Haberler

Müebbet hapis cezası alan askeri öğrencinin annesi sesini duyurmaya çalıştı; gözaltına alındı

14 Eylül 2019 17:24

"2 saniye pankart açtığım için hukuka aykırı davranmışım, yasaları çiğnemişim. Peki 19 yaşındaki çocuklara müebbet veren hakimler yasaları çiğnemediler mi?"

Bu sözler, 15 Temmuz darbe teşebbüsünden hemen sonra tutuklu yargılanıp müebbet hapis cezasına çarptırılan askeri öğrencilerden Furkan Talha Çetinkaya’nın annesi Melek Çetinkaya'ya ait.   

Oğlu 3 yıldır tutuklu bulunan ve müebbet cezası alan kadın, 15 Temmuz'un ardından KHK ile Maliye Bakanlığı Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğü’nden ihraç edilen ve Ankara Yüksel Caddesi'nde eylem yapan Cemal Yıldırım'ın yanına giderek sesini duyurmaya çalıştı.

TIKLAYIN: KHK ile ihraç edilen Cemal Yıldırım, işine iade talebiyle AKP İl Binası önünde oturma eylemi yapacak

Askeri öğrencilerin fotoğrafının bulunduğu pankartı açan kadın, Cemal Yıldırım'la çektiği video sırasında gözaltına alındı. Gözaltının ardından serbest bırakılan kadın, Twitter hesabından bir video paylaşarak şunları söyledi: 

"Bugün bu pankart yüzünden gözaltına alındım. Pankart açmanın hukuki bir işlem gerektirdiğini bilmiyordum. 3 yıldır masum çocuklarımızın hakkını nerede savunacağımızı bilmediğimiz, yetkililerle konuşup olumlu bir cevap alamadığımız ve adım atılmadığı için bu yola başvurdum. Ben de Cemal Bey'in yanına, onunla birlikte sesimi duyurmak için gittim. Çocuklarımızı gösterip, 19 yaşında müebbet aldıklarını söylemek istedim. Konuşamadan gözaltına alındım. Gözaltında kötü bir muamele görmedim. Polislere neden gözaltına alındığımı sordum; hukuka aykırı davranmışım, yasaları çiğnemişim. 320 Türk Lirası para cezası aldım. Peki, 19 yaşındaki çocuklara müebbet veren hakimler, yasaları çiğnemediler mi? Ben 2 saniye şu pankartı açarak 320 lira ceza aldıysam, 19 yaşındaki çocuklara müebbet verenler ne gibi cezaları hak ediyor?

Polislere, 'pazartesi günü AKP binasının önünde hakkımı aramaya gideceğim, yine gözaltına alacak mısınız' dedim. 'Evet, oradan da alırız' dediler. Sesimi duyurmak için pankartsız gidip, oturma eylemi yapsam bile bunun da 'eylem sayılacağını ve gözaltına alınacağımı' söylediler. 'Hak böyle aranmaz, gidin yetkililerle görüşün' dediler. 

Yetkililere sesleniyorum: Madem sokaklara çıkmamızı istemiyorsunuz, bizi sokaklara çıkmaya mecbur etmeyin! 19 yaşındaki askeri öğrencileri artık lütfen bırakın. Hakkımızı başka türlü aramak zorunda bırakmayın bizi. Yoksa biz devletine karşı gelmeye hayran insanlar değiliz. Biz devletine karşı gelen insanlar olsaydık, 13 yaşındaki çocuklarımızı askeri okula vermezdik."