19 Mayıs 2019

Makarna siyaseti yetti, ‘Garson bira getir!’

Christophe De Graef, beyefendi garsonumuzun adı. Haftada 3 gün garson olarak çalışıyor. Çok varlıklı, iyi eğitimli, yakışıklı. 4 dil konuşuyor. Sonra…

Kilise ve ve Belediye binasının olduğu Orta Çağ meydanına ulaştığınızda ilk önce her yeri kaplayan kahvehaneler dikkatinizi çekecek. Sonra da o kahveleri dolduran rengarenk, güleryüzlü ve mutlu, dünyanın her yerinden gelen yüzlerce insan… Hele de güneşli bir akşam üstü ise değmeyin keyfinize!. 

Hemen sağa kıvrılıp eski postahaneye doğru uzanan dar alışveriş caddesine dalacaksınız. Birbirine yaslanmış kesme taş ve kırmızı tuğla harika binalar peşi sıra Johny Flamingo adlı hamburgeciye ulaşacaksınız. Hiç düşünmeden dalın içeriye! Rezervasyonunuz yoksa sıkıntı olabilir ama Burcu Karaaslan mutlaka size bir küçük masa önerecektir.

Belçika’nın Diest kentindesiniz. Artık, sıradan insanların sıradışı hayatlar yaşadığı medeniyetin tam da göbeğindesiniz. Etrafınızı bir gözleyin. Koning Albertstraat 59 numaradaki bu mekan, size tokat gibi bir hayat dersi verecek. Mesele, yiyecek içecekten ziyade aklınızın zor alacağı bir gerçek ile mantığınız ve yaşadığınız kaosun içinden size görünecek.  

Upuzun boylu, güleryüzlü, 50’li yaşlarını çoktan geçmiş bir garson sipariş için size gelecek. Son derece nazik bir şekilde yiyecek ve içecek siparişlerinizi adisyona geçecek. Hızlıca başlayacak servis. Tek elindeki tepsiyi onca kalabalığın içinde titretmeden getirip içeceklerinizi bardaklarınıza döküp bir de teşekkür edecek.

Nesi var bunun şimdi diyeceksiniz değil mi?! Hani bir reklam vardı: “… Arkadan kuzu dolması, makarnaya sıra gelinceeeee… Garson Ece getir. Garson Ece getir. Afiyet olsun!..”

Garsonluktan “Başkan”lığa…

Christophe De Graef, beyefendi garsonumuzun adı. Haftada 3 gün bu mekanda garson olarak çalışıyor. Çok varlıklı, iyi eğitimli, yakışıklı. 4 dil konuşuyor. Liberal Parti’de yıllardır üst düzey siyaset yapıyor. Kimsenin pek umurunda değilken o sadece işini yapıyor. Bir gün televizyonda röportajı bile yayınlanıyor. Herkesin tanıdığı ve selamlaştığı biri…

Sonra seçimler geliyor ve Belediye Başkanı seçiliyor. Ama o Johny Flamingo’da haftada 3 gün garsonluk yapmaya devam ediyor!..

Tanışıyoruz. Ben ona defilelerden resimlerimi, o ise bana, o gün resmi kurdelası üzerinde olduğu halde son kıydığı nikahın resmini gösteriyor.

Sokaklar tertemiz, Şehir kimliğini koruyor.

Siz hala belediye başkanlığı seçimi diye debelenirken Üsküdar’da at değil merkepler eşeleniyor!

Haydi bir daha! Makarnaya karnımız tok. Garson bira getir, garson bira getir… Afiyet olsun!..

Yazarın Diğer Yazıları

Bıçak sırtı

Eli bıçaklı genç, "Ben burada doğdum" diyerek siyah kepini başından çıkarıp yere attıktan sonra, "Bak, Alman polisine göre ben Schwarzkopf ('Karakafa'yım) bu yüzden bıçak taşıyorum" diyor

Çakma Şanel

Uğurkan Erez'in tabiriyle, giymeyin Kardeşim! Kumaşa göre model olur, modele göre kumaş olmaz derler ya, sağdan soldan bulduğunuz o polyester karışımı taklit dokulardan vazgeçin!..

Gladyatör

Tüm ömrünü arşiv ve sanata vakfetmiş Sanat Güneşi’nin mirası bağışlanmıştı TEV ve Mehmetçik vakıflarına… Bir de baktık ki iki yıllık mahkeme sonucu elde avuçta kalan Fatih Ürek ve Kuşum Aydın üzerinde Star TV ekranlarında!..