19 Haziran 2022

"Sahildeki Büyükanne" 2022 yazı trend tablosunda

Sosyal medya platformu Tik Tok, yaz sezonunda yeni bir trendin doğmasına neden oldu. "Coastal Grandmother" olarak adlandırılan ve bir yaşam felsefesinin uzantısı olan "yaşlı burjuva kadın" imajı, Amerika'da sosyal medyayı takip eden genç kızlar tarafından tıklanma rekoru kırıyor

Google'da, yüzde 900'den fazla oranında tıklanma ve aylık 1 milyar aktif kullanıcıya ulaşarak son yılların en gözde sosyal medya platformuna dönüşen Tik Tok, bünyesinde yarattığı fenomenlerle genç kuşağı etkiliyor. "Tik Toker" olarak adlandırılan yeni nesil fenomenler, yayınladıkları görsel ve videolar kanalı ile oluşturdukları mesajlarla birçok alanda etkili oluyorlar.

Moda, şüphesiz bu platformların en gözde dallarından biri olarak zirvedeki yerini koruyor. 

Tik Tok'ta hızla yükselişe geçen en son trend ise "Coastal Grandmother" olarak adlandırılıyor.

Türkçe karşılığını "Sahildeki Büyükanne" olarak yorumlayabileceğimiz bu eğilim, bizim nesil için yabancı değil aslında.

Amerikalı film yapımcısı Nancy Meyers'in başta 2003 yapımı "Something!s Gotta Give" (Aşkta Her Şey Mümkün) olmak üzere, beyazperdeye yansıttığı romantik ve sakin atmosferler, TikToker Lex Nicoletta'ya ilham vererek platforma taşımasına neden olmuş.

Filmde, Diane Keaton ve Jack Nickholson ikilisinin altmışlı yaşlarında yaşadıkları aşk hikâyesi anlatılıyor.

Zengin kadın yazarın, milyonerlerin yazlık evlerinin bulunduğu Long Island'daki muhteşem evinde yaşanan romantik ilişki, yalın bir dekorla tasarlanan, sağlıklı yemeklerin yenildiği, sahil boyunca uzun yürüyüşlerin yapıldığı, güneş batımına chardonney şarap içildiği lüks-zen bir atmosfer içinde geçiyor.

Ünlü ikilinin senaryo gereği yaratılmış olan atmosfere uygun olarak giydikleri kıyafetler "Coastal Grandmother" akımının iskeletini oluşturuyor. 

Muhteşem oyunculuk performansı ile gönüllere taht kuran Meryl Strepp'in 2009 yapımı "İt's Complicated" (İlişki Durumu Karışık) filminde yarattığı karakter de Lex Nicoletta'nın ilham perilerinden kanımca.

Benim jenerasyonun o yıllarda yaz aylarında giydiğimiz, tercihen Ralph Lauren marka keten gömlek, koton pantolon veya bermuda ve loofer pabuçlar bizim için geçmişte kalmış olsa da genç jenerasyonun merceğine takılmış durumda.

Başınıza hasır bir şapka, kolunuza da pazardan alış veriş yapmak için şık bir sepet taktınız mı Tik Tok kurbanı olarak aynanın önündesiniz. Tabii ki kaliteli bir markadan alınmış gözlükler de unutmamak lazım.

Devamlı yenilik sunmak gibi temel bir fikirden doğan moda endüstrisi, bir zamanlar ünlü tasarımcıların sezon öncesi sundukları defilelerden beslenir, büyük akımlar ve sezonluk trendler doğardı.

Günümüzde, hızlı modanın etkisini bir yana bırakırsak, trendleri artık sosyal medya platformları yönetiyor demek abartılı olmaz. Genç kitlenin ellerinden düşürmedikleri telefonlardan takip ettikleri moda fenomenlerinden etkilenerek devamlı tarz değiştirmeye yönelmeleri olağan duruma geldi.

Paris Londra, Tokyo, New York, Stockholm veya İstanbul, Bodrum... Artık dünyanın neresine gideresiniz gidin aynı imajı taşıyan gençlerle karşılamamanız mümkün değil.

Şimdilik Amerikalı gençler tarafından tıklanma rekoru kıran "Coaster Grandmother" akımında ise ilginç olan mikro etek, seksi elbise gibi kadınsı giyişiler yerine klasik bir çizginin ilgi görüyor olması.

Belki de son yıllarda dozu kaçmış olan dişilik unsurunun ön plana çıkmış olmasının verdiği bir bıkkınlık mı veya zen burjuvaziye olan bir hayranlık mı bilinmez ancak şimdilik bu trendin yükselişte olduğu bir gerçek.

Pandemi sürecinde yaşanan yasak ve korkuların ruh dünyamızda yapmış olduğu tahribat sonucu yeni arayışlar içine giren genç kitlenin, bir yaşam felsefesi çerçevesinde sunulan bu akıma ilgi duyuyor olmaları pek şaşırtıcı değil.

Sosyal medyada gözümüze sokulan Kardachian - Jenner'ların yarattıkları abartılı, sonradan görme tarz yerine alternatif olarak vitrinde görünmeyi sevmeyen ve daha yalın bir yaşam tarzını benimseyen felsefeye merakla yaklaşmaları şaşırtıcı değil.

Amerikalı aktris Anne Hathaway ve şarkıcı Selena Gomez, Instagram'a yükledikleri görsellerle "Sahildeki Büyükanne" trendine öncülük ediyorlar. Trend takibi konusunda kimselerden geri kalmayan ülkemiz gençleri bu akıma ilgi duyacak mı, göreceğiz. 

Mutlu pazarlar.

Yazarın Diğer Yazıları

Parlamak isteyen yıldız kırmızı halıya...

10 - 11 Mart'ta tarihleri arasına 96. kez düzenlenen Oscar törenlerinde geleneksel kırmızı halı sendromu tekrar yaşandı. Los Angeles'teki Dolby Theatre'ın kapısında boy gösteren yıldızlar, yarışmaya katılacaklarının kesinleştiği andan itibaren kızışan "Hangi marka giydirecek" tartışmalarını noktalamış oldular

Demna'nın DNA'sı Balenciaga ile eşleşti!

Bir zamanlar Coco Chanel'in "Aramızdaki tek gerçek yaratıcı Cristobal'dir'' diyerek övdüğü Balenciaga markasının Gürcü Tasarımcısı Demna Gvasalia, 2024 - 2025 kış sezonu defilesi ile Paris Moda Haftası'na damgasını vurdu

Moda dünyasının efsane stil ikonu Iris Apfel artık yok

Iris Apfel’le ilk kez 1977 yılında asistan olarak çalışmaya başladığım Pierre Cardin’in defilesinde tanışmıştım. Bir kilometre uzakta olsanız bile fark edebileceğiniz bu ilginç kadını, yıllar boyunca izledim