16 Mayıs 2025

Bütçede haberleşme giderleri

Bazı haber ajanslarına ayrılan milyarlık kamu kaynaklarına bakıldığında, bağımsız gazeteciliğin bunca güç koşullarda ayakta kalabilmesinin gerçek bir mucize olduğu da bir kez daha görülüyor

Bütçe gerçekleşme verileri, daha doğrusu nisan ayı, aylık mali istatistik verileri açıklandı.  Hazine ve Maliye Bakanlığı sitesini açtığınızda, Bakan Mehmet Şimşek’in tasarruf tedbirlerine ilişkin talimatını içeren bir haber duyurusu görülüyor.

O duyuru, eğer detay okumak isterseniz, sizi ilgili AA haberine yönlendiriyor. Kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına yönelik talimatı kapsamında, duyurulmuş tasarruf tedbirlerinin denetiminin yapıldığı belirtilerek, 2024 yılında 145 kamu idaresinde yapılan denetimde, tasarruf tedbirlerine aykırı 2160 adet işlem saptandığı kaydediliyor. Keşke bir de bu işlemlerin bütçedeki karşılığı, maliyetine dair bir veri olsaydı. O zaman daha anlamlı olurdu.

Maliye’nin AA üzerinden yaptığı duyuruya göre, bu sene de 157 kamu idaresinde denetim planlanıyor. Yılın yarısı geçti sayılır. Bu seneki aykırılıkların işlem bazında ve maliyetine dair bulgular seti kamuoyuyla paylaşılmalı ki, tasarruf tedbirlerinin anlamlı sonuç üretip üretmediğini anlayalım.

Önemsenen politika ve uygulama haberlerini AA üzerinden veren Maliye’nin haberleşme giderlerine bakayım dedim. Daha doğrusu, öncelikle, tasarruf tedbirlerine konu bazı harcama kalemlerindeki genel seyri gözden geçirdim.

Temsil harcamaları düşmüş

Mesela, sıklıkla baktığımız ve genellikle hep artış trendi görerek eleştirdiğimiz “temsil ve tanıtma” giderlerindeki dört aylık gerçekleşme, geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında düşmüş görünüyor.

2024 yılının ocak-nisan döneminde, toplam yaklaşık 887 milyon TL olan temsil ve tanıtma giderleri, bu yılın ilk dört ayında 267,6 milyon TL olarak gerçekleşmiş. Buna karşılık “hava taşıtı kiralama” giderlerinde 85 milyon TL bir artış görünüyor. (Ancak bu büyüklüğü yorumlarken enflasyonu dikkate almak gerektiğini de not düşelim.)

20424 yılının ocak-nisan döneminde toplam yaklaşık 839 milyon TL olan hava taşıtı kiralama gideri, bu yılın ilk dört ayında 925,6 milyon TL’ye yükselmiş. Hava taşıtı kiralamasının içine her türlü kamu hizmet ve ihtiyacı dahil olduğu için, hangi birime, hangi yöneticiye veya hizmete ne kadar harcandığı bütçe verilerinden görünemiyor.

Haberleşme giderleri 10 kalem

2024/7 sayılı Tasarruf Tedbirleri ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nin kapsamında, haberleşme giderleri de yer alıyor. Genelgede ilgili bölümün girişi şöyle:

“Kamu kurum ve kuruluşlarının harcama yetkilileri, haberleşme giderlerini hizmet gerekleri ve teknolojik imkânlar çerçevesinde gözden geçirerek kaynakların verimli kullanılması hususunda sayı, tutar veya kullanım kısıtlamaları da dâhil gerekli her türlü tedbiri alacaklardır.”

Bütçede “haberleşme giderleri” ana başlığı altında 10 ayrı kalem yer alıyor:

Posta ve Telgraf Giderleri, Telefon Abonelik ve Kullanım Ücretleri, İnternet Erişimi Giderleri, Haberleşme Cihazları Ruhsat ve Kullanım Giderleri, Uydu Haberleşme Giderleri, Hat Kira Giderleri, Bilgiye Abonelik Giderleri, Elektronik Sertifika Giderleri, Haber Hizmeti Alım Giderleri, Diğer Haberleşme Giderleri.

* * *

Ajanslara ödenen ücretler

Analitik Bütçe Rehberi’ne göre; bu kalemler içindeki “haber hizmeti alım giderleri”, devletin haber alımı karşılığında “ajanslara ödenecek ücretler” olarak tanımlanıyor.

Buradan hareketle, devletin haberleşme giderleri ile bunun içindeki haber hizmeti alım giderlerine baktığımızda önemli sayılabilecek bir artış gözleniyor.

2024 yılının ocak-nisan döneminde “haberleşme giderleri” için 3 milyar 131 milyon 18 bin TL harcama yapılırken, bu yılın aynı döneminde yapılan harcama, 5 milyar 274 milyon 962 bin TL.

Bu artışa paralel olarak, “haber alım giderleri”nde de artış söz konusu.

2024 yılının ilk dört ayında toplam 3,1 milyar TL’lik (10 ayrı kalemden oluşan) haberleşme giderinin 546 milyon 574 bin TL’si “haber alım giderleri”ne ödenmiş.

2025 yılının ilk dört ayında da toplam 5,3 milyar TL’lik haberleşme giderinin 986 milyon TL’si “haber hizmeti alım giderleri”ne ayrılmış.

Bu verileri, bakılacak perspektife göre farklı biçimlerde yorumlamak mümkün. Haberin pahalı bir uğraş olduğundan, ajansçılığın yatırım gerektiren maliyetli bir alan oluşuna, devletin ajanslarla ilişkisinden, bu sahada tasarruf yapmanın güçlüğüne kadar.

Ve elbette bütçeden AA başta olmak üzere bazı haber ajanslarına ayrılan milyarlık kamu kaynaklarına bakıldığında, bağımsız gazeteciliğin bunca güç koşullarda ayakta kalabilmesinin gerçek bir mucize olduğu da bir kez daha görülüyor.

Çiğdem Toker kimdir?

Çiğdem Toker, Diyarbakır'da doğdu. Denizli Lisesi'nden mezun oldu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Gazeteciliğe üniversite öğrencisiyken Anka Ajansı'nda başladı. Günaydın, Ankara Ulus gazetelerinde, Nokta dergisinde stajlar yaptı.

Anadolu Ajansı'nın sınavlarını (1988) kazanarak, adliye, Devlet Güvenlik mahkemeleri (DGM), yüksek yargı muhabiri olarak çalıştı. 1990- 1993 yıllarında haftalık Ekonomik Panorama dergisinde; sonrasında da kesintisiz 15 yıl Hürriyet Gazetesi Ankara Bürosu'nda ekonomi muhabiri olarak görev yaptı. Burada maliye, vergi, özelleştirme, enerji, rekabet politikalarını izledi. 1994 ve 2001 ekonomik krizlerini, IMF ile ilişkileri, kriz kapsamında çıkarılan kanunların TBMM'deki yasama süreçlerini haberleştirdi. Çeşitli ülkelerde Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası toplantıları muhabir olarak takip etti.

Habertürk gazetesinin ilk Ankara temsilcisi olarak gazetenin Ankara bürosunu kurdu. İstifa ederek ayrıldı. İnternet gazetesi T24'ün ilk yayınlarında OECD'nin "Futbolda Kara Para Aklama" raporunu konu alan dizi yazısıyla yer aldı. Köşe yazarı ve Ankara Temsilcisi olarak çalıştığı Akşam gazetesinden, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) el koyma sürecinde kendi isteğiyle ayrıldı.

2013- 2018 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Gazetenin sahibi konumundaki Cumhuriyet Vakfı yönetimi değiştikten sonra kendi isteğiyle ayrıldı. 2018'de katıldığı Sözcü gazetesindeki yazılarına 2022 Kasım ayında 'küçülme' gerekçesiyle son verildi. Fox TV kanalında yayımlanan "Orta Sayfa" adlı haber programında yorumcu olarak yer alıyor.

Eleştirel finans haberciliği olarak da tanımlanan yazıları hakkında kimileri astronomik, çok sayıda manevi tazminat davası açıldı. Konusu bir imar haberi olan yazısı hakkında hapis cezası istemiyle yargılandı. Kamu ihaleleri ve şirketleri konu alan çok sayıda yazısı da Sulh Ceza hâkimlikleri kararlarıyla erişime engellendi.

Kitapları

- Adım da Benimle Beraber Büyüdü- Abdüllatif Şener, Doğan Kitap, 2008

- "Türkiye'de Sağlıkta Kamu Özel Ortaklığı - Şehir Hastaneleri" kitabına makale katkısı, İletişim Yayınları, 2018

- Kamu İhalelerinde Olağan İşler - Tekin Yayınevi, 2019

Ödülleri

- İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi "En Başarılı İktisat Muhabiri Ödülü" (1995)

- Sabah Gazetesi "Muammer Yaşar Bostancı Haber Yarışması Büyük Ödülü" (1997)

- Türkiye Ziraat Odaları Birliği "Basında Tarım Ödülü" (2000)

- Milliyet Gazetesi "Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü" – "Taksiyarhis'in Zehra Teyzesi" başlıklı röportaj (2001)

- Türkiye Gazeteciler Cemiyeti- TGC "Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü" |"Evcil'in Dönüşü" dosyası – (2005)

- European Press Prize "The Mystery of the Secret Funds" – "Yorumcu Ödülü"nde kısa liste (2015)

- Halkevleri "Basın Ödülü" (2016)

- Uluslararası Şeffaflık Derneği Ödülü (2016)

- İstanbul Tabip Odası "Basında Sağlık Ödülü" (2016, 2018 ve 2019)

- TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi "Emre Madran Koruma Ödülü" (2017 ve 2019)

- Eskişehir - Bilecik Tabip Odası "Halk Sağlığı Ödülü" (2017)

- ÇGD "Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü" (2017)

- ÇGD Bursa Şubesi "Meslekte Dayanışma Ödülü" (2018)

- Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü "Uluslararası Cesaret Ödülü - Kısa liste" (2018)

- Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü – "Kamu İhalelerinde 21/b Usulü" dosyası- (2018)

- Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği "Önder Kadınlar Ödülü" (2019)

- Rekabet Derneği "Adil Rekabete Katkı Ödülü" (2019)

- TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası "Hasan Balıkçı Onur Ödülü" (2020)

- Halkevleri Dayanışma Ödülü (2020)

- Ankara Tabip Odası – "Şehir hastanelerinin ekonomi politiğini tüm gerçekliğiyle ortaya koyarak kamuya ve sağlık çalışanlarına etkilerini görünür kılan haberleri" nedeniyle (2021)

- TMMOB Şehir Plancıları Odası - Kent Planlama Basın Ödülü (2021)

- İzmir Gazeteciler Cemiyeti "Hasan Tahsin Basın Özgürlüğü Ödülü" (2021)

- SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği "Yılın Kadınları" Ödülü (2021)

- Alanya Gazeteciler Cemiyeti - Ulusal Basında Yılın Gazetecisi Ödülü (2021)

 

Yazarın Diğer Yazıları

Zeytin ağaçları ve şirketokrasi

TBMM’ye sunulan enerji alanındaki kanun teklifinin Komisyon’da hızlı biçimde tamamlanmasının ardından Genel Kurul’a da hızlıca inip yasalaşması bekleniyor. Bu süratin sebebinin ise santralları işleten şirketlerden birinin Bakanlığa “Eğer bu yasa çıkmazsa, yaptığımız yatırım nedeniyle yeterince zarara girdik. Böyle devam edemeyiz. Üretimi durdurmak durumunda kalırız” mesajının etkili olduğu da TBMM kulislerinde dün konuşuluyordu

Zeytinlikleri yok etmek kamu yararıymış

TBMM’ye sunulan enerji alanındaki torba kanunun 11. maddesi, zeytinlik alanların kömür santrallarına fedasını anlatıyor. Kömüre dayalı termik santralların yaptığı üretimin, arz güvenliğini sağladığı, doğalgaza bağımlılığı azalttığı, cari açığı düşürdüğü ve ekonomik bağımsızlığı güçlendirdiği ifade ediliyor. Kesilecek ve yok edilecek zeytinliklerin, zeytin ve zeytinyağı rekoltesini ne kadar düşüreceği, ihracatı ne kadar eksilteceği, iç pazarı nasıl etkileyeceğine dair veriler bulunmuyor

‘Program çalışıyor’ ezberi sıkmadı mı?

Tutuklamanın peşin ceza olarak uygulandığı, seçilmişlerin cezaevinde tutulduğu, yüzbinlerce vatandaş oyunun hiçe sayılarak yönetimlerin aritmetik çoğunlukla ele geçirildiği bir ülkede Hazine’yi ve Maliye’yi yönetiyor Mehmet Şimşek. Seçmen iradesinin gasp edildiği, yolsuzlukların sorgulanıp denetlenmesinin 2019 öncesine uzanamadığı bir ülkede ihale mevzuatında reformdan söz ediyor bir de

"
"