Akustik 24

Memet Ali Alabora: Doğum günümde sürgünde ölmüş Türkiyeli bir sanatçının şarkısını söyledim; sürgündeki bir karakteri oynayan sürgündeki bir oyuncu olarak

Sanatçı 'Fflam'ı ve Türkiye'den uzakta geçirdiği günleri Ayşen Güven'e anlattı

19 Mart 2021 18:09

Oyuncu, yönetmen, sahne eğitmeni ve kapsamlı bi kültür insanı Memet Ali Alabora, Akustik 24’e konuk oldu. Galler’deki yeni projesi ‘Fflam’ı ve Türkiye’den uzakta geçirdiği günleri Ayşen Güven’e anlattı.

‘Fflam’da sürgün akademisyen ‘Deniz’ karakterine hayat vermiş, hatta o karaktere ilham olmuş Alabora. “Karakter benim hikayemden esinlenerek yazıldı“ diyor ve Deniz’i şekillendirirken dikkat ettiği unsurları da paylaşıyor. En unutulmaz anısı ise, dizide de seslendirdiği Ahmet Kaya’dan ‘Kum Gibi’ parçasına çalışırken başına geliyor.

Alabora o anısını şöyle paylaşıyor:

Ben birkaç şarkı gönderdim, yapımcı ‘Kum Gibi’yi seçti. O gün de benim doğum günüm. Ahmet Kaya anılarımı tazelemek istedim, o haftam hep Ahmet Abi’yle geçti. Akşamleyin doğum günümde sürgünde ölmüş Türkiyeli bir sanatçının şarkısını söyleyeceğim, sürgündeki bir karakteri oynayan sürgündeki bir oyuncu olarak. Her şey zaten çok duygusal. Ve o sabah beni Gülten Kaya aradı. Telif ile ilgili arıyor sandım, sadece sesimi duymak için aramış. Şimdi bile anlatırken acayip duygulanıyorum.

"Osman Kavala Türkiye’de bir kültürün temsilcisi"

Türkiye’de Oyuncular Sendikası’nın kurucu genel başkanlığını yapmış olan Alabora, Birleşik Krallık’taki set deneyimlerine dair de şunları söyledi: “Set aynı set. Makyajcısından setçisine, ışıkçısından kamera ekibine kadar herkesi 200 metreden tanıyorum. Türkiye’deki setlerden farkı burada işçi hakları daha çok gözetiliyor. Haftasonu çalışmıyorlar mesela, Türkiye’de insanlar hayatlarını kaybetti setlerde.”
Osman Kavala’nın yaşadıkları karşısında duyduğu üzüntüyü anlatmakta zorlandığını söyleyen Alabora, “Osman Kavala Türkiye’de bir kültürün temsilcisi. Eli değmediği sanat ve sanatçı yoktur. Böyle bir insanın 3 yılı aşkın süredir cezaevinde olması kabul edilebilir bir şey değil. Aynı davadan yargılanıyoruz, 1 tane somut suç yok” diye vurguluyor.

Oyunculuk ve yönetmenliğin yanında diğer projelerinden Mezze Project ve istanbulelsewhere.com ile ‘istanbulite’ olmayı zaman ve mekan kavramlarından uzaklaştırıp yaşam tarzı olarak gören Alabora, 1 yıldır işlettikleri ‘dünyanın en büyük meyhane’sinde 300’den fazla müdavimi ağırladı. Şimdi ise ‘6 kıtadan 6 masa’ ile bu deneyimi dünyanın 6 noktasında aynı an’da buluşturmayı amaçlıyor.

Memet Ali Alabora, ‘Türkiye’de en çok neyi özlediniz?’ sorusuna verdiği cevapla da bu projenin ne denli kendinden bir parça olduğunu düşündürüyor.

Sanatçıyla hüzünlü kahkahalar eşliğinde akan Akustik24 yayında. İster izleyin ister dinleyin!