Milli Savunma Bakanı Güler'den Rusya-Ukrayna savaşı açıklaması
x blueSky facebook instagram youtube dailymotion linkedin

Milli Savunma Bakanı Güler'den Rusya-Ukrayna savaşı açıklaması

NATO Savunma Bakanları toplantısına katılan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, toplantının ardından açıklamalarda bulundu.

Milli Savunma Bakanlığı'nın internet sitesinden yapılan açıklamada Bakan Güler NATO Savunma Bakanları toplantısından önce Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısına da katıldığını belirtti.

"Toplantıda, Kırım dâhil Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, bağımsızlık ve egemenliğine olan desteğimizi bir kez daha dile getirdik. Yıkımın ve insani trajedinin artmasının önlenmesi için taraflar arasında bir an önce çatışmanın durdurularak ateşkesin sağlanmasına ihtiyaç olduğunu belirttik ve diplomasinin önemine vurgu yaptık. Bu konularda ve insani yardım konusunda şimdiye kadar olduğu gibi üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu belirttik"  diye konuştu.

Karadeniz Tahıl Girişimi

17 Temmuz'da süresi dolacak olan tahıl anlaşmasıyla ilgili olarak Bakan Güler, tahıl sevkiyatının devam etmesinin önemine vurgu yaptı. 

Geçtiğimiz ay Moskova, Karadeniz Tahıl Girişimi olarak bilinen anlaşmayı, gıda ve gübre ihracatı konusunda kendisinin de yardım alması koşuluyla uzatmayı kabul etmişti. Ancak Rusya'ya bu konuda yardım yapılmadığı belirtildi. Interfax haber ajansının aktardığına göre Petersburg Ekonomi Forumu'nda konuşan Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko anlaşmayı güncellemenin mümkün olmadığını, sabırlarının ve anlaşmayı uygulama arzularının tükendiğini ifade etmiş, yoksul ülkelerin tahıl anlaşmasının çöküşünden zarar görmemeleri için başka formatlar arayacaklarını belirtmişti. Matviyenko, makul önerilere ve her türlü diyaloğa açık olduklarını söylemişti.

Temmuz 2022'de Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin aracılık etmesiyle yürürlüğe giren anlaşma, küresel gıda kriziyle mücadeleye yardımcı olmak üzere Ukrayna'nın deniz yoluyla tahıl ihracatına yeniden başlamasına olanak tanımıştı.

İsveç'in NATO üyeliği

Bakan Güler İsveç'in NATO üyeliği konusunda "İkili görüşmelerimizde, NATO’nun 'Açık Kapı Politikası'nı desteklediğimizi ve İsveç’in de Üçlü Muhtıra’da kayıtlı taahhütlerini somut şekilde yerine getirmesi hâlinde Finlandiya gibi NATO üyesi olabileceğini müttefiklerimize beyan ettik" diye konuştu.

Terörle mücadele konusundaki hassasiyetlerin burada da belirtildiğini ifade ederek bu konuda müttefiklerinden tam destek beklediklerini söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, İsveç'in üyeliğinin daha fazla geciktirilmesinin "anlaşılabilir olmayacağını" ve "tüm NATO üyelerinin güvenliğini tehlikeye atacağını" söylemişti.

"Müttefiklerimiz tarafından ihracat kısıtlamalarına maruz bırakılmamız kabul edilemez"

F-16 konusuna işaret eden Milli Savunma Bakanı Güler, Türkiye'nin NATO'ya en fazla katkı yapan ülkeler arasında yer aldığını, buna rağmen müttefikleri tarafından ihracat kısıtlamalarına maruz kalmanın asla kabul edilebilir olmadığını söyledikten sonra NATO'ya ve Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenliğine katkıda bulunmayı sürdüreceklerini ifade etti.


İlgili İçerikler