Ekonomide ne oluyor?

Prof. Dr. Erdal Arıkan: Dünya 5G'ye geçiyor, Türkiye'nin altyapısı 4G için bile yetersiz

Prof.Dr. Erdal Arıkan T24 Ekonomi yazarı Barış Soydan'a konuştu

12 Kasım 2019 16:03

"Dünya 2020'nin Nisan ayında 5G'ye geçiyor. Türkiye'nin altyapısı 4G için bile yetersiz. Türkiye'nin 5G için bir yol haritası da yok."

Bu sözler Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Erdal Arıkan'a ait. Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) ile  Çelebi Stratejik Danışmanlık tarafından düzenlenen "Dijital Yönetim ve Kırılma" sempozyumu katılımının ardından T24 Ekonomi yazarı Barış Soydan'ın sorularını yanıtlayan Arıkan, Türkiye'nin internet alt yapısındaki zayıflığa dikkati çekti.

Prof. Arıkan "Aslında iletişim altyapısı tartışmasız 5G... 4G veya başka mevcut hizmetlerin sayısal dönüşümü desteklemesi mümkün değil. Gecikmesiz ve neredeyse sıfır hatayla iletişim için 5G alt yapısı şart. Makinaların otomasyonu için, otonom sürüş sistemleri için, sürücüsüz araçlar için, endüstriyel internet için gerekli. Bunlar 4G ile veya başka mevcut telekom hizmetleriyle karşılanacak şeyler değil" diye konuştu. 

Arıkan'a göre teknolojik gelişimle uyumlu internet altyapısının hazırlanması için karar alıcıların, kamu yönetiminin yol haritasını açıklaması gerekli. Bu da saydam olmalı.  

Arıkan, telekom altyapısındaki herhangi bir gecikmenin ya da zafiyetin bütün sektörleri etkileyeceğinin altını çizdi ve "finans sektöründe, eğitim sektöründe, bütün sektörlerde verimlilik düşüyor" dedi. 

"Dünyada birçok ülke ABD ve Uzakdoğu ülkeleri 5G'ye 2020'nin nisan  ayından itibaren geçecekler. Türkiye'nin 5G'ye geçmesi için belli bir yol haritası çizmesi gerekiyor. Benim bildiğim kadarıyla böyle bir harita yok" diyen Prof. Arıkan, kapasite arttırılması durumunda kullanıcıların daha az para ödeyeceğini söyledi.