05 Şubat 2019

Reis’in süngüsü düşük (mü?)

Reis kendi bekâsını nasıl kurtaracak, nasıl güvenceye alacak?

Seçime iki aydan az kaldı. Üstelik öyle herhangi bir seçim değil. Besbelli ki yerel seçim de değil.

Ben demiyorum, Reis söylüyor:

- Bu seçim memleketimiz için, milletimiz için bir beka meselesidir...

Bu, az buz lâf değil.

E madem bu kadar yakıcı bir seçim, madem ciddi bir beka sorunu var, Reis'in yeri göğü inletmesi, kükremesi, naralanması lâzım. Oysa ekranlarda yorgun, bezgin, hatta bıkkın suratlı bir Reis var. Bağırıp çağırmıyor. Adeta sakin sakin konuşuyor. Ama dikkatli bir göz Reis'in yüzünde "sükûnet" değil "gerginlik" okuyor.

Konuşuyor ama havadan sudan, eften püften...

Yok TOKİ artık dikey mimariden yatay mimariye geçecek; iki üç katlı binalar yapacakmış. Yok 22 millet bahçesi halkımıza armağan edilecekmiş. Yok belediye zabıtaları zerzavatı pahalı satan esnafın ensesinde bitecekmiş...

Reis gibi deneyimli (bakın "kaşarlı" demedim, "deneyimli" dedim, Başıma hakaret davası filan çıkarmayın) bir siyasetçi beka meselesi olarak gördüğü bir seçimi bu sade suya tirit adımlarla kazanamayacağını bilmez mi?

Elbet bilir.

İte kaka belediye başkan adayı yaptığı Binali Yıldırım'ın bu isteksizlik, ve bu formsuzluk ve bu ağır çekim film benzeri üslupla bir seçim kampanyası yürütemeyeceğini bilmez mi?

Elbet bilir.

Ankara'da Mansur Yavaş'la yarışacak AKP adayı Mehmet Özhaseki'nin rakibi karıştırmış olacak ki sabah akşam ipi çoktan çekilmiş Melih Gökçek'le uğraştığını görmez, bunun Mansur Yavaş'la arasındaki farkı azaltmak bir yana artıracağını bilmez mi?

Elbet bilir.

CHP merkezinin "Madem AKP Türk milliyetçiliğinin partisi MHP ile nikâhlandı, ben de öteki Türk milliyetçiliğinin öteki partisi İP ile nikâh kıyarım" deyip, bütün seçim stratejisini "AKP'ye ve onun reisine oy vermeyecek olanlar ister istemez oylarını bize verecekler" mantığı üstüne kurduğunu ve bu mantığın çok da yanlış olmadığını AKP'nin bu işleri aklı çok iyi eren Reis'i görüp bilmez mi?

Elbet bilir.

HDP'nin kilit önemdeki büyük kentlerde aday çıkarmamasının, o kentlerdeki Kürt oylarının büyük bölümünün CHP adaylarına gideceğini AKP Reis'i bilmez mi?

Elbet bilir.

Gıda maddeleri enflasyonunun yüzde 30'u aştığı devletin istatistik kurumunca (TÜİK) da kabul edildiğine bakıp, çarşıdaki yangının sandıkta bir faturası olacağını AKP Reisi bilmez mi?

Elbet bilir.

* * *

Eeeeee ?

N'oluyor?

Reis kendi bekâsını nasıl kurtaracak, nasıl güvenceye alacak?

Sakın tutup AKP Reis'i için metal yorgunluğu filan deyip yürek serinletmeye kalkmayın.

200 yıllık bir açlıktan sonra siyasal iktidarın dizginlerini ele geçirmiş siyasal İslam’ın partisi AKP'nin ve iktidar tutkusu yetenek ve birikimlerinin kat be kat üstünde olan Reis'inin öyle kolay kolay pes etmeyeceğini bilmek üstün zekâ gerektirmiyor.

Peki şu 52, 53 gün kalmış seçim öncesinde AKP Reisi nasıl bir plân yapıyor? Ne yaparak seçimi kazanacağını, beka sorununu sağlam kazığa bağlayacağını düşünüyor?

Bilmiyorum.

Kafamda tarttım; biçtim. Başka bir tahmin yapamıyorum. İki gün önceki Tırmık'ta yazdığımı yineleyeceğim.

Reis, seçime "İdlib fatihi" olarak girme hesabı yapıyor olmasın?

İtirazlarınızı tahmin edebiliyorum. "Milletin umurunda değil... İdlib ya da Suriye'ye girmek için yeterli argüman yok... Böylesine saçma bir fetih seferi çok daha büyük belaların ebesidir. Halk bunu görür..."

Bunlar aşılmaz engeller değil. Neredeyse tümü AKP ve Reisinin denetimine girmiş "organlaşmış" gazeteler, televizyonlar azgın bir milliyetçilik dalgası yükselterek, sabahtan akşama mehter marşı çalıp serhat türküleri çığırarak kitlelerin gözlerini kör, kulaklarını sağır kılabilir, bilinçleri dumura uğratacak bir propaganda saldırısını başlatabilir.

Olmaz mı?

Olmaz olmaz demeyin, olmuşu var. Tarihte benzerleri var. O örnekleri sayarım ama başım belaya girer. Zaten biraz düşünürseniz siz de kolayca bulursunuz.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Bitirilmeyen bir Tırmık ve bir kişisel not

Hiç günü kurtarmak için yazmadım. Bundan sonra da yazmam

Reis boşa koysa dolmaz, doluya koysa almaz

Reis'in derdi büyük. Eğer "Seçim zamanında yapılacak" sözünü ve iddiasını yalayıp yutmayacaksa Anayasa'yı değiştirmek zorunda. Anayasayı değiştirmeye ise Meclis'teki AKP ve MHP milletvekillerinin sayısı yetmiyor. O zaman geriye tek seçenek kalıyor. Erken seçim

Bir MHP’nin 2. Başbuğ’undan, bir benden

MHP Başbuğu partisinin Kızılcahamam kampının kapanışında konuştu. Valla kampa katılan MHP yiğitleri ne düşündüler bilemem. Zaten düşündükleri olumsuzsa dile getirmek MHP çatısı altında pek mümkün değildir. Parti disiplini değil, Başbuğ disiplini olsa gerek. Ama ben elbette her türüyle milliyetçiliğe, dolayısıyla MHP’ye de, onun Başbuğ’una da çok ama pek çok uzağım, öyleyse Başbuğ’un sözleri üstüne düşündüklerimi dile getirebilirim