Diğer

Pakistan-Hindistan sınırında 71 yıllık gelenek

02 Mart 2019 12:10

Pakistan ile Hindistan arasındaki Wagah Sınır Kapısı 1947 yılından bu yana her gün törenle kapanıyor. Pakistan'ın Wagah kenti ile Hindistan'ın Amritsar kenti arasında bulunan sınır kapısı, iki ülke arasında süregelen rekabetin gösteriye dönüştüğü bir yer olarak her yıl binlerce turisti ağırlıyor.

Yaklaşık bir saat süren tören tribünlerdeki izleyicilere yapılan dans gösterileri ve askeri gösterilerle başlıyor. Bir ayağı olmayan gazilerin gösterileriyle devam eden tören, kılıçlı bir komutanın kapıya yürümesiyle devam ediyor. Komutanın ardından kadın askerlerin yürüyüşü gerçekleşiyor. Tribünlerdeki asıl coşku ise postallarının altına demir çakılmış askerlerin kapıya yürümesiyle yaşanıyor.


Aynı seremoninin Hindistan tarafında da yapıldığı törende askerler birbirlerine pazılarını ve yumruklarını göstererek iki ülke arasındaki rekabeti temsil eden hareketler yapıyor. İki tarafın askerlerinin aynı anda askeri disiplin içinde yaptığı kapı kapatma töreninde ise sert bakışlı askerler ayaklarını yukarı kaldırarak birbirlerinin tersi istikamette yürüyor. Sınırın tam sıfır noktasında karşı karşıya gelen iki ülke askerlerinin tokalaşmasıyla devam eden tören, yine senkronize olarak bayrakları indirme ile sona eriyor. Her gün güneşin batışında yapılan törenin ardından Wagah kapısı ertesi sabah 09.00'da törensiz olarak bayrakların yeniden çekilmesiyle açılıyor.


İki ülke sınırında yapılan etkinliği izlemek için sınırın iki tarafında da tribünler kurulmuş durumda. Burada alkış ve tezahüratlarla kendi ülkesinin askerine destek veren vatandaşlar yanı sıra bölgeye turistler de akın ediyor. İki tarafta yaklaşık günlük 15 bin kişinin izlediği etkinlikte tribünlerde yer bulmak isteyenler tören saatinden yaklaşık iki saat önce yerlerini alıyor. Yaz günleri sınırdaki töreni izlemek isteyenlerin sayısı 40 bini buluyor. Çocuklara vatanseverlik aşılamak isteyen okullar da bu bölgeye okul gezileri düzenliyor. Sınırdaki tören iki tarafta bir ekonomi de oluşturmuş durumda. İzleyicilere yiyecek, içecek, bayrak ve marş CD'leri satanların yanı sıra fotoğrafçılar da bulunuyor.