar-dikkat-zam-yasagi-geliyor-piyasayi-nasil-etkileyecek-7121296