15 Eylül 2019

Yeni tiyatro sezonu başlıyor: İşte seyirciyi bekleyen oyunlar

Tiyatromuzda yeni bir sezona girerken tiyatro ekipleri de çalışmalarını hızlandırdı. Özellikle İstanbul'da pek çok ekip seyircisiyle buluşmak için gün sayarken, sizler için seçtiğimiz birkaç oyunu ilginize sunmak istedik

Geçen sezon seyircisine Lars von Trier'in kendi deyimiyle en iyi filmi olan Dogville ile sürpriz yapan Versus, yeni sezonda da Kayhan Berkin yönetmenliğinde yeni bir projeye hazırlanıyor. Berkin'in Lev Tolstoy'dan uyarladığı tek kişilik metni "Kreutzer Sonat", Ekim ayında Ahmet Rıfat Şungar'ın oyunculuğu ile seyirci ile buluşacak. Kayhan Berkin'in Woyzeck oyunundaki başarılı rejisini düşünürsek heyecanlanmamak elde değil!


Kayhan Berkin

Moda Sahnesi ise Margueritte Duras'nın "Yeni Bir Şarkı"sı için son hazırlıklarını sürdürüyor. Yeni Bir Şarkı'da Melis Birkan ve Caner Cindoruk'u izleyeceğiz. Oyunun yönetmeni ise Kemal Aydoğan. Çeviri Murat Erşen'e ait. Işık tasarımı İrfan Varlı'ya, kostüm tasarımı Gamze Saraçoğlu'na, sahne tasarımı Bengi Günay'a emanet edilmiş. Moda Sahnesi oyunun prömiyerini 21 Eylül olarak belirlemiş. Kanımca seyircilerin izleme listesinde boş geçmeyeceği bir yapım geliyor. Moda Sahnesi'nde gerçekleşen seminerleri de takip etmekte fayda var.

Son yıllarda öne çıkan oyun yazarlarımızdan Murat Mahmutyazıcıoğlu'dan da haber var. "Sen İstanbul'dan Daha Güzelsin", "Kader Can" gibi metinleriyle başarısına başarı katan Mahmutyazıcıoğlu, yeni sezonda Jest Tiyatro ekibi ile "Sevmekten Öldü Desinler" diyor. Ebru Kara'nın rejisi ile izleyeceğimiz metin, Ekim ayında başlıyor. "Evden çıktın yolu buldun, acını sinene basarken yine de dertleri cebine koydun". Oyun tanıtımında yer alan bu cümleler ile oyunculardan da bahsetmek isterim: Hakan Bilgin, Hande Subaşı, Bülent Alkış, Serdar Yeğin, Canan Atalay, Ceren Taşçı. Oyunda söz ve beste ise Burçak Çöllü'ye ait. Bize Gönül, Mustafa, Hamdi, Sevda, Ahmet'in hayallerini anlatacaklar.


Murat Mahmutyazıcıoğlu

Agatha Christie'den Ahmet Ümit'e…

Tiyatro Ak'la Kara, büyük bir sürprizle yeni sezona hazırlanıyor. Geçtiğimiz sezon "Radyatro Show" ile sahne üstünde beş oyuncuyla kırk karakteri canlandırdılar. Jules Verne'nin "Seksen Günde Dünya Gezisi"ni bize yaşattılar. Ekip, bu sefer de Agatha Christie'nin "On Küçük Zenci"si ile sezona başlıyor. Savaş Özdural'ın çeviri ve uyarlamasını yaptığı metin; Burak Karaman rejisiyle sahnelenecek. Ediz Hun, Pelin Turancı, Fatih Gülnar, Oya İnci, Cengiz Eşiyok, Ilgın Angın, Berke Üsdiken, Ali İl, Özdemir Çiftçioğlu gibi oyuncuları izleme şansını seyircisine sunmuş olacak. Ak'la Kara'nın bu sezonki hamlesi de merak uyandırıyor.


Nedim Saban

Geçen sezon repertuarına "Süper İyi Günler" gibi bir eseri katmış olan Tiyatro Kare ise yeni sezonda yine iddialı. Nedim Saban'ın bu sezonki seçimi bir roman uyarlaması olan "Beyoğlu'nun En Güzel Abisi". Romanın yazarı olan Ahmet Ümit, Tiyatro Kare ile çalışmalarına başladı. Edebiyattaki kült karakter "Komiser Nevzat" sahne için gün sayarken söylemek gerekir ki Nevzat'ı Nuri Gökaşan oynayacak. "Yılbaşı için kimseye söz vermeyin" diyerek duyuruyu yaptılar bile… Bize de merakla bu uyarlamayı beklemek düşüyor.

REST Tiyatro sezona "Tüccarlar" ile merhaba diyor. Joel Pommerat'ın yazdığı, Ayberk Erkay'ın çevirdiği, Ragıp Ertuğrul'un yönettiği Tüccarlar'ı Zeynep Erkekli'nin oyunculuğu ile izleyeceğiz. Geride bıraktığımız sezonda Milan Kundera'dan Jaques ile Efendisi'ni kalabalık bir ekiple sahneye taşıyan Rest, "İnsan evladı bilebilir mi hiç nereye gittiğini?" demişti. Yeni sezon çalışmalarını hızlandıran Rest'i görmek gerek.

Lütfen sahne arkasındakileri unutmayın!

Oyun Atölyesi'nin işlerinden "Daha İyi Günlerimiz Olmuştu" ilk olarak afişi ile dikkatimi çekti. Ethem Onur Bilgiç'in afiş tasarımını yaptığı oyunun yazarı Szabolcs Hajdu, çeviren Aslı Sarıoğlu Nagy, yöneten ise Muharrem Özcan. Oyunun dekor tasarımını Gamze Kuş, müziğini Tolga Çebi, ışık tasarımını Kemal Yiğitcan, müziğini ise Tolga Çebi üstlenmiş. Ekim'de perde diyecek olan "Daha İyi Günlerimiz Olmuştu"nun oyuncu kadrosunda Tuna Kırlı, İpek Türktan Kaynak, Tolga İskit, Pınar Çağlar Gençtürk, Sena Başdoğan, Berke Karabıyık ve Laçin Dirikolu yer alıyor.

Yukarıda sıraladığımız bu yapımların yanı sıra birçok ekip duyurusunu henüz ya yapmadı ya da yapmaya yeni başlıyor. Gelişmeleri takip ettikçe sizlerle paylaşmak için şimdiden çok heyecanlanıyorum. Geçtiğimiz sezon başlayıp 2019-2020 sezonunda da devam edecek olan çok oyun var ama bunların hepsi başka bir dosya konusu.

Tüm bu yapımlar yeni sezonda ilk dikkatimi çeken oyunlar. Bahsi geçen isimler dışında, bir oyunun yapımında emeği geçen herkesi de tek tek anmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Ancak sayfa, bir künye sayfasına dönmesin, lütfen oyun izlemeye gittiğinizde sahne arkasında, masa başında iş yapanları da makyajdan kostüme, dekordan dramaturjiye, çeviriden ışığa, afiş tasarımına ve sese kadar her oyunda pek çok kişinin çalıştığını da unutmayın!..

Yazarın Diğer Yazıları

Diyalog karmaşası: Yeterince dinlersen anlaşılır!

Biraderler Yapım, sezon ortasına "Anlaşılmaz Konuşmalar" ile yeni bir giriş yaptı. Andrew Bovell'in yazdığı metnin çevirisi Ekin Tunçay Turan'a ait. Ali Altuğ'un yönettiği oyunun yönetmen yardımcıları ise Melissa Benice ve Jehat Kaplan.

Herkesin bir orijinal günahı var, kimininki katil olmak!

Gestus’un yeni yapımı olan 'Orijinal Günahlar', dört farklı karakter gözünden seyirciyi hâkim konumuna yerleştirerek bir anlatı sunuyor

İyilik mutlaka kazanır ve Ağaçlar Ayakta Ölür

Tiyatrokare'nin prömiyerini Profilo'da gerçekleştirdiği "Ağaçlar Ayakta Ölür" sezonun ortasına hızlı bir giriş yaptı