06 Nisan 2019

Ginger Baker: Nabzı baterisinde atan büyük usta

Ginger, caz alt yapısı ile rock çalan bir davulcuydu

Eric Clapton ve Jack Bruce ile 1966-68 yıllarının Cream grubundaki davul tekniğindeki farklılığı ile dikkatleri çekti.

Psychedelic rock’ ın erken dönem ürünleriyle Cream, iki yılda 35 milyon albüm sattı. I Feel Free, White Room, Sunshine of Your Love adlı şarkıları Cream’in ve rock tarihinin unutulmazları arasına girdi. Bu ve diğer şarkılardaki davul soloları ile Ginger Baker hippiler ve rockerler arasında tanındı. 1968-69 yıllarında yine Eric Clapton’lı, Steve Winwood’lu kadrosuyla Blind Faith, 1993-94 yıllarında Jack Bruce ve blues gitaristi Garry Moore ile BBM adlı grubunda eşsizliğini gösterdi. Uzun ama heyecan verici emprovize soloları ile özgünlüğünü sergiledi.

Bill Frisell ve cazın son büyük basçısı Charlie Haden ile kurduğu trionun albümleri ile caz çalışmaları yaptı. Albümlerin adları Falling off The Roof ve Going Back Home.

The Graham Bond Organisation 1953-66 arasında çaldı.

2005 yılında Royal Albert hall de Cream orijinal kadrosuyla şahane konserler verdiler. Ginger Baker, davulda yine harikalar yarattı. Her zamanki gibi sol ayağıyla hi hat ve diğer ziller ile kendi davul soundunun orijinalitesiyle hayranlarını mest etti. İzleyiciler arasında Madonna’nın ilk kocası Sean Penn, aktör Jack Nicholson da vardı.

Aşağıdaki isimler Beware of Mr.Baker 2012 Belgesel filmine katkı vererek Ginger’ a hayranlıklarını, nasıl esin verici olduğunu, kendilerini hangi özellikleriyle etkilediğini, tevazuyla anlattılar:

Neil Peart ( Rush), Nick Mason (Pink Floyd), Steward Copeland (The Police), Charlie Watts (Rolling Stones), Johanny Rotten (Sex Pistols), Carlos Santana, Bill Ward (Black Sabbath), Chad Smith (Red Hot Chili Peppers),  Lars Ulrich (Metallica), Mickey Hart (Grateful Dead), Steve Winwod (Traffic), Simon Kirke (Free),  Sito de la parra (Canned Heat)    

Caz davulunun büyük isimleri Elvin Jones ve Art Blakey ile nefes kesici düet performansları yaptı. Hayatında en çok beğendiği en sevdiği arkadaşları ve davulun kahramanları olarak bu iki isme ilaveten yine caz davulcusu Max Roach’ı da sayar.

Cream yıllarında Ginger Baker’ın sololarında daha iyi ayırt edilen bir tını duyulurdu. Barok süslemeleri hatırlatan ince bir ara tınıydı. On yıllar sonra DVD’ler çıkınca dikkat ettim ki Ginger, davulunun küçük zillerine delikler açtırmış ve o deliklere oynak metal vida şeklinde aparatlar takmış. Bagetiyle zillere vururken zilin ana gövdesinden gelen sesten başka aynı anda duyulan süsü veren ikinci ses oymuş.

Ginger, caz alt yapısı ile rock çalan bir davulcuydu. Ama kendi döneminde de sonraki dönemlerde de özgünlüğünü muhafaza etmesinin ilk etkeni davulunda zillere farklı bir ayrıcalık verdi.

Cazda davulun ilk sayılacak üç isminden biri olan Max Roach’da gördüğümüz süslü tekniği ile Max Roach’ın rock müzikteki muadilidir diyebiliriz. Teknik ve tarz olarak benzerler ama daha çok müzikal ruh yakınlıkları onları birbirinin muadili yapıyor bence.

Afrikalı mahalli müzisyenlerin vurmalı çalgılarına karşı derin ilgi duydu. Bu ilgi çeşit olsun diye değildi, samimi ve içtendi. Üstelik salt ilgiyle ve dinlemeyle ya da yerinde, mahallinde izlemeyle yetinmedi. Nijeryalı müzisyen Afrobeat’in önde gelen ismi Fela Kuti ile albüm yaptı.

80 yaşına gelen Ginger, Güney Afrika’daki çiftliğinde cins atları ve köpekleriyle yaşamını sürdürüyor.

 

 

 

 

               

Yazarın Diğer Yazıları

100 Sene 100 Nesne: Cumhuriyete Nesnelerin Gözünden Bakmak

100 Sene 100 Nesne mamulü ve Kültür Hane mütekabiliyeti denklik bağlamında birbirine yakışmış

Yapay zekâ ile sanat ve müzik

Yapay zekânın egemenliği, romantizmin sonu olacak ya da başka bir tür romantizm yaratacak. Fakat bu yeni romantizmin duygulanımı, organik zekânın yerini alabilecek mi?

Anımsanan hatıralar ve siyasi belleğin tahkimatı

Yazar Recep Tatar, gönüllerde cürmünden fazla yer kaplayacak bu kitabıyla şimdi bir kapı araladı...