Akustik 24

Tiyatro yönetmeni Kemal Aydoğan: Neden binlerce Kur'an kursu da neden binlerce tiyatro değil sorusunu soramıyorum?

'Babamı Kim Öldürdü?' oyunu Moda Sahnesi'nde

25 Eylül 2020 15:18

Salgın sürecinde gerek pandemi koşulları gerekse iktidarın politikaları nedeniyle kültür sanat dünyası zor günler yaşıyor.

Buna rağmen Moda Sahnesi sezonu açtı. Tiyatro dünyasına moral de taşıyan Moda Sahnesi yepyeni bir oyunu sahneye koydu: Babamı Kim Öldürdü?

Oyunu, Kültür Bakanlığı’nın tartışmalı tiyatrolara destek paketini ve kültür sanat dünyasındaki diğer gelişmeleri yönetmen Kemal Aydoğan ve oyuncu Onur Ünsal, Akustik24’te Ayşen Güven’e anlattı.

91 doğumlu olan oyunun yazarı Edouard Louis, o yıllardan bugüne ülkesindeki siyasal ve ekonomik çöküşün izleğini, kendi hanesinden; işçi babasının ırkçılık ve erkeklikle bezenmiş çelişkileri üzerinden sürüyor. Fransa’dan Türkiye’ye paralellik içeren oyunla sahneye dönen Moda Sahnesi, metnin kendi üzüntü ve öfkelerine de denk düştüğünü anlatıyor. 

Tek kişilik bir performansla sahneyi ‘kalabalıklaştıran’ Onur Ünsal, “Küçük bir çocuğun yaşadığı bu kadar ajite hikayeye rağmen afyonunu gerçekten sadece duygusal değil bilinçli bir yerden de kurması bize de böyle bir öfke çılgınlığının ortasında çok güzel yol gösterici oldu” dedi.

Bu oyunu ne zaman olsa çalışmak isteyeceklerini söyleyen Ünsal, “Yazar bu metinde güncel olanın yönünü oluşturuyor bence. Tekrar sınıfı hatırlatıyor, romantize edilmiş bir işçi sınıfının tehlikesinden de bahsediyor. Buna dair biz de çok fazla şey okuduk. Ayrımcılığın kaynağına doğru tekrar hatırlatmaları var metnin. Aslında yazarın sosyoloji, felsefe bilgisini sanata, edebiyata yönelmiş olmayı ve yine de duygusunu kaybetmemeyi birlikte çalıştırması ve önermesi çok müthiş” diye vurguladı.

“Bu oyun bizdeki yaratıcılığı da güçlü çalıştırdı” diyen Kemal Aydoğan tiyatroların yaşadığı sorunlarının temeline iniyor ve “Siyasetin egemenler için estetik bir mesele olması bütün bunların temelinde yatıyor” diye ifade etti. Oyunun da bu anlamda vurgusuna dikkat çeken Aydoğan açıklanan destek paketi konusunda da şunları söyledi:

“Bizler Kültür Bakanlığı’na şunları soramıyoruz; “Neden 130 ya da 330 tiyatro”? “Neden tüm tiyatrolara destek verilmiyor? Ya da tiyatrolara kendi ihtiyaçları kadar destek sağlanmıyor? Öte yandan bu soruları sormak neden meşru değil. Bu tiyatro denen sanat herkesin işine yarayan, dünyasını güzelleştiren, ona bir takım olumlu özellikler kazandıran bir sanat değil mi? Peki böyleyse bu neden tüm toplumun yapmak istemeyeceği bir sanat olsun! Neden binlerce kuran kursu da neden binlerce tiyatro değil sorusunu niye soramıyorum! Her mahalleye bir cami bir de sanat merkezi neden konuşulamıyor?"

Kemal Aydoğan ve Onur Ünsal’la sohbetin tamamı videoda, yayında!