Hepimizin hocası Nermin Abadan Unat 102 yaşında
Aylar sonra nihayet Murathan Mungan'ı da görebildik
Ramize Erer'in sergisi Ankara Nev'de
Ve 30'unu görmeden kaybettiklerimizden, büyük kadın Janis Joplin
Cihangir'in Airbnb işgali galiba çarşamba akşamı tamamlandı. Aslan Yatağı Sokak'tan Sıraselviler'e doğru yürürken, önümden arka arkaya tam 24 (saydım) Airbnb'li geçti. Çoğu, bana yabancı bir Avrupa dili konuşuyorlardı. Yanlarından sessizce "Kahrolsun Airbnb'ler" diyerek geçtim.
Kiralarımızın en az beşe katlandığı Cihangir'deki Airbnb'lileri saymam bittikten sonra kendimi Adalet Atlası adlı kitabın tanıtımının yapılacağı Taksim Square Otel'in terasına attım.
Anadolu Kültür ve İletişim iş birliği
Hazal Özvarış'ın yayına hazırladığı kitabın sunuşunu, 6 yıldır yüzünü göremediğimiz arkadaşımız Osman Kavala yazmış. Editörlüğünü ise Anadolu Kültür'den Asena Günal yapmış. Asena Günal'ı çok fit gördüm. Kitapta, sinemadan ağaçlara, definecilikten video oyunlarına kadar uzanan 30 alandaki farklı disiplinlerin "adalet" ile nerede ve nasıl buluştuğuna dair 75 kişiyle yapılmış 30 çarpıcı söyleşi bulunuyor. Kitabın içeriğine ilişkin ayrıntıları, aşağıya bıraktığım linkten okuyabilirsiniz.
TIKLAYIN | Adalet Atlası söyleşileri kitap oldu: Farklı disiplinler adaletle nerede ve nasıl buluşur?

Adalet Atlası buluşmasında Osman Kavala'nın eşi akademisyen Prof. Dr. Ayşe Buğra, Gonzo Tuğrul, Asena Günal ve Hafıza Merkezi'nden Avukat Emel Ataktürk Sevimli vardı
(Fotoğraf: Murat Çelikkan)
Murathan Mungan'ın yeni kitabı
İletişim Yayınları'ndan çıkan kitabın lansmanında, Prof. Dr. Ayşe Buğra'dan sonra, uzun süredir görmediğim, ta Ankara'dan arkadaşım Murathan Mungan'ı da görmek beni çok mutlu etti.
Onun da "995 km" isimli yeni romanı ekim ayında çıkıyormuş. Diyarbakır'da işlenen siyasi bir cinayetten hareketle o yılların ve bölgenin atmosferini tasvir ediyormuş. "Faili meçhul" bir cinayetin failinin yanından anlatıyormuş olayları. Bende merak uyandırdı doğrusu. Zaten Murathan Mungan'ın yazdığı ne merak uyandırmaz ki...
Bu arada unutmadan, Mungan'ın Cenk Hikâyeleri kitabının ABD'de, Kadınlar Kentler kitabının da Yunanistan'da yayımlandığını ekleyeyim.

Anadolu Kültür'ün 'Adalet Atlası' podcast serisi ile söyleşilerin kitabını yapan Hazal Özvarış ve bir türlü yaşlanmayan yazarımız Murathan Mungan
Akbank da beni çağırmadı
Gonzo Haber Ajansı'ndan muhabirim Doğan Akın'ın aktardığına göre Akbank, çarşamba akşamı kutladığı 75. kuruluş yıl dönümünde tam 250 ışıklandırılmış drone ile gökyüzüne Türkiye haritası çizmiş.
Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer ve Genel Müdür Hakan Binbaşgil'in kırmızı halılardan geçirerek ağırladığı davetliler arasında, hepsinden ünlü olmama rağmen ben niye yoktum acaba? 75 yıllık tecrübe de atlayabiliyor demek ki!

Benden 2 yaş genç olan Akbank, 75. yaşına gökyüzüne ışıklarla çizilmiş Türkiye haritası ile girdi
(Foto: Gonzo Haber Ajansı)
Tarihimden yapraklar
Hoş geldin 102
Fotoğrafta, arkadaşlarıyla birlikte gördüğünüz Prof. Dr. Nermin Adadan Unat, beni Ankara Üniversitesi SBF BYYO'ya kabul eden 1978 yılındaki asistanlık jürisinin başkanıydı. Hiç unutmam, sonucu bana telefonla haber vermiş ve "Eryılmaz, çok da parlak değildin ama öteki jüri üyeleri seni o kadar beğendiler ki oy birliği ile kabul ettik" demişti.
Sevgili hocam, bu ay 40'ıncı Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nın "Onur Yazarı" oldu. Birkaç gün önce de 102. yaşına girdi.
Hocaların hocası Prof. Dr. Nermin Abadan Unat (sağda), dostlarıyla...
***

Diziler bir türlü düzelmiyor
Geçen hafta, heyecanla Kızılcık Şerbeti'ni beklediğimi söylemiştim. Ama heyhat müthiş bir hayal kırıklığı oldu! Başrollerinde hastaların bulunduğu manasız bir dramaya dönüştü. İlk sezonda verilen mesajlar da bence bu yüzden havada kaldı.
Sadece o mu! Aynı durumu biraz daha az düşük düzeyde Ömer'de de yaşadık. Müthiş imalı güzel sahnelerin yanı sıra, sanki başka senarist gruplarının yazdığı tutarsızlıkları izledik.
Ömer'den bahsetmişken... Gerçekten büyük oyuncu olan, Kulüp'te de oynayan Gökçe Bahadır'dan söz etmek gerekiyor. Kadın tek başına oyunculuk şöleni gibi. İki dizide de performansı muhteşem.
Gökçe Bahadır, hem Ömer dizisinde hem de Kulüp'te mis gibi döktürüyor
Arkadaşım Nihal Yalçın'ın en iyi arkadaşı Berker Güven'in Üç Kız Kardeş dizisi de yeni sezonuna başladı. İstediğim kadar arkadaşlarım olsun, benim bu diziyi izlemem gerçekten zor. Sanki dizi ray değiştirmek istiyor ama bir türlü beceremiyor ve izlenmesi daha da güç oluyor.
O yüzden Berker Güven'in diziden değil, Cihangir'den bir fotoğrafını kullanmayı tercih ettim.

Berker Güven, Ayvalık'taki setten dönüşte,
#tarih Gürsel Göncü ile HomeRoom'un önünde
(Fotoğraf: Gonzo Tuğrul)
Sonunda keşfedildi
Hazır, mahallenin gençlerinden bahsetmişken, bir de Vedat Özkan'dan söz etmek isterim. Bu cuma akşamı, Arka Sokaklar'da konuk oyuncu olarak boy gösterecek.
HomeRoom'da Yıldırım Türker ve benim karşımda mahcup mahcup oturuyordu ama belli ki ondan iyi bir film noir jönü çıkacak.
Benden duymuş olmayın, biz editörüm Gözde Yel ile bu yazıyı kaleme alırken, yanda oturan Kamuran Süner de içinde Vedat Özkan'ın da olacağı bir senaryo yazıyor.
Vedat Özkan, Tuğrul Eryılmaz, Yıldırım Türker, HomeRoom'da
Sıkça sorulan sorular ve cheap shots
* Hayır, aşağıda gördüğünüz davetiye bana gelmedi. Kuruluşlarında çok yardımcı olduğum halde BirGün gazetesi, Beyoğlu'ndaki yeni mekânının açılış partisine, herhalde anarko-marksist olduğum için, beni çağırmadı! Çağırsalardı da gider miydim emin değilim.
BirGün'ün bana gelmeyen davetiyesi, Gonzo Haber Ajansı'ndan muhabirlerime gelmiş
* Atatürk filmi daha gösterilmeden epey gürültü kopardı. Hayır, beni kimse gazetecilerin ağırlandığı özel gösterime davet etmedi. Atatürk'ü canlandıran Aras Bulut İynemli'nin film daha vizyona girmeden GSM operatörü reklamlarında boy göstermesi ağır Kemalistleri kızdırdı mı acaba? Kemalist sayılmam ama beni bile şaşırtı.
Atatürk filminin konuşulduğu şu günlerde İynemli'nin bir reklamla öne çıkması bence biraz tuhaf
Advertorial (!)
Mahallemizden çizer-ressam Ramize Erer, ikinci kişisel sergisi olan 'Ve Bir Gülüm Ben'i, Ankara'da Nev Galeri'de açtı. Ali Artun'un kurduğu galeri, Ankara'nın ilk ve en iyi galerilerinden haberiniz olsun. 11 Ekim'e kadar görün derim.
Ramize'nin sergisinde ağırlıklı olarak kadınlar ve kız çocukları, olanca kırılganlıkları ile resmedilmiş
Müzik önerisi
Bu haftanın müzik önerisi, mektep arkadaşım Prof. Dr. Ali Çiçekdağ'ın geçen pazar T24'te yayımlanan ünlü cover'lar yazısından... Janis Joplin söylüyor, Me and Bobby McGee...
Tuğrul Eryılmaz kimdir?
Tuğrul Eryılmaz, kendisini "sadece gazeteci" olarak tanımlıyor. Dünyayı etkileyen 1968 rüzgârı sırasında üniversiteye gitti. 1969 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni (Mülkiye) bitirdi. Bir süre Londra'da öğrenim gördükten sonra Türkiye'ye döndü.
Mülkiye'de yüksek lisans eğitiminin ardından Ankara'da TRT Haber Merkezi'nde gazeteciliğe başladı. Bir dönem Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'nda iletişim dersleri verdi. 12 Eylül 1980 darbesinin ardından üniversiteden ayrıldı.
İstanbul'da haftalık Nokta, Yeni Gündem, Tempo ve Sokak dergileriyle Cumhuriyet ve Yeni Asır İstanbul gazetelerinde çalıştı.
Ankara, Bahçeşehir, Bilgi, İzmir Ekonomi ve Kadir Has üniversitelerinin iletişim fakültelerinde gazetecilik dersleri verdi.
1996’daki kuruluşundan 2013 yılına dek yaklaşık 16 yıl Radikal İki’nin yayın yönetmenliğini yaptı. “Gazeteci olarak yaptıklarımın çok azından pişmanım. Neyse, ‘önemli’ bir köşe yazarıymışım gibi sizlerin sütunlarından çalmayayım. Bize güvenerek yazı gönderen herkese bol minnettarlık ve sevgiyle…” satırlarıyla Radikal İki'ye veda etti.
Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği'nden yargılanan gazeteciler arasında yer aldı; bu nedenle açılan davada 1 yıl 3 ay hapis ve 6 bin lira para cezasına çarptırıldı.
Sinema ve dizilerde senaryo ve kurgu danışmanlığı da yapan Eryılmaz, IPS İletişim Vakfı kurucusu ve Yönetim Kurulu üyesi. Rolling Stones ve Marianne Faithfull hayranı. Asya'nın dedesi.
|