18 Haziran 2024

TÜBİSAD Başkanı Tombalak: Beyin göçünden çok, şirket göçü önemli

"Beyin Göçü" değil "Şirket Göçü" önemli. Bugün ABD'deki büyük firmaların CEO'ları Hintli ve iş birliği yaparken de kendi ülkelerinin insanları ya da firmalarına öncelik veriyor

Türkiye’nin GSMH’si içinde 2023 yılında ihracat gelirleri 256 milyar $ olurken, turizm gelirleri 54,3 milyar $ olarak gerçekleşti. 2023 bütçesi sonuçlarına bakarsak; Türkiye'nin merkezi yönetim bütçe gelirleri 2023'te 2022 yılına göre yüzde 86,1 artarak 5,2 trilyon lira, giderleri de yüzde 123,8 yükselerek 6,6 trilyon lira olarak gerçekleşti. Dolayısıyla 2023'te merkezi yönetim bütçesi açığı, 1,4 trilyon lira olarak gerçekleşti.

Bu açık yıllardır sürüyor. Turizm ve ihracat gibi gelir getiren kalemlerdeki durumumuz belli bir düzeye ulaştı. Daha yukarı çıkması zor. Ama elimizde açığı kapatacak çok daha önemli bir sektör var. Bilişim teknolojileri ve iletişim teknolojileri Türkiye’nin ilerlemesi ve geleceği için en önemli sektördür. Bir yandan kendisi gelir üretirken, diğer yandan kendi dışındaki tüm sektörlerin altyapısı olarak, onlara da güç ve verimlilik sağlamaktadır.

Bunu örnekleyelim, haziran 2020'de 1,8 milyar $'a Zynga'ya satılan Peak Games, 2015'de 600 milyon $'a satılan YemekSepeti.com, 2022'de 11,8 milyar $'lık değere ulaşan Getir.com ve 2021'de 16,5 milyar $'lık değere ulaşan Trendyol.

Fikir vermesi için not edelim; 311,75 TL'lik hisse değeri üzerinden 91 yıllık havacılık firmamız THY'nin borsa değeri aşağıda yukarı 13+ milyar $ civarında.

Tekrar başa dönersek bilgi teknolojileri ve iletişim sektörü, Türkiye'nin önündeki en büyük seçenek.

Bu konuyu 10 gün kadar önce Bilgi Teknolojileri ve İletişim Sektöne ait verileri raporlayan TÜBİSAD (Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği) Başkanı Mehmet Ali Tombalak ile konuştuk.

Bu sene dolar bazında yükseliş gösteren analizde, ilgi çekici bir konu da Bilgi Teknolojilerinin ilk defa iletişim (yani telekomünikasyon) gelirlerini geçmiş olması. Bu 13 yıldır yayınlanan rapor açısından bir ilk.

Tombalak'ın anlattıklarını videodan izleyebilirsiniz. Ama işaret ettiği birkaç konuya değinelim;

  • "Beyin Göçü" değil "Şirket Göçü" önemli. Bugün ABD'deki büyük firmaların CEO'ları Hintli ve iş birliği yaparken de kendi ülkelerinin insanları ya da firmalarına öncelik veriyorlar.
  • 353 GSYF varlığına rağmen, Bilgi teknolojilerinde yatırım ekosisteminin ölçek sorunu mevcut. Yatırımların çoğu startuplara yapılıyor ama az yatırımla çok daha önce gelir getirecek firmalar var. Yani ileri ve son aşama yatırımlarda yetersizlik Yatırımın çoğu startuplara yapılıyor.
  • Devletin yatırım ortamını destekleme rolü yeniden gözden geçirilmelidir.
  • Global çözümler üretememe, ürünleşememe, ölçeklenememe sorunları var
  • Tersine şirket göçü
  • Yabancı şirketlerin yatırım yapması için Türkiye cazip bir merkez haline getirilmelidir.
  • Türkiye’nin coğrafi konumu, Avrupa’nın geride seyrettiği ve teknoloji konusunda lider bir ülkesinin olmaması, Avrupa ve Ortadoğu pazarlarına hizmet verme potansiyelini artırmaktadır ve bunu değere dönüştürecek hukuki ve teknoloji altyapısının sağlanması
  • Servis ihracatının önü açılmalıdır.

Füsun Nebil Kimdir?

Füsun Sarp Nebil, İstanbul, Bakırköy'de doğdu. Eğitimini Çanakkale, İzmir ve İstanbul'da yaptı. Evli, 2 çocuk sahibidir. Denizcilik meraklısıdır (amatör kaptan).

Master derecesini Istanbul Teknik Üniversitesi Nükleer Yüksek Mühendisliği bölümünden aldı (Şimdi Enerji Enstitüsü). THY, Nasas Alüminyum Fabrikası ve Alemdar Holding Grubunda çeşitli görevlerde bulundu.

1997 Türkiye'nin ilk ISP'lerinden Alnet'in Genel Müdürlüğüne getirildi. 1999 yılında turk-internet.com'un da dahil olduğu çeşitli siteleri yayınlayan Intervizyon Ltd. şirketini kurdu. Şirket halen Kadinvizyon.com gibi başka siteleri de yönetmektedir.

1998 - 2011 arasında Ulaştırma Bakanlığı tarafından kurulan İnternet Kurulu üyeliği yaptı. Devletin özel sektörü aldığı çeşitli komisyonlarda çalıştı. 2016'dan beri TOBB Telekom Meclisi üyesidir.

Nebil, Eylül 2001 yılında Birleşmis Milletler tarafından Türkiye'den seçilen başarılı iş kadınları arasında yer aldı (UNECE INCLUDES 9 TURKISH BUSINESSWOMEN ON ITS LIST).

2010-2013 arasında Türkiye Dijital Oyun Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.

2011 - 2015 arasında 4 yıl Eutelsat Avrupa TV Ödüllerinde Jüri Üyeliği görevi aldı.

Türkiye İhracatçılar Merkezi dahil, çeşitli projelerde "Bilişim ve İletişim Sistemleri Danışmanlığı" vermektedir. Konusuyla ilgili olarak TV programlarına ya da konferanslara katılarak, konuşma yapmaktadır. Yazıları internet üzerinden turk-internet.com sitesinin yanısıra, yetkinreport.com, bilisimdergisi.org.tr, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Dergisi, 21.Yüzyıl Türkiye Enstitüsü, Güncel Hukuk Dergisi, Ankara Baro Dergisi, journo.com, Tüketiciler Birliği Etikett gibi çeşitli ortamlarda yayımlanıyor.

2014 yılından beri T24'te yazıyor.

Türk Telekom ve Turkcell konusunda araştırmaları ve uzmanlığı var. 2018 nisan ayında "Bitcoin ve Kripto Paralar" isimli ilk kitabı yayınlandı.

Detaylı bilgi için https://wiki-turk.com/fusun-sarp-nebil/ adresine bakabilirsiniz.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Ağustos 2024'te ülkemizin internet hızı, hâlâ dünya ortalamasının bile altında

Dünyanın en yüksek mobil hızının ancak yüzde 11,6'sına ve en hızlı sabit hızının ancak yüzde 14,4'üne sahibiz. Durum o kadar kötü ki sadece en yüksek hızın küçük bir bölümüne sahip değil aynı zamanda hem mobilde hem de sabitte dünya ortalamasının bile hayli altındayız

İnternet gözetleme şirketi Sandvine, 56 'demokratik olmayan' ülkeyi terk edeceğini açıkladı

Otoriter ülkelerin interneti sansürlemesine ve vatandaşlarını gözetlemesine olanak tanıyan gözetleme yazılımlarının üreticisi olan Kanadalı firma, artık "demokrasiler için bir teknoloji çözüm lideri" olmak istediğini söylüyor

Elon Musk, Ramazan Kadirov'un CyberTruck'ını kapattı mı?

Elektrikli araçlar uzaktan kapatılabilir mi?

"
"