Epey önce kulağıma gelmişti ama inanmamıştım. Sonra bir hafta kadar önce Cumhuriyet’te genç bir meslektaşım, Leyla Kılıç haberleştirdi. Duyduğum doğruymuş…
Çok kısa bir özet: Tekirdağ’a yolunuz düştüyse ya da yolunuz Tekirdağ’dan geçtiyse kıyı boyunca uzanan parkı süsleyen heykelleri görmüşsünüzdür. Tekirdağ’ın içine dalıp, parklarda, küçük meydanlarda dolansaydınız yine heykeller görecektiniz.
Son seçimde Trakya’da AKP’nin kazandığı az sayıdaki belediyelerden biri olan, Tekirdağ merkez ilçede, resmi adıyla Süleymanpaşa Belediyesi’nde, Belediye Meclisi kararıyla kenti süsleyen o heykeller satışa çıkarılıyor.
Hem de açık artırma ile… Yani halk ağzında haraç mezat denen yöntemle.
Eğer daha önce duymadıysanız büyük olasılıkla inanmadınız.
Kanıtını sunayım. Hem de Süleymanpaşa Belediyesi'nin resmi facebook sayfasından…
31 Mart yerel seçimlerinde Tekirdağ merkez ilçenin Süleymanpaşa Belediye Başkanlığı'na seçilen Cüneyt Yüksel, heykellerin satış kararının alındığı Belediye Meclisi toplantısında şöyle konuştu:
"…Biz sanata veya heykele karşı değiliz. İlçemizde Süleyman Paşa heykeli yapılması önergesini meclise biz sunduk. Bir anlamı var mı? Var. Kitabesinde gelecek kuşakların okuyup öğreneceği, Süleyman Paşa’yı tanıtan bilgiler var mı? Var. Şehrimizdeki diğer heykeller için bunları söylemek mümkün değil. (…) Biz seçim çalışmalarımız sırasında da toplumumuzun çok çok büyük kısmının ne idüğü belirsiz bu heykellere karşı olduğunu teşhis ettik."
Aynı toplantıda AK Parti Grup Başkan Vekili Şenol Karaküçük de sanat üstüne yüksek fikirlerini belirtti ve söz konusu heykellerin "toplumun örf ve geleneklerine ters olduğunu" söyledi. MHP’li üyeler de AKP’li kankalarına destek verince oy çokluğu ile heykellerin satışına karar verildi.
Açık artırma günü henüz belli değil. Sanırım yakında Tekirdağ ilçe merkezi "ne idüğü belirsiz" heykellerden arındırılacak…
* * *
Birkaç yıl önce, Cumhuriyet’te çalıştığım günlerde Tekirdağ’a gittim ve o zamanki belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’ın kentte yapıp ettiklerini gezip gözledim ve bir röportaj yayınladım. Röportajın başlığı "Bir çocuk cenneti: Tekirdağ" idi.
Gerçekten de Başkan Eşkinat kenti bir çocuk cennetine çevirmişti. Çocuk yuvasından, danışma merkezine, bilgisayar eğitiminden, başta yelkencilik olmak üzere çok kapsamlı spor olanaklarına, konser ve tiyatro gösterilerine kadar alkışlanası bir çocuk cennetine.
Röportaj yayımlandıktan sonra hayıflandım. Çocuklar için yapılanları sayıp dökmekten kenti süsleyen heykellere değinmeyi unutmuştum. Kendime kızdım.
Kızdım çünkü, Tekirdağ’da her yıl bir heykel sempozyumu yapılıyor, heykeltıraş Nermin Sözel’in küratörlüğünde Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından gelen heykeltıraşlar kendi eserlerini yontuyor ve sembolik bir bedel karşılığı kente armağan ediyorlardı. Tekirdağ üstüne röportaj yapıp kenti süsleyen bu heykellerden söz etmemek benim kusurumdu.
* * *
Tekirdağ’ın büyükşehir belediyesini 31 Mart’ta CHP kazandı ve Kadir Albayrak ikinci kez başkan seçildi.
Bakalım Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi "ne idüğü belirsiz heykelleri" açık artırmada satın alıp yeniden kente armağan edecek ve Tekirdağ’ı heykellerini satan kent utancından kurtaracak mı?
İzleyeceğiz ve göreceğiz…
* * *
"Ülkenin bunca derdi varken, bu kadar yakıcı günlerden geçilirken bula bula bu konuyu mu buldun Aydın Engin" diye soranlar çıkacak.
Evet, bugün bu konuyu buldum. Çünkü AKP iktidarını tanımlayan, sanata ve kültüre bakışını gösteren çok mükemmel bir örnek.
Hatırlayın, Ankara’da bir zamanlar belediye başkanı olan zat, Türkiye’nin heykel sanatının yüzakı Mehmet Aksoy’un "Periler Ülkesinde" adlı heykelini müstehcen bulmuş (bunlar mendil görseler akıllarına o geliyor) ve "Ben böyle sanatın içine tükürürüm" demişti. O heykel 11 yıllık depo tutsaklığından mahkeme kararı ile kurtulmuş ve yerine konmuştu.Tekirdağ’dakiler de tükürülmüyor ama açık artırma ile satışa çıkarılıyor.
Önemsiz mi?
Süleymanpaşa Belediyesi’nin eski yönetimi, Bisanthe Taş Heykel Sempozyumu adıyla bir sempozyum düzenleyerek, yerli ve yabancı sanatçılara her yıl heykeller yaptırdı